čtvrtek
5. září 2024
svátek slaví Boris
Jan Hušek převzal ocenění za sebezpytný dokumentární film Pochcánek
© Archiv pořadatele



CENU PAVLA KOUTECKÉHO ZÍSKALY DOKUMENTY POCHCÁNEK A VE TMĚ. ZVLÁŠTNÍ UZNÁNÍ BYLO UDĚLENO JANU ŠPAČKOVI

ÚSTÍ NAD LABEM: Mezinárodní filmový festival ELBE DOCK během zahajovacího večera oznámil vítězné filmy, které získaly letošní Cenu Pavla Kouteckého. Porota ocenila nejlepší české dokumentární filmy v celovečerní i krátkometrážní sekci. V kategorii celovečerních dokumentů zvítězil snímek Pochcánek režiséra Jana Huška. Vítězným filmem v krátkometrážní sekci se stal Ve tmě od Anety J. Zvláštní uznání ve stejné kategorii udělila porota snímku Pochybnost režisérky Adély Křižovenské.

Autor článku: 
Karolína Šteflíčková

7. Mezinárodní filmový festival ELBE DOCK začíná. Odehraje se v Ústí nad Labem a Drážďanech od 4. do 8. 9. 2024. Kompletní program a další podrobnosti jsou dostupné na webu festivalu.

O vítězných filmech 18. Ceny Pavla Kouteckého letos znovu rozhodovali významní čeští umělci a osobnosti společenského života. Barbora Příkaská – producentka animovaných filmů a seriálů, Michal Kučerák – výzkumník, lektor a kurátor, Daria Kashcheeva – režisérka animovaných filmů, Dávid Štumpf - režisér, 2D animátor a Sara Polak – antropoložka, archeoložka umělé inteligence a popularizátorka AI. 

 

CENA PAVLA KOUTECKÉHO PRO CELOVEČERNÍ DOKUMENT: POCHCÁNEK  

Pochcánek je jedním ze sebezpytných dokumentárních filmů režiséra Jana Huška produkovaný Matějem Paclíkem (Breathless Films) ve spolupráci s FAMU.

V otevřeném dokumentárním deníku zachycuje režisér fyzickou a duchovní proměnu během své cesty od chlapectví k mužství. Vrací se ke kořenům svých dětských traumat a při tom obrací kameru jak na sebe, tak na různé "mentory" či svého otce. Během pět let trvajícího natáčení prozkoumával různé prototypy mužství. Tato cesta ho přivedla blíže k jeho cíli stát se citlivějším a empatičtějším člověkem, ale je možné dosáhnout “pravého mužství”? Mezi jeho další dokumenty podobného typu patří například Di do píči, miluji tě, ve kterém zdokumentoval rozchod s přítelkyní. 

Pochcánek byl zvolen porotou díky svému vcítění se do otázky po povaze toho být mužem. Citlivým způsobem otevírá důležité téma, které často zůstává skryto a nezodpovězeno. Svým stylem a zpracováním se jednoznačné řadí mezi moderní, autentický přístup k tématu. Autor, režisér, který je zároveň hlavní postavou filmu a objektem divákova zkoumání, nám umožňuje klást otázky, které přesahují samotné mužství. Díky humoru a nadsázce je možné bezpečně vkročit do prostoru, který si autor vytyčil, poznávat autora a sebe a neztratit se,” vysvětlila porota své rozhodnutí. 

Vítězný film se bude na festivalu ELBE DOCK promítat 7. 9. od 19:00 v Ještěrce, a to za účasti samotného režiséra, se kterým bude následovat debata. 

 

CENA PAVLA KOUTECKÉHO PRO KRÁTKOMETRÁŽNÍ DOKUMENT: VE TMĚ 

Silný životní příběh začínající větou „Já jsem vlastně celej život měla k sexu divnej vztah…“ můžeme slyšet ve vítězném snímku Anety J. s názvem Ve tmě. Autorka dokumentu popisuje svůj těžký životní příběh s tím, že už nemůže dál dělat, že její traumata neexistují. Snaží se svým způsobem pomocí filmu dát svůj život znovu dohromady s myšlenkou, že když to bude vyprávět veřejně, tak tím třeba i pomůže někomu dalšímu. 

