pondělí
21. října 2024
svátek slaví Brigita
Ilustrační snímek
© Archiv Národní galerie Praha



Samsung zahajuje spolupráci s Národní galerií Praha. Vrcholná díla světových i českých umělců míří na domácí obrazovky

ČR-PRAHA: Národní galerie Praha (NGP) se zařazuje mezi věhlasné světové výstavní sály a instituce, které představují výběr svých nejlepších děl mezinárodnímu publiku v platformě Samsung Obchod s uměním určené pro televizory The Frame. Mezi nově zařazené umělecké klenoty patří například ikonická Panna od Gustava Klimta či vrcholy Francouzské sbírky NGP zahrnující například Zelené obilí Vincenta van Gogha a Dámy v květinách Claude Moneta.

Autor článku: 
Jana Holcová

Uživatelé Samsung Obchodu s uměním si můžou nově vybrat celkem z 16 děl ze tří různých sbírek světového i českého umění Národní galerie Praha. Dvanáct obrazů v horizontálním formátu a čtyři ve vertikálním si nyní lze vychutnat ve vysokém rozlišení u sebe doma na obrazovce televizoru The Frame, kde skvěle vyniknou reliéfní tahy štětců i autentické barvy originálu. Většina vybraných děl je zároveň najdeme v Praze i v originále, a to v působivé funkcionalistické budově Veletržního paláce.  

Od baroka přes francouzský impresionismus až ke kubismu

Mezi nejznámější díla Národní galerie Praha vybraná do Samsung Obchodu s uměním patří Panna od Gustava Klimta z roku 1913, snově smyslný obraz kombinující prvky secese a symbolismu, který zaujímá v díle tohoto autora mimořádné místo a který byl na počátku 20. století poprvé vystavený právě v Praze. Dvě díla pocházejí od norského malíře Edvarda Muncha, například Tanec na břehu z roku 1900. Několik dalších obrazů je součástí tzv. Francouzské sbírky, která zahrnuje významné francouzské autory přelomu 19. a 20. století a která právě v tomto období slaví 100 let od svého založení. Patří mezi ně i proslulý obraz Zelené obilí Vincenta van Gogha z roku 1889 s charakteristickým rukopisem autora nebo impresionistický skvost Claude Moneta Dámy v květinách z roku 1875. Z českých autorů zaujmou malíři, kteří se mezinárodně proslavili svými kubistickými díly, jako Emil Filla a jeho Zátiší s rohlíky z roku 1926 nebo Josef Čapek a Černošský král z roku 1920. Českou krajinářskou školu pak reprezentuje Antonín Chitussi a jeho Na dráze orleánské III. - Krajina s jedoucím vlakem z roku 1885.

Světové umění v Praze nebo u vás doma

Slavná díla světového umění se v době „overturismu” obvykle neobejdou bez dlouhých front a davů tísnících se před skleněnými vitrínami. I když výstavní sály Národní galerie Praha skrývají opravdové skvosty, zůstávají zatím místem, kde si můžete umění stále ještě doopravdy vychutnat. Nově bude umění ze sbírkových expozic NGP dělat společnost uživatelům The Frame po celém světě. „Digitalizace sbírek NGP je jednou z našich priorit. Tomu, aby byla díla zaznamenána a široce dostupná v online podobě, věnujeme hodně času a energie. A i toto je jeden z kroků, kterým moderními cestami přibližujeme umění lidem po celém světě. Šestnáct uměleckých skvostů z našich sbírek představujeme nyní v globální databázi Samsung Obchodu s uměním,“ říká generální ředitelka Národní galerie Praha Alicja Knast. „Ačkoli to impresionističtí nebo kubističtí malíři určitě netušili, jejich tvorbu si teď může skrze obrazovky televizorů a z domova vychutnat mnohonásobně více lidí, než to bylo možné před staletími. Zároveň věřím, že taková prezentace zapůsobí jako pozvánka ke zhlédnutí originálů, které jsou vystavené u nás v Praze, ve Veletržním paláci.“ 

