pondělí
14. října 2024
svátek slaví Agáta
Svatovaclavský hudební festival
© zdroj: www.shf.cz



Jediný proud hudebnosti

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Největší mezinárodní přehlídka duchovní a staré hudby v ČR – Svatováclavský hudební festival (SHF) probíhá v září na mnoha místech Ostravy a Moravskoslezského kraje. Jeho zahajovací Festivalový den proběhl v centru Ostravy s cimbálovou muzikou Šmykňa a Bohemia saxophone quartetem a paralelně na hradě Hukvaldy.

04.09.2024
Autor článku: 
Olga Szymanská

Jeden z největších hradů Moravy, tyčící se nad rodištěm Leoše Janáčka. Dnes pyšnící se zdařilou rekonstrukcí s možností krásných výhledů. V minulosti hrad nebyl nikdy dobyt. V poslední srpnový den však, obrazně řečeno, dobyt byl, a to hned vícekrát právě při zahájení 21. ročníku SHF. Kdo se na hrad vypravil, mohl ocenit program velmi kvalitní a ve vhodné posloupnosti, bohatý, inspirující. Pořadatelé v letáku k programu (kráceno): „Rozhodli jsme se letošní ročník obohatit o krásný open-air s geniem loci – kde jinde v tomto regionu, než na Hukvaldech! Máme radost, že se podařilo ve spolupráci s Muzeem Beskyd pro tuto akci vyhradit jak venkovní prostory, tak i hradní kapli sv. Ondřeje nebo nově opravenou mottu.“

Po úvodním vstupu pod širým nebem uvedlo renomované Standlerovo klarinetové kvarteto díla W. A. Mozarta, G. F. Handela a také G. Gerswina v úpravě pro klarinet a bas-klarinet. Poté v hradní kapli sv. Ondřeje rozeznělo oblíbené skladby J. S. Bacha a se sólistou opery Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě uvedlo oblíbené Biblické písně A. Dvořáka. Následná hudebně-edukativní dílna pro děti pod názvem Hrajeme si s Bystrouškou, ke 100. výročí premiéry opery Příhody lišky Bystroušky, byla doplněna malováním na obličej i dětskou hrou mediálního partnera festivalu Rádia Čas. Odlehčením od vážných tónů bylo divadelní představení Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě pod názvem Jonáš a tingl-tangl. Hudební kabaret Semaforu s legendární dvojicí Suchý-Šlitr v kouzlu jejich dialogů, jedinečného humoru a nezapomenutelných písní předvedli Tomáš Savka (Suchý) a Jakub Žídek (Šlitr) za doprovodu výborné swing kapely. Šlo o jedinečnou příležitost zažít toto představení vůbec, neboť v Národním divadle Moravskoslezském v Ostravě, které ho má ve svém repertoáru, je vyprodáno daleko dopředu a není šance se na něj vůbec dostat. Poté legendární smyčcové kvarteto Benda Quartet díly L. Janáčka z cyklu Po zarostlém chodníčku, Smyčcovým kvartetem č. 1. „Z podnětu Tolstého Kreutzerovy sonáty“ a Smyčcovým kvartetem č. 12-F dur Op. 96 zv. „Americký“ A. Dvořáka pohladilo v kapli sv. Ondřeje po duši.

Závěrem v amfiteátru Hukvaldské obory v kompozici Klíč od domova mladí brněnští symfonikové s tanečním souborem Hradišťan předvedli nový program k Roku české hudby. Krásná kombinace českých velikánů Smetany, Dvořáka, Nováka, Janáčka, Martinů s folklorními tradicemi v písních a tanci, zpěvu i přednesu. V kouzlu smrákání, tlumících tónů dne i hudby až k hluboké tmě zaznělo nakonec nejednou „bravo“. K hudebně tanečnímu projektu, a to umělecké vedoucí a choreografky L. Kokošíkové a pod vedením dirigentky G. Tardonové, jeho tvůrci uvádějí – z letáku (kráceno): „… Posluchač a divák dnes dostává příležitost zažít vedle sebe dvě různé, ale přesto… nesmírně blízké podoby českého hudebního a tanečního světa, spojení hudby klasické a lidové, živé návraty k tradicím. B. Smetana, A. Dvořák, V. Novák, L. Janáček, B. Martinů patří mezi ty velikány české a moravské hudby, kteří ve své tvorbě vědomě čerpali z pramenů vycházejících z lidového umění. Někde v hloubi jejich uměleckého jazyka cítíme melodie, harmonie a rytmy, jež v nás rezonují a vystupují v podobě archetypálních obrazů životních situací, které člověk vložil do svých písní, tanců, rituálů, zaříkání, modliteb – očišťujeme se v průzračné vodě studánky Rubínky, prožíváme vášnivě milostnou touhu kravárek, …strhuje nás drásající bouřící síla přírodních živlů lašských hor, … splýváme s magickou atmosférou noci a v milostném čarování voláme po lásce… Lidové motivy Čech, Moravy a Slezska se slévají do jednoho proudu hudebnosti našeho národa. …“ 

