středa
2. října 2024
svátek slaví Olívie
Hudba bez hranic – Smyčcový soubor Martinů Strings Prague
© Archiv Martinů Strings Prague



Hudba bez hranic v barokním refektáři dominikánů

PRAHA: Jedinečné prostory barokního refektáře dominikánského kláštera, ležícího mezi Jilskou a Husovou ulicí, jsou už od roku 2015 domovem pro cyklus komorních koncertů Hudba bez hranic. Pořádá jej už od roku 2008 spolek České kořeny, letos je to tedy už 16. ročník cyklu. Především díky přesídlení pod střechu dominikánského kláštera, jemuž patří dík za skvělou spolupráci, si však Hudba bez hranic mohla začít budovat své věrné a stálé publikum.

16.10.2024
Autor článku: 
Martina Fialková

Rezidenčním souborem cyklu je dvanáctičlenný smyčcový soubor Martinů Strings Prague, vystupují zde však i další vynikající interpreti, ať už jako sólisté s tímto souborem nebo samostatně. Svůj název dostala Hudba bez hranic díky důrazu na tvorbu českých skladatelů nebo představování českých interpretů, žijících v zahraničí. V cyklu se představila i řada zahraničních umělců, kteří mají vřelý vztah k české hudbě a propagují ji v zemích, kde žijí. Cyklus ve svých programech také zdůrazňuje sílu hudby jako univerzálního jazyka a propojení české kultury s kulturami dalších zemí.

Soubor Martinů Strings Prague založil a umělecky vede houslista Jaroslav Šonský, laureát ocenění Gratias Agit za nezištnou propagaci české kultury v zahraničí, který sám donedávna žil mezi švédským Norrköpingem a Prahou. Se svým souborem koncertoval již při řadě významných příležitostí doma i v zahraničí, letos například během státní návštěvy prezidenta Petra Pavla v Lucembursku. Na koncertech Hudby bez hranic v dominikánském klášteře však vystoupili i další špičkoví umělci. Sopranistka ND Marie Fajtová, houslový virtuos Ivan Ženatý, violoncellista Tomáš Jamník, violista Karel Untermüller, barytonista Roman Janál, flétnista a skladatel Jaroslav Pelikán, také například Krása kvartet aj.) Od svého počátku Hudba bez hranic přinesla již desítky tematicky zaměřených koncertů. Její stále se rozrůstající okruh příznivců a návštěvníků oceňuje špičkové výkony umělců a často objevnou dramaturgii koncertů, ale také jejich neopakovatelnou atmosféru.

Nejbližším koncertem cyklu je 16. 10. koncert Martinů Strings Prague s Klárou Valentovičovou – mladičkou slovenskou flétnistkou, která již ve svých 14 letech posbírala řadu ocenění na Slovensku i na mezinárodních soutěžích mladých talentů. Na programu budou skladatelé A. Dvořák, J. V. Mysliveček, Jindřich Feld (jehož náročný koncert pro flétnu a smyčce Klárka zahraje) a J. Suk.  

Tak jako v sezonách dřívějších, nabízí Hudba bez hranic i letos koncerty špičkové kvality za dobrovolné vstupné. To umožňuje mj. trvalá podpora ze strany MČ Praha 1 nebo Nadace Život umělce a spolupráce se sponzory, jejichž pomoc pořádající spolek velmi oceňuje (patron souboru M. J. Stránský a Přítomnost, advokátní kancelář Kubík, Tomislav Vašíček z Vídně ad.) Vážíme si i trvalé přízně sympatizujícího publika a zveme další zájemce, kteří se mohou přihlásit na mailu m.fialkova@centrum.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024

ČR: Po vzájemné dohodě na konci září v Reflexu vyjde poslední díl oceňovaného podcastu Hodina Dějepichu. Její autoři, Tereza Kujová a Jan Studnička, již chystají svůj v pořadí druhý projekt, který jejich fanoušci najdou na Forendors. Novinka se jmenuje HistoRIP. Bude autorům vlastním zábavným způsobem mapovat nejzvláštnější a nejpozoruhodnější příběhy historie. První díl této novinky na Forendors posluchači najdou již 4. října.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
30.09.2024