pátek
27. září 2024
svátek slaví Jonáš
Logo
© Archvi Svazu českých divadelních ochotníků



Nové vedení Svazu českých divadelních ochotníků

ČR: V neděli 22. září 2024 se v Libici nad Cidlinou uskutečnila celostátní konference Svazu českých divadelních ochotníků (dále jen SČDO). Na programu bylo hodnocení činnosti za uplynulé funkční období, diskuse o budoucnosti amatérského divadla a klíčový bod – volba nového předsednictva na dalších pět let.

Autor článku: 
Tomáš Čivrný

Konference potvrdila složení nového předsednictva, které povede SČDO v letech 2024–2029. Předsedkyní byla zvolena Vlaďka Koďousková, která má dlouholeté zkušenosti jako předsedkyně Jizerské oblasti. Vlaďka Koďousková střídá dlouholetého předsedu Josefa Hejrala, který na konferenci obdržel titul Čestný předseda SČDO. Novým místopředsedou se stal Ondřej Benda, který vystřídal Jaroslava Vondrušku. V dalším funkčním období v pozici místopředsedy pokračuje Aleš Pop.

Vlaďka Koďousková v úvodní řeči poděkovala předsednictvu i všem přítomným za projevenou důvěru: „Pro tuto funkci je třeba mít rozhled a spoustu zkušeností. Doufám, že si všichni budeme nápomocni, že půjde o společnou práci.“

Dále poukázala na důležitost vzdělávání nejen u mladé generace divadelníků, ale i těch zkušenějších. Vzájemnou inspiraci a naslouchání považuje za klíč k úspěchu.

Svaz se v nadcházejících letech zaměří na podporu souborů v jednotlivých oblastech, vzdělávání členů a zapojení mladé generace. Užší spolupráce s dalšími kulturními organizacemi je také jednou z priorit nového vedení.

Kompletní složení nového předsednictva pro funkční období 2024-2029:

  • Hana Kalašová, Jan Müller, Aleš Pop, Marie Veřmiřovská (nominanti Skupiny amatérských loutkářů)
  • Jaromír Kejzlar, Pavel Panenka, Ludmila Panenková (nominanti Českého středohoří)
  • Vlaďka Koďousková, Josef Hejral (nominanti Jizerské oblasti)
  • Vladimír Jašek, Jan Koráb (nominanti Jižní Moravy)
  • Ondřej Benda, Zdeňka Kulová, Tomáš Marek (nominanti za Moravskoslezskou oblast)
  • Jiří Čech, Jaroslav Vondruška (nominanti za Prahu a Střední Čechy)
  • František Denk (nominant za Střední Moravu)
  • Petr Johanovský, Václav Moravec, Hana Šiková (nominanti za Západní Čechy)

Z nově zvolených členů předsednictva také vzešel Sekretariát (užší pracovní tým scházející se mezi termíny zasedání předsednictva). Revizní komise pro období 2024–2029 bude pracovat pod vedením jejího předsedy Lukáše Frydrycha. Členy jsou Václav Benda, Kateřina Gregorová a Jan Suchý.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda ČR schválila návrh státního rozpočtu na rok 2025. Kapitola Ministerstva kultury činí 21,3 miliardy korun. Jde tedy o více než dvaceti osmi procentní navýšení oproti schválenému rozpočtu na rok 2024, který činil 16,59 miliard korun. Návrh rozpočtu Ministerstva kultury pro rok 2025 je tak o 4,7 miliardy korun vyšší než v roce 2024.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
26.09.2024

ČR: Díky štědrosti diváků a dárců se během nedělního benefičního koncertu podařilo na pomoc postiženým povodněmi vybrat 38 209 076 korun. Vybrané prostředky poputují do sbírky SOS Povodně organizované Člověkem v tísni. Během hudebního večera vystoupili bez nároku na honorář David Koller s Kollerbandem, Tomáš Klus, Janek Ledecký, Aneta Langerová, Adam Plachetka, Jiří Pavlica a Hradišťan, Kateřina Kněžíková, Lenka Dusilová a Karel Plíhal.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
24.09.2024

PRAHA: Libeňské Studio ALTA v září oficiálně oznámilo příchod nového uměleckého vedení. Od roku 2025 převezme dramaturgii pražského uměleckého prostoru programový tým, který vzešel z výběrového řízení vycházejícího z otevřené výzvy. 

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
26.09.2024

ČR-LVOV: Náměstek ministra kultury Ondřej Chrást navštívil ve dnech 18. až 20. září ukrajinský Lvov u příležitosti konání akce Czech Dreams in Lviv: Týden Česko – Ukrajinského partnerství. V rámci své pracovní cesty se účastnil mnoha aktivit propojujících a rozvíjejících česko-ukrajinskou kulturní spolupráci.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
23.09.2024