sobota
19. října 2024
svátek slaví Michaela
Pozvánka
© Archiv pořadatele



Parsifalové a nultá edice Rezidence dramatiků v Kutné Hoře

PRAHA-KUTNÁ HORA: Platforma Kultur představí ve spolupráci s Divadelním festivalem Kutná Hora a …příští vlna/next wave… divadelní instalaci Parsifalové a v rámci nulté edice Rezidence dramatiků v Kutné Hoře uspořádá autorské čtení a setkání s autory textu Byt mezi dvěma sopkami

od 20.09.2024 do 21.09.2024
Autor článku: 
Matouš Danzer

20. - 21. září od 16:00 do 19:00 bude v pražském Divadle Komedie (...příští vlna/next wave…) a paralelně v kutnohorském Tylově divadle (Divadelní festival Kutná Hora) představena divadelní instalace Apoleny Vanišové a Jana Bárty Parsifalové, která se dotýká  příběhů pěti chlapců žijících v jednom zařízení pro výkon ústavní výchovy. Zmínění chlapci si jako téma společné práce zvolili legendu o Parsifalovi. Na první pohled se v tu chvíli mohlo zdát, že je to trochu nahodilá volba, ale postupem času se ukázalo, že vůbec ne.

Vyprávění příběhů, povídání o osudu a naslouchání si, potřeba sdílení. Diváci v Praze a diváci v Kutné Hoře se společně ocitnou v jedné divadelní situaci a bude záležet už jen na nich, jak s ní naloží.

Instalace je určena pro jednoho diváka, nezačíná a nekončí.

Vstup je volný.

koncept a realizace: Apolena Vanišová a Jan Bárta

umělecká spolupráce : Johana Střížková

technická spolupráce: Tomáš Mládek, Petr Zábrodský

výchovná spolupráce: Bohdana Košťálová

obsazení: David, Jakub, Milan, Patrik a Vladimír

čte: Pavel Neškudla

kreativní producent: Ewa Zembok a produkční platforma Rekultur

Projekt vznikl za podpory Státního fondu kultury ČR, Nadace život umělce a města Kutná Hora.

Více informací naleznete zde.

 

21. září od 14:30 proběhne v kutnohorské městské knihovně v rámci Divadelního festivalu Kutná Hora autorské čtení hry Byt mezi dvěma sopkami autorů Hannese Köpkeho a Urseho Humpenödera. Text pojednává o období mezi dvěma největšími sopečnými erupcemi moderní doby: Tambora (1815) a Krakatau (1883). Hra je portrétem 19. století a toho, jak se v něm měnil vztah mezi světem a lidmi. Prezentace bude doplněna o setkání s německými autory a Ewou Zembok – producentkou rezidenčního programu. Čtení a setkání s autory je výstupem z nulté edice Rezidenčního programu pro dramatiky v Kutné Hoře, který Rekultur realizuje ve spolupráci s mezinárodním Divadelním festivalem Kutná Hora, Divadlem X10 a Goethe-Institut Bulharsko za podpory města Kutná Hora. Rezidenční program bude probíhat i v následujících letech.

Program poskytuje začínajícím dramatikům ze zemí bývalého sovětského bloku tvůrčí prostor, kde mohou pracovat a rozvíjet nové dramatické dílo. Rezidence je místem setkávání českých a zahraničních dramatiků, otevřeným prostorem pro výměnu zkušeností, různých a specifických uměleckých strategií a všestranné inspirace.

Tématem letošního ročníku je Strange New World odkazující na slavnou knihu Aldouse Huxleyho, která vystihuje bizarní a neklidnou dobu, jíž aktuálně všichni procházíme.

Dramaturgem rezidenčního programu je Miroslav Hristov z bulharského Goethe-Institutu.

Idea vytvoření rezidenčního centra v Kutné Hoře navazuje na základy již zavedené mezinárodní sítě mladých divadelních autorů New Stages Southeast.

Více informací naleznete zde.

 

https://www.rekultur.cz/

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Nebylo jim ještě ani třicet let a začali společně ve svém volném čase provozovat klub, sklepní prostor v pražské Soukenické ulici, který si za předchozích majitelů získal pověst místa alternativní, „undergroundové“ kultury, ojedinělého útočiště nekomerčních kulturních aktivit. S Oskarem Hulcem a Milanem Dederou se setkáváme u příležitosti výročí deseti let od založení Spolku pro oživení Paměti právě po noci, kdy opět sklepní prostory komorního klubu zatopila do pěti čísel voda. Ano, není to poprvé, co se podnik potápěl a opět vynořil nad hladinu. Jak se plave v rozbouřených vodách menšinové kultury současným provozovatelům?

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění
Články a komentáře
16.10.2024

JIHOČESKÝ KRAJ: Jihočeská centrála cestovního ruchu, Alšova jihočeská galerie, Biskupství českobudějovické a Regionální rozvojová agentura jižních Čech – RERA a.s. na zahajovací tiskové konferenci představily ve spolupráci s rakouskými partnery přeshraniční projekt s názvem „Gotická stezka Mühlviertel – jižní Čechy (AT-CZ)“ zkráceně „Gotická stezka“. Rakouským projektovým partnerem je Tourismusverband Mühlviertler Alm Freistadt. Zahajovací konference proběhla dne 10. 10. 2024 v budově Biskupství českobudějovického.

Jihočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Památky, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
15.10.2024

ČR: Optikou proslulých kameramanů nahlíží na vývoj českého filmu dokumentární cyklus České televize Vidět filmem. V Tvůrčí producentské skupině Dušana Mulíčka z brněnského studia České televize natáčel režisér Petr Smělík. Šest dílů vysílá od 8. října program ČT art vždy v úterý ve 21:10.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
15.10.2024

ŽATEC: Spolek A dál? letos uspořádal sedm komentovaných procházek po Žatci, které přitáhly širokou veřejnost. Většina procházek byla plně obsazená a konala se za příznivého počasí. Účastníci tak mohli objevovat krásu vilových předměstí, specifický stavební styl Heimatstil nebo majestátní budovy žateckých škol. Poslednímu tématu se věnovala zářijová procházka, která proběhla v rámci festivalu Den architektury, dorazilo na ni 42 posluchačů. Jednoznačně největší ohlas měly dvě exkurze do bývalého Dreherova pivovaru, kam se podívalo přes sto lidí.

Ústecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Architektura, Památky
Co se děje
17.10.2024