Porota ocenila počin, který vznikl v rámci workshopu realizovaného platformou My Street Films. “Jedná se o silnou výpověď, která artikuluje důležité a stále málo diskutované téma ve veřejném prostoru. Odvaha a otevřenost, kterou si příprava tohoto snímku vyžadovala, ukazuje jak silné téma máme před sebou a jakým způsobem nám filmový jazyk může pomoct stavět mosty a přiblížit nám i ty nejkomplikovanější životní situace, traumata a rozhodnutí,” vyzdvihuje porota. 

Vítězný krátkometrážní snímek Ve tmě, společně s dalšími krátkými filmy, které byly letos nominovány, mohou diváci festivalu vidět v Drážďanech 8. 9. od 16:00. 

 

ZVLÁŠTNÍ UZNÁNÍ POROTY: POCHYBNOST 

Porota se jednomyslně shodla udělit také zvláštní uznání. Ocenila jím krátkou animovanou esej Pochybnost režisérky Adély Křižovenské. Tato krátkometrážní esej studentky FAMU popisuje všechny fáze tvůrčího procesu prostřednictvím hlasů čtyř různých autorů z různých oblastí umění. Své rozhodnutí porota zdůvodňuje následovně: “Snímek je vizuálně podnětný, vtahující a jeho centrálním prvkem je dilema, se kterým se potýká asi každý tvůrce. Jeho vizuální stránka splňuje náročná kritéria. Snímek je srozumitelný a sdílný. Je to poctivě odvedená práce.”

 

ZVLÁŠTNÍ UZNÁNÍ FESTIVALU ELBE DOCK: JAN ŠPAČEK A JEHO FABULACE

Zvláštní uznání festivalu ELBE DOCK za mimořádný přínos v dokumentární tvorbě mimo kino získal Jan Špaček, český youtuber a komik. Známý je především díky svému pořadu Fabulace Jana Špačka, ve kterém zpovídá svým osobitým satiristickým způsobem české politiky, ale i jiné známé osobnosti. "Poprvé a naposledy v historii festivalu jsme se rozhodli udělit speciální cenu pro tvůrce, který se pohybuje na hranici mezi dokumentem, fikcí a pohledem do pokojíčku jednotlivých politických osobností,” vysvětluje ředitel festivalu Filip Kršiak.

Jana Špačka mohli diváci na festivalu potkat osobně. Na ELBE DOCKU měl totiž svůj vlastní program – Maraton s Janem Špačkem. 

 

ELBE DOCK: PŘEHLÍDKA NEJLEPŠÍCH KRAŤASŮ A BOHATÝ DOPROVODNÝ PROGRAM  

Cena Pavla Kouteckého zná své vítěze, festival je však teprve na začátku. ELBE DOCK do Ústí nad Labem a do Drážďan opět přivezl přehlídku nejlepších krátkometrážních filmů, tentokrát nikoliv pouze středoevropských ale také skandinávských. 

Velká část nominovaných filmů do dvou zbývajících soutěžních kategorií (NORDIC a CENTRAL) zde má dokonce svou českou premiéru. Z kategorie NORDIC bude mít českou premiéru celkem 14 filmů (tedy kromě jednoho se o českou premiéru jedná u všech filmů této sekce) a v kategorii CENTRAL 12 snímků. Většina filmů nominovaných na tyto dvě ELBE DOCK ceny již zaznamenala úspěchy na velkých festivalech jako jsou filmový festival v Cannes, Berlinale či Mezinárodní filmový festival v Torontu. 

ELBE DOCK však nejsou pouze filmy. Každý rok pro návštěvníky festivalu pořadatelé připravují také bohatý doprovodný program, a ani letos tomu není jinak. Hudba v podání ústeckých rodáků, lekce tance se Slovenským tanečným domem, dětský den (Procházka: Vidět ušima, divadelní vystoupení, filmový kroužek pro nejmenší), procházky (Procházka: Pozitivní Ústí, Procházka po vizuálním smogu Ústí, Procházka s Ladislavem Čumbou), nebo také SWAP s oblečením. 

SWAPové akce se v poslední době těší velké oblibě. Tyto akce dávají možnost vyměnit věci které nám doma překáží za něco, co nám bude dělat radost. Kromě toho, že si uděláme radost zadarmo, může SWAP také pomáhat. Věci, které po skončení akce zbydou, budou darovány ústeckému dětskému domovu a místním charitativním organizacím. 

