středa
7. srpna 2024
svátek slaví Lada



LOUNSKÉ DIVADLENÍ 2008

LOUNY: 4. ročník Lounského divadlení, soutěžní a postupové přehlídky amatérských divadelních souborů, proběhne ve dnech 14. až 16. března 2008. Během třídenního programu se ve Vrchlického divadle představí pět amatérských divadelních souborů. Generálním partnerem je  s.r.o Ekostavby Louny. Významnou částkou přispěly také Ústecký kraj a Ministerstvo kultury ČR. Víkendový festival zahájí v pátek 14. března Divadlo Navenek z Kadaně představením Olivie Twist.

K feministické variaci na známý příběh si samo složilo autorskou hudbu. Po nich pobaví publikum lehkou veselohrou Habaďůra s těžce zamotanou zápletkou divadelníci ze spolku TMA Terezín. V sobotu dopoledne si libochovická Scéna na svou stranu získá i děti výpravnou Drdovou pohádkou Hrátky s čertem. Odpoledne pak nabídnou ochotníci z moravského souboru Duha Polná svou verzi Hrabalových Ostře sledovaných vlaků. A soutěžní program uzavře Havlíček Neratovice komedií z divadelního prostředí Agnes Belladone, což je česká premiéra.

Oba hrací dny budou zakončeny tvůrčím seminářem a veřejným hodnocením  šestičlenné odborné poroty. V jejím čele zasedne opět PhDr. Milan Strotzer, odborný pracovník ARTAMA a šéfredaktor Amatérské scény. Inscenace dále ohodnotí Ladislav Valeš, režisér Rádobydivadla Klapý, Petr Michálek ředitel Městského divadla v Děčíně, Veronika Týcová, herečka Městského divadla Most a pak dvě dámy z Loun - Milena Zikmundová, bývalá aktivní herečka, a Milena Nečesaná, vedoucí dramatického oboru při ZUŠ Louny.

Inscenace vybrané odbornou porotou postoupí na národní přehlídku Děčín/Třebíč, z níž se postupuje na celostátní Jiráskův Hronov.

Vedle poroty  ohodnotí představení také diváci. „Letos nemá novou inscenaci tradiční účastník a favorit předchozích Divadlení, klášterecké Zdrhovadlo, tak jsem sám zvědavý, zda si porota i diváci najdou nové oblíbence,“ těší se na březnové divadelní klání Vladimír Drápal, ředitel Vrchlického divadla v Lounech.

TZ/luk

Mohlo by vás také zajímat...

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024

VARŠAVA: Ministr kultury Martin Baxa se v pátek 2. srpna na českém velvyslanectví ve Varšavě setkal s operní a divadelní režisérkou, pedagožkou Jitkou Stokalskou, která dlouhodobě žije a působí v Polsku. Za její umělecký přínos v oblasti hudebního divadla a za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí jí udělil medaili Ministerstva kultury ČR Artis Bohemiae Amicis.  Jitka Stokalská  patří v Polsku k ikonám operní režie, více než 40 let působila ve Varšavské komorní opeře. Je držitelkou prestižní Ceny Jana Kiepury a ceny polského ministerstva kultury Gloria Artis.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Ostatní
Co se děje
05.08.2024

TŘEBÍČ: V prostorách nádherně rekonstruovaného, staletími dotýkaného židovského města v Třebíči se ve dnech 31. 7. - 4. 8. konal další ročník festivalu Male Chajim.

V celém ghetu vzniklo několik malých komorních scén a na jedné z nich, poeticky nazvané Pod lípou, se opět představili prostějovští loutkáři ze spolku Starost. Přestože celý rok pilně zkoušeli nové příběhy manželů Modcheho a jeho "zgruntu hodné " a vůbec ne hádavé ženy Rézi, našli si čas, aby na tento proslulý festival přijeli s představením Když se tloukla okna, které v Třebíči pod širým nebem dosud nebylo uvedeno.

Přestože těsně před přestavením sprchlo, počasí nakonec loutkám, loutkářům a také divákům přálo a v malebném zákoutí židovského ghetta na nábřeží Jihlavky se všichni - malí i velcí - dobře bavili. Loutkáře přišel pochválit i kolega, který na stejném místě vystoupil následující den.

Patří se uvést, že spolek podporuje Statutární město Prostějov, Olomoucký kraj a Nadace ŽO Praha.

Všem patří  velké poděkování .

Kraj Vysočina
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
05.08.2024

VARŠAVA: Třídenní pracovní návštěvu Polské republiky zahájil ministr Baxa ve středu 31. července ve Varšavě, kde se setkal s polskou ministryní kultury a národního dědictví Hannou Wróblewskou. Společně projednali nejen bohaté bilaterální kulturní vztahy, ale i aktivity směřující k záchraně kulturního dědictví na Ukrajině.

zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
01.08.2024