středa
7. srpna 2024
svátek slaví Lada



Festival Jeden svět se pořádá už podesáté

10. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se koná pod záštitou Václava Havla, ministra kultury Václava Jehličky a primátora hlavního města Prahy Pavla Béma.

Motto: Umlčte tu písničku

Desátý jubilejní ročník proběhne v  Praze od 5. do 13. března, v průběhu března a dubna se bude konat  ve  28 městech po celé České republice.

Letošní ročník je věnován Aun Schan Su Ťij, nositelce Nobelovy ceny míru, a lidem v Barmě, které utlačuje brutální vojenský režim. Během devíti let své existence se festival Jeden svět, organizovaný společností Člověk v tísni, vyvinul v největší lidskoprávní filmový festival v Evropě a stal se jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí v rámci Prahy a celé České republiky.

V roce 2007 Jeden svět získal Čestné uznání Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) za výchovu k lidským právům. Festival je tradičně podporován Ministerstvem kultury ČR a Magistrátem hlavního města Prahy. V regionech probíhá í pod záštitou hejtmanů, primátorů a starostů a ve spolupráci s místními nevládními organizacemi.

Jeden svět se těší také dlouholeté podpoře Plzeňského prazdroje, MEDIA Programu Evropské komise, Česko-německého fondu budoucnosti a Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie. Festival je také podpořen grantem z Trustu pro občanskou společnost ve střední a východní Evropě.

Co přinese desátý ročník festivalu Jeden svět

Stejně jako v loňském roce proběhne festival v těchto městech: v Bílině (31. 3. - 4. 4.), Brně (10. - 15. 3.), Českých Budějovicích (12. - 15. 3.), Hradci Králové (10. - 14. 3.), Karlových Varech (28. 3. - 5. 4.), Liberci (31. 3. - 6. 4.), Mělníku (13. - 15. 3.), Olomouci (10. - 14. 3.), Opavě (7. - 11. 4.), Ostravě (9. - 16. 3.), Pardubicích (31. 3. - 5. 4.), Plzni (10. - 15. 3.), Rožnově pod Radhoštěm (7. - 9. 4.), Táboře (27. - 29. 3.), Ústí nad Labem (10. - 15. 3.) a Zlíně (31. 3. - 4. 4.).

K nim se letos poprvé přidají následující města: Český Krumlov (9. - 12. 4.), Hlinsko (31. 3. - 5. 4.), Hrádek n. N. (2. - 3. 4.), Chrudim (31. 3. - 5. 4.), Jablonec n. N. (6. - 10. 4.), Kladno (18. - 21. 3.), Libčice nad Vltavou (28. - 29. 3.), Písek (19. - 21. 3.), Teplice (13. - 19. 3.), Tanvald (2. - 3. 4.), Třinec (7. - 14. 3.) a Vsetín (3. - 6. 4.).

Pražské festivalové centrum bude již tradičně v kině Lucerna. Dalšími festivalovými kiny budou Světozor (2 sály), Evald, Ponrepo, Atlas, Francouzský institut a malý sál Městské knihovny. Presscentrum bude v Langhans Galerii. Vstupenky bude možné zakoupit ve všech pokladnách festivalových kin za stejnou cenu jako v loňském roce, tj. za 70 Kč. 9 týdnů před začátkem festivalu (tj. od 7. ledna) začalo na festivalovém online speciálu, umístěném na webu České televize (www.ceskatelevize.cz/jedensvet), postupné zveřejňování 9 oceněných filmů předchozích ročníků.  Filmy v plné délce zde budou ke zhlédnutí do konce března.

Zahájení festivalu se uskuteční 5. března v Pražské křižovatce, odsvěceném kostele sv. Anny. Ve večerní, slavnostní části zahájení festivalu zde bude již tradičně udělena cena Homo Homini za přínos v oblasti lidských práv za rok 2007. Oceněny budou tři  barmské aktivistky: Su Su Nway, Phyu Phyu Thin, Nilar Thein, které se aktivně účastnily srpnových a zářijových demonstrací a které reprezentují řady odvážných barmských žen bojujících za ochranu lidských práv a nastolení demokracie.

Zahájení proběhne souběžně v kině Lucerna a Světozor uvedením prvních festivalových snímků. Stejně jako v předchozích letech tvoří nedílnou součást letošního festivalu  projekce filmů pro základní a střední školy, které se budou konat ve všech festivalových městech.

Mohlo by vás také zajímat...

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024

ČR: Znáte kreslené vtipy Miroslava Kemela? Někdy trefně komentují aktuální dění, přičemž nešetří žádné politické veličiny, jindy se zasmějete vcelku nevinným anekdotám se zvířátky. Autor jich nakreslil stovky a tisíce, protože se touhle tvorbou profesionálně zabývá už od 90. let. Potěšením a relaxací je mu muzika, skládání písniček a vystupování s vlastní kapelou, ke které se občas přidává i zpěvák a herec Vladimír Javorský.

Celá ČR
Knihy, literatura, média, Hudba
Články a komentáře
07.08.2024

VARŠAVA: Ministr kultury Martin Baxa se v pátek 2. srpna na českém velvyslanectví ve Varšavě setkal s operní a divadelní režisérkou, pedagožkou Jitkou Stokalskou, která dlouhodobě žije a působí v Polsku. Za její umělecký přínos v oblasti hudebního divadla a za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí jí udělil medaili Ministerstva kultury ČR Artis Bohemiae Amicis.  Jitka Stokalská  patří v Polsku k ikonám operní režie, více než 40 let působila ve Varšavské komorní opeře. Je držitelkou prestižní Ceny Jana Kiepury a ceny polského ministerstva kultury Gloria Artis.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Ostatní
Co se děje
05.08.2024