Každý tah štětcem, každá barva připomíná originál 

Samsung Obchod s uměním, kam nově přibyla díla z Národní galerie Praha, je k dispozici exkluzivně majitelům modelů Samsung The Frame. Tyto chytré lifestylové televizory jsou přímo navržené k zobrazování umění tak, aby i ve vypnutém stavu nahradily obraz na zdi. Modely z generace 2024 mají matný displej s rozlišením 4K, který minimalizuje odlesky, validace systémem Pantone garantuje přesné podání a objem barevných odstínů a dodávají se s několika typy rámečků. Ať tedy už jde o pastózní malbu ve van Goghově Zeleném obilí, nebo zářivé barvy Panny Gustava Klimta, originální díla z Národní Galerie Praha budou na televizoru reprodukované v kvalitě více než důstojné. V rámci platformy Samsung Obchod s uměním se obrazy z Národní galerie nově můžou dostat i do kurátorského výběru 20 děl, který Samsung sestavuje každý měsíc a který lze zdarma promítnout v novém programu Art Store – Streams.

O Národní galerii Praha

Národní galerie Praha (NGP) je nejstarší kulturní instituce s největší sbírkou umění v České republice, spravující přes 400 000 děl a sedm působivých historických budov nevyčíslitelné hodnoty, o které se stará tým více než dvou set lidí s jedinečným know-how.  Historie sbírky NGP sahá až do počátku 17. století, na dvůr císaře Rudolfa II. Současný název Národní galerie Praha přijala po druhé světové válce. Dnes NGP přivítá 430 000 hostů ročně a spravuje šest budov v Praze –⁠ Klášter svaté Anežky České, Šternberský palác, Schwarzenberský palác, Salmovský palác, palác Kinských na Staroměstském náměstí a Veletržní palác; krátkodobé výstavy se konají ve Valdštejnské jízdárně, která je majetkem Senátu Parlamentu ČR. Díla ze sbírek NGP nově zařazená do Samsung Obchod s uměním najdete ve stálých expozicích 1918 – 1938: První republika a 1796 – 1918: Umění dlouhého století ve Veletržním paláci.

O Samsung Obchodu s uměním

Samsung Obchod s uměním, největší světová platforma pro televizory s uměním, ve spolupráci se světoznámými muzei, galeriemi a předními platformami pro elektronické obchodování s uměním, umožňují uživatelům televizoru The Frame od Samsungu neustále proměňovat jakýkoli prostor pomocí více než 2 500 digitálních uměleckých děl více než od 800 autorů. Samsung Art Store pečlivě vytváří kolekce digitálního umění, které osloví každého. Nabízí díla klasických mistrů, jako jsou Botticelli a Leonardo, ikonických umělců, včetně Dalího a Van Gogha, i současných tvůrců, jako jsou Cody Cobb, Saya Woolfalk a Shinique Smith.

 

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými převratnými myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení, digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Nejnovější informace najdete v Samsung Newsroom na adrese https://news.samsung.com/cz.

Mohlo by vás také zajímat...

OSTRAVA: Zasedání nejvyššího orgánu Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s. – Sněmu AMG – se uskutečnilo ve dnech 15.16. října 2024Konferenčním centru Národního zemědělského muzea Ostrava. Cílem tohoto významného setkání členů Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., byla příprava koncepcí a strategií na léta 2025–2027 volba nového vedení  Exekutivy AMG a Revizní komise AMG.

Celá ČR, Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení
Co se děje
21.10.2024

PRAHA: Nebylo jim ještě ani třicet let a začali společně ve svém volném čase provozovat klub, sklepní prostor v pražské Soukenické ulici, který si za předchozích majitelů získal pověst místa alternativní, „undergroundové“ kultury, ojedinělého útočiště nekomerčních kulturních aktivit. S Oskarem Hulcem a Milanem Dederou se setkáváme u příležitosti výročí deseti let od založení Spolku pro oživení Paměti právě po noci, kdy opět sklepní prostory komorního klubu zatopila do pěti čísel voda. Ano, není to poprvé, co se podnik potápěl a opět vynořil nad hladinu. Jak se plave v rozbouřených vodách menšinové kultury současným provozovatelům?

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění
Články a komentáře
16.10.2024

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024