úterý
8. října 2024
svátek slaví Věra
Písničkou ke svobodě
© Vít Koubek



Díky, že můžem vydává zpěvník předrevolučních hitů. Písničkou ke svobodě doprovází ilustrace od Tomski&Polanski a naučné texty

ČR: Oslavte svobodu zpěvem! Spolek Díky, že můžem vydává zpěvník předrevolučních hitů k 35. výročí sametové revoluce. Ilustrovaná kniha Písničkou ke svobodě vzdává hold hudebním ikonám a představuje naučnou hudební exkurzi po minulém režimu.

Autor článku: 
Pavla Umlaufová

Spolek Díky, že můžem k příležitosti 35. výročí sametové revoluce vydává naučný zpěvník, který zvláště mladé generaci představuje známé hity v neznámém kontextu. Soubor vzdává hold hudebním ikonám a představuje jejich tvorbu v době, kdy rozhodně nebylo každému do zpěvu. Kniha nese sedmnáct písní v pěti kategoriích, které udávaly tón své doby. Od uvolněných šedesátých let a převzatých hitů západu přes okupační protestsongy, normalizační střední proud i underground až po osmdesátá léta a sametovou revoluci. Zpěvník doprovází krásné ilustrace od studia Tomski & Polanski. Doslov k výběru písní Adély Hrdličkové napsal hudební kritik Honza Vedral a doprovodné texty konzultoval historik Petr Hlaváček. Publikaci vydává nakladatelství Kniha Zlín. K zakoupení je na e-shopu Díky, že můžem i v knihkupectvích.

O písních a lidech. Tak zní podtitul nové hudební publikace Písničkou ke svobodě, kterou v těchto dnech vydává Kniha Zlín v rámci nakladatelství Albatros Media a spolek Díky, že můžem. K příležitosti 35. výročí sametové revoluce tak vznikla ojedinělá kniha, která provází čtenáře naší nedávnou minulostí v kontextu hudební tvorby.

Zpěvník obsahuje sedmnáct písní, které představují „průlet“ českou hudební scénou minulého režimu. „Vybrali jsme písničky, které přirozeně prošly sítem doby a dnes stále zní z rádia, od táboráku nebo se zpívají ve školách na hudebce. Zpěvník je rozdělený do pěti kapitol od uvolněných šedesátých let a převzatých hitů západu přes okupační protestsongy, normalizační mainstream i underground až po pád režimu,“ komentuje výběr písní do zpěvníku autorka textů a výběru písní Adéla Hrdličková. Za Pramínkem vlasů Jiřího Suchého, Milenci v texaskách a hitem Já budu chodit po špičkách tak čtenáři nalistují například písničky Časy se mění, Bratříčku, zavírej vrátka Karla Kryla, Slunečný hrob Vladimíra Mišíka, Muchomůrky bílé Mejly Hlavsy nebo i Jožina z Bažin a song Štěstí je krásná věc. Sborník pak uzavírá symbolicky píseň Modlitba pro Martu.

„Kultura a historie jsou neodmyslitelně spjaté. Historie poskytuje kultuře kontext, kultura naopak může formovat myšlení a hodnoty lidí a jejich pohled na události. A právě to, jak daná doba ovlivňovala československou hudební scénu a naopak, chceme touto knihou ukázat mladým lidem. Písně jsou proto doplněny o text se zajímavostmi jak o autorech, tak okolnostech vzniku písní a jejich dobovém významu. Své si najde každý – učitelé dějepisu či hudební výchovy, pamětníci s chutí si zazpívat, ale i mladí milovníci táboráků,” doplňuje Bára Stárek, ředitelka spolku Díky, že můžem. Písničkou ke svobodě je tedy nejen zpěvník, ale také kus naší historie zabalený v příběhu hudby. „Tato kniha je jedinečným prostorem, jak připomenout současným mladým čtenářům dobu dnes už vzdálenou, přesto pro současnou společnost stále tolik zásadní,“ doplňuje autorka Hrdličková.

Ilustrace do knihy ke každé ze 17 písní odkazující symbolicky na předrevoluční časy vytvořilo studio Tomski&Polanski. Naživo si tyto ilustrace veřejnost může prohlédnout do 7. října také v kavárně Mlýnská na pražské Kampě. Na internetových stránkách dobrobot.cz pak probíhá jejich aukce. Výtěžek bude použitý na podporu organizace Díky, že můžem a rozvoj jejích aktivit pro mladou generaci. Publikace samotná je k dostání na e-shopu Díky, že můžem i v kamenných knihkupectvích. 

 

Písničkou ke svobodě – O písních a lidech: průlet českou hudební scénou minulého režimu.

Autorka textů a editorka obsahu: Adéla Hrdličková.

Historická revize textů: Petr Hlaváček, Ústav pro studium totalitních režimů

Doslov: hudební publicista Honza Vedral

Ilustrace: Tomski&Polanski

Vydalo nakladatelství Kniha Zlín (Albatros Media) v roce 2024

Sametem to neskončilo. Právě naopak!

Před více jak deseti lety jsme si řekli, že Národní třída by 17. listopadu neměla zůstat prázdná a že připomínat si svobodu, kterou jsme sametovou revolucí získali, bychom měli vlastně každý den. Dneska si toho říkáme víc. Revoluci jsme sice nezažili, ale to neznamená, že nabytou svobodu nemůžeme aktivně oslavovat a chránit.

Díky, že můžem je neziskovka plná studentů a mladých lidí, kterým není lhostejný okolní svět. Chceme společnost spojovat, vzdělávat a podněcovat v ní chuť aktivně se na naší budoucnosti podílet. Postupně se z nás stala organizace, která nejen slaví svobodu v centru Prahy, ale stojí za spoustou celoročních projektů, které sahají do všech regionů. 

Svoboda a demokracie je totiž radost, ale taky zodpovědnost. Nechceme poukazovat pouze na to, co nás ve společnosti trápí, ale vyzdvihnout také to, co nás spojuje.

Díky, že můžem! A díky, že nás v tom podporujete.

Web: https://dikyzemuzem.cz/

Facebook: https://www.facebook.com/dikyzemuzem

Instagram: https://www.instagram.com/dikyzemuzem

Youtube: https://www.youtube.com/@dikyzemuzem3700

TikTok: https://www.tiktok.com/@dikyzemuzem?_t=8pdicJZ3LEn&_r=1

Twitter: https://x.com/dikyzemuzem?t=7aFsm7UbRF4NlEzhmLXoBg&s=09

Písničkou ke svobodě: zde

Mohlo by vás také zajímat...

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Je tomu přes 80 let, co ztichly vltavské peřeje nad Štěchovicemi. Peřeje od poloviny 18. století všeobecně známé jako Svatojánské proudy. Kniha Výlet k Vltavě do Svatojánských proudů je výpravná obrazová populárně naučná monografie o historii Svatojánských proudů s řadou nikdy nepublikovaných fotografií a dalších materiálů souvisejících s tímto populárním prvorepublikovým výletním místem.

Středočeský kraj
Cestovní ruch, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
08.10.2024

SLOVÁCKO: Titulní straně obálky 5. letošního čísla národopisného a vlastivědného časopisu Malovaný kraj dominuje snímek kaple Božího srdce Páně u Tučap. Na zadní straně pak najdete fotografie Hausnerovy oskeruše z Bohuslavic u Kyjova ze seriálu Památné stromy na Slovácku.

Celá ČR, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Senioři, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
07.10.2024

BROUMOV: Říjen bude v broumovském klášteře spojen s měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
03.10.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024