středa
17. července 2024
svátek slaví Martina



Klub „Hezky česky“

PARDUBICE: Oddělení kulturních služeb Krajské knihovny v Pardubicích pořádá již jedenáctým rokem pravidelná programová setkání „Hezky česky“. Inspirací k tomuto zajímavému projektu byl stejnojmenný pořad brněnské redakce Českého rozhlasu, která celému cyklu propůjčila název. Programová setkání jsou koncipována jako určité doplnění výuky. Cílem je přiblížit veřejnosti nové poznatky z oblasti české literatury.

Prof. Jaroslava Janáčková, jejíž přednášky se těší velkému zájmu.

Prof. J. JanáčkováCyklus je určen pedagogům ČJ, studentům i všem ostatním zájemcům o češtinu. Podle ohlasu návštěvníků a vstřícnosti odborníků pořadetelé usuzují, že Krajská knihovna v Pardubicích může být právem hrdá na svou celostátní raritu. Právě tato setkávání mají své významné místo v činnosti knihovny. Pořadatele též těší, že programová setkání Hezky česky se stala inspirací i pro další organizátory (např. Laskavé večery ve Slatiňanech, či cyklus přednášek „Roštovna“, který pořádají ZUŠ a městská knihovna Přelouč). Pro všechny přiznivce vlídné mateřštiny je nachystána nabídka programů na 1.pololetí t.r. Posluchači se mohou těšit na přednášku doc. J. Bartůňkové o významu českých interpunkčních znamének. V.Novák z University Pardubice posluchačům přiblíží vznik prvních českých časopisů a jejich tradici až po dnešek, o díle autora O. Pavla promluví dr. J. Hetych. Na tuto přednášku volně naváže setkání s moderátorem Českého rozhlasu Praha R. Tamchynou. Ten bude hovořit o historii a současnosti rozhlasové reportáže. Toto vystoupení bude doplněno ukázkami z rozhlasového archivu. Zajímavá bezpochyby bude přednáška dr. N. Mlsové z hradecké university o životě a díle spisovatele Jaroslava Havlíčka. Doc.Bartůňková přiblíží návštěvníkům pranostiky, říkadla a pořekadla z Českého roku. Součástí přednášky bude i vystoupení žáků ZUŠ Chrudim. Pořadatelé z oddělení kulturních služeb věří, že zájemci o češtinu si najdou cestičku do sálu Domu hudby, kde se programová setkání „Hezky česky“ konají. Pro ně a pro ostatní milovníky krásného slova z řad veřejnosti mají pořadatelé v úmyslu uskutečnit i zajímavé doplňkové akce.

Hana Cihlová

Krajská knihovna v Pardubicích

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ČR: Blog Zápisník alkoholičky odstartoval novou životní kapitolu Michaely Duffkové. Začala ho psát jako formu vlastní terapie před šesti lety. Její otevřené osobní svědectví o ženském alkoholismu získalo Cenu Magnesia Litera – Magnesia Blog roku 2019 a rok poté vyšlo knižně. Před pár dny do kin vstoupilo stejnojmenné filmové zpracování v hlavní roli s Terezou Ramba v režii Dana Svátka. A za pár dní – 25. července – vyjde Michaelina třetí kniha o tom, co přineslo půl dekády její abstinence. Zápisník nealkoholičky: Pět let na suchu vydává nakladatelství Motto, Albatros Media.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Knihy, literatura, média
Co se děje
16.07.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Známe výsledky letošního ročníku Ceny Hereditas obligat, kterou Královéhradecký kraj udílí za obnovu a záchranu architektonického dědictví na svém území. Odborná porota letos z 12 nominací vybrala opravu zámeckého areálu Karlova Koruna či bývalého vodojemu, restaurování historicky cenných náhrobků a cenu za popularizaci památkové péče získal Jiří Němeček.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
15.07.2024