Podrobnosti o letošním festivalovém programu najdete přehledně na našem webu

 

PRAKTICKÉ INFORMACE

 

Vstupenky a akreditace 

  • Vstupenky na jednotlivé filmy je možné zakoupit online na webu i fyzicky na místě
  • O novinářské akreditace je možné dopředu požádat na e-mailu prrr@elbedock.cz 

 

Otevírací doba pokladen a festivalového centra:

 

Ústí nad Labem: kino Hraničář (Prokopa Diviše 7, 400 01 Ústí nad Labem)

 

středa - pátek: 13:00 - 21:30

 

Ústí nad Labem: Ještěrka (Masarykova 3125/18, Ústí nad Labem)

 

sobota: 13:00 - 21:30

 

Drážďany: GEH8 (Gehestraße 8, 01127 Dresden)

 

pátek: 13:00 - 22:30

sobota: 9:00 - 21:30

neděle: 9:00 - 13:00 

 

Kompletní přehled praktických informací naleznete zde

Mohlo by vás také zajímat...

BRNO: Brněnské HaDivadlo – scéna Centra experimentálního divadla – zahajuje svou výroční Sezonu 50: Obzory, během níž představí tři nové inscenace reprezentující minulost, současnost i budoucnost. Ivan Buraj nazkouší svou poslední inscenaci jako umělecký šéf, Břetislav Rychlík uvede dramatizaci románu Ludvíka Vaculíka Sekyra a Anna Klimešová s kolektivem divadla vytvoří inscenaci tematizující vztah učitelů a žáků. Kromě inscenační činnosti HaDivadlo čeká řada výročních událostí – vzpomínkových, sebereflektivních i oslavných – a předávání divadla novému uměleckému vedení.

Jihomoravský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
05.09.2024

PODĚBRADY-ČR: FEMAD neboli Festival mladého amatérského divadla v Poděbradech dává druhou šanci souborům, které se neprobojovaly do hlavních programů vrcholných domácích  přehlídek, ale přesto mají své kvality a stojí za to je vidět. Letos je součástí tohoto zářijového svátku ochotnického divadla řada představení, několik seminářů, ale třeba i Bienále ochotnického plakátu spolu s výstavou. Ředitel festivalu Ladislav Langr připomíná v podcastu Místní kultury více než padesátiletou historii FEMADu, tradici  "salonu odmítnutých" i jeho specifika: "Například tady nemáme porotu. Každý soubor vyšle svého delegáta, který musí být na všech představeních. Na závěr potom delegáti před diváky hlasují, co bylo nejlepší. Takže tady už nemůžeme říkat 'Ta porota nám to nandala', tady si to nandají sami ochotníci." Součástí festivalu je i seminář s lektorem, kde se tříbí a formulují názory na představení. "Snažíme se, aby odtud nikdo neodcházel s pocitem, že byl uražen, že byl zmařen jeho záměr, že byl nepochopen," doplňuje Ladislav Langr. V podcastu zmíníme i jeho velkou práci o regionálních osobnostech a četné kulturní a sportovní akce, které neúnavně organizuje. A v čem se komunální politika, ve které už mnoho let působí, podobá divadlu? Poslechněte si náš nový podcast.

Celá ČR, Středočeský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Ostatní
Články a komentáře
04.09.2024

JIHOMORAVSKÝ KRAJ: Tradiční dotační program má oproti předchozím letům jednu zásadní změnu, a to v termínech, kdy se o něj mohou zájemci ucházet. Zatímco dříve byl schvalován a uveřejňován v lednu daného roku a žádosti o dotace byly přijímány v druhé polovině února, nyní tak mohou zájemci o krajskou podporu činit už od 1. až do 31. října. Kraj na rozvoj kultury v příštím roce vypsal 15 milionů korun.

Jihomoravský kraj
Instituce a kulturní zařízení
Co se děje
02.09.2024

PRAHA: Rekola, česká bikesharingová společnost, představuje nový projekt propojující městskou cyklistiku a umění. Na sto deseti vybraných kolech v Praze se objevují polepy a odkazy na sociální sítě mladých českých talentů. Každé z těchto kol nese jedinečné umělecké dílo nebo odkaz na hudbu, poezii či grafiku. Mezi zapojené umělce a umělkyně patří hudebníci Lil Fault, The Interlude a Pastavbacku, Ay$kr, Devotch666 a Karolina Beranová, básníci Antonín Zhořec, Anna Smetanová, Josef Kináč a Nikola Týčová a vizuální umělci Max Butrón, Matyáš Melíšek a Amélie Počarovská. Ulovit si kolo a zažít inspirativní jízdu s jedním z umělců mohou lidé do konce roku.

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Knihy, literatura, média, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní
Co se děje
30.08.2024