Průběh festivalu lemují monumentální vokálně-instrumentální skladby. Především dílo, u nás ne často prezentované, tj. symfonie Lobgesang (Chvalozpěv) Felixe Mendelsona, kterou interpretují hvězdy svého oboru: Symfonický orchestr Českého rozhlasu a v Evropě uznávaný Český filharmonický sbor Brno, s trojlístkem prvotřídních pěvců, jimiž jsou Simona Šaturová, Štěpánka Pučálková a Sung Min Song. V nastudování Guntise Kuzmy, dirigenta Lotyšského symfonického orchestru i šéfdirigenta a uměleckého ředitele pobaltského L. Symphony Orchestra. Slovy královny česko-slovenského sopránu S. Šaturové, rezidenční interpretky (z katalogu SHF): "Můj vztah k tomuto festivalu je daleko větší neý jenom profesní. Nepamatuji se, kolikrát jsem měla možnost na něm vystoupit, ale dodnes jsou pro mne některé koncerty nezapomenutelné. jsem přesvědčena, že nejsem sama, kdo se do ostravy vždy rád vrací."

V programu je i velmi zajímavý koncert světoznámého londýnského oktetu VOCE8 v Ostravě či Benewitzovo kvarteto v Albrechhticích u Českého Těšína. Koncerty Colegium 1704, mladého belgického ansámblu staré hudby Musica Gloria či nejlepšího polského saxofonisty Pawla Gusnara probíhají v centru Ostravy. A legendární Requiem A. Dvořáka v Katedrále Božského Spasitele v Ostravě celý SHF zakončuje. Záštitu převzal Moravskoslezský kraj a Biskupství Ostravsko-Opavské, podílí se na něm řada partnerů a medií.

Festival k Roku české hudby a k výročím narození B. Smetany a L. Janáčka se odehrává v magické krajině rozmanitých hudebních pramenů, jež se slévají v jediný proud hudebnosti.

Veškeré informace na www.shf.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

HODICE: Knihovnou roku 2024 je Místní knihovna v Hodicích. Městská knihovna Chodov si odnesla cenu za realizaci odvážného a inovativního konceptu samoobslužné komunitní knihovny a Městskou knihovnou roku 2024 se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk. Ocenění MARK pro mladé knihovníky převzal Bc. Michal Jokeš z Městské knihovny v Praze. Ceny byly slavnostně předány 10. října 2024 v Zrcadlové kapli v Klementinu, sídle Národní knihovny ČR.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Zamek Cieszyn vás zve k účasti na 23. ročníku přehlídky nejlepších diplomových prací v oboru užité grafiky a designu z Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska a také studentů z těchto zemí studujících na zahraničních univerzitách. Práce v podobě ilustrací (grafiky, fotografii, náhledů) a krátkého popisu je možné nahrávat do 3. listopadu 2024.

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
14.10.2024

ŠTOLMÍŘ U ČESKÉHO BRODU: Začátkem října se v s kostele sv. Havla ve Štolmíři u Českého Brodu konal výjimečný koncert duchovní hudby. Renomovaný soubor pro historicky poučenou interpretaci Musica Florea zde pod vedením dirigenta Marka Štryncla provedl Kyrie a Gloria in G Jana Křtitele Vaňhala (1739–1813) a v české premiéře pak Requiem d moll Jana Zacha (1713-1773).

Středočeský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.10.2024

ČR-PRAHA: Sokolové si již pošesté připomínali Památný den sokolstva – 8. října – jako významný den České republiky. Po celé republice se konaly pietní akty k uctění památky sokolů, kteří obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost.

Památný den sokolstva uctívá nejen pět tisícovek sokolů a sokolek, kteří položili své životy v protinacistickém odboji, a mezi nimiž bylo i na 150 spolupracovníků výsadku Anthropoid, ale i všechny ty, kteří padli v 1. světové válce v řadách československých legií a v řadách 3. protikomunistického odboje.

"Zakladatelé dali Sokolu do vínku ryze demokratické zásady, na nichž sokolská organizace stojí. Jakákoliv totalitní moc tak byla, a vždy bude, pro naši členskou základnu zcela nepřijatelná. I to je skutečnost, kterou si dnešního dne připomínáme," zdůraznil Martin Chlumský, starosta České obce sokolské

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Senioři, Ostatní
Co se děje
10.10.2024