středa
9. října 2024
svátek slaví Štefan, Sára
Plakát
© Zdroj: Živý Zlín



Jaroslav Rudiš vyráží na turné s legendární kapelou U-Bahn, zakončí ho ve Zlíně

ZLÍN: Pět koncertů v září odehraje skupina U-Bahn, ve které se sešli spisovatel Jaroslav Rudiš a kytarista Petr Kružík z kultovní jesenické kapely Priessnitz. Turné k novému vydání Rudišova románu Nebe pod Berlínem završí 25. 9. v 19.00 na zámku Zlín. Akci pořádá příspěvková organizace Živý Zlín.

Autor článku: 
Veronika Jurčová

„Bude to literární punk. Budu číst, Petr bude hrát a zazní i pár našich písniček," říká Jaroslav Rudiš, který s Petrem Kružíkem a kapelou U-Bahn vystupoval už po prvním vydání knihy v roce 2002. Tehdy za román Rudiš získal Cenu Jiřího Ortena, nominaci za objev a prózu roku Magnesia Litera 2003 a titul Nejkrásnější kniha České republiky. „Nebe pod Berlínem změnilo můj život. Ta kniha mě donutila dál psát a toulat se historií a současností. Nikdy by mě nenapadlo, že si ji čtenáři budou brát na cestu do německé metropole, ani že vznikne skutečná skupina U-Bahn, o které se v knize píše. Nebe pod Berlínem jsem psal oslněn berlínským podzemím a jeho příběhy. Nikde jinde není toto proměnlivé a prchavé město tak zajímavé jako tady. V tom hluku a pohybu vlaků a lidí je zároveň i něco stálého. Jen tady v podzemí je možné zkusit Berlín uchopit a pochopit,“ říká k novému vydání románu Nebe pod Berlínem Jaroslav Rudiš a dodává: „Po letech jsem knihu znovu přečetl a lehce upravil a poladil. Tu a tam něco vyhodil, tu a tam něco přidal. Mám pocit, že v tomhle Nebi pod Berlínem panuje jisté bezčasí, kde se nestárne.“

Po 22 letech od prvního vydání vychází kniha v přepracované podobě a nové grafické úpravě s barevnými fotografiemi opět v nakladatelství Labyrint. Nově vychází také audiokniha a stejnojmenné EP U-Bahn.

Vstupenky jsou v předprodeji na www.kulturazlin.cz a v showroomu Živého Zlína na nádvoří zámku.

 

Anotace románu NEBE POD BERLÍNEM:

Román pro živé i mrtvé s podtitulem „rockové příběhy z berlínského metra“ začíná útěkem třicetiletého učitele z Prahy do současné německé metropole. Tam zakládá hudební kapelu U-Bahn a nachází svou dívku Katrin… Styl románové prvotiny Jaroslava Rudiše vychází z volného toku vyprávění hlavního hrdiny. S téměř až hrabalovským citem pro jazyk ušpiněný životem zaznamenává promluvy, které mezi sebou a s ním vedou všechny ty postavy a postavičky, s nimiž se v Berlíně a pod ním setkává. Kniha napsaná ve strhujícím tempu, a navíc zábavně. Vyzrálý debut si nekonformními scénami získal nejen mladé čtenáře, milovníky Wima Wenderse a punkrockové hudby, ale i ty, kteří si pamatují ještě NDR, umělohmotné indiány nebo to, jak naši východoněmečtí sousedé přelézali na podzim 1989 zeď západoněmecké ambasády, aby pak své trabanty nechali napospas přičinlivým Pražanům.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Muzeum Prahy si jako první mezi kulturními institucemi nechalo zpracovat rozsáhlou analýzu návštěvnického chování prostřednictvím nástrojů užívaných dosud jen v retailovém prostředí. Analyzovalo preference a pohyb návštěvníků v již otevřené expozici „Praha Karla IV. – středověké město“ v domě U Zlatého prstenu. Na základě zjištěných dat expozici revitalizovalo a zpětná vazba tak nezůstane už jen v návštěvnických knihách, ale na návštěvníky čeká multimediální expozice atraktivní především pro rodiny s dětmi školního věku, méně vitrín a textu a více interaktivního obsahu. Muzeum Prahy zde ukazuje fascinující svět středověké Prahy.

Hl. m. Praha
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
09.10.2024

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Je tomu přes 80 let, co ztichly vltavské peřeje nad Štěchovicemi. Peřeje od poloviny 18. století všeobecně známé jako Svatojánské proudy. Kniha Výlet k Vltavě do Svatojánských proudů je výpravná obrazová populárně naučná monografie o historii Svatojánských proudů s řadou nikdy nepublikovaných fotografií a dalších materiálů souvisejících s tímto populárním prvorepublikovým výletním místem.

Středočeský kraj
Cestovní ruch, Knihy, literatura, média, Vzdělávání
Co se děje
08.10.2024

SLOVÁCKO: Titulní straně obálky 5. letošního čísla národopisného a vlastivědného časopisu Malovaný kraj dominuje snímek kaple Božího srdce Páně u Tučap. Na zadní straně pak najdete fotografie Hausnerovy oskeruše z Bohuslavic u Kyjova ze seriálu Památné stromy na Slovácku.

Celá ČR, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Senioři, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
07.10.2024

ČR: Oslavte svobodu zpěvem! Spolek Díky, že můžem vydává zpěvník předrevolučních hitů k 35. výročí sametové revoluce. Ilustrovaná kniha Písničkou ke svobodě vzdává hold hudebním ikonám a představuje naučnou hudební exkurzi po minulém režimu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
08.10.2024