úterý
27. srpna 2024
svátek slaví Otakar
Umbra Company Chameleon
© Foto: Emily Cramby



Tanec a duševní zdraví (nejen) ve školách. Produkční platforma ProFitArt hledá nové přístupy k well-beingu dětí prostřednictvím pohybu a tance

PRAHA: Kulturní produkční platforma ProFitArt se kromě produkce divadelních inscenací zabývá také kreativním vzděláváním. Aktivity mají významný sociální dopad, zaměřují se na psychomotorický vývoj dětí, podporu mentálního zdraví a emoční inteligenci. Součástí tohoto proudu jsou například workshopy pro děti a pro pedagogy Učení cirkusem pod vedením lektorů Cécile Da Costa a Roberta Janče a také nejnovější projekt s názvem Tanec a duševní zdraví (nejen) ve školách, který ProFitArt realizuje ve spolupráci s britským souborem Company Chameleon a Švandovým divadle na Smíchově.

Autor článku: 
Pavla Haluzová

Snahou platformy ProFitaArt je přinést do českého školního prostředí inovativní projekt zaměřený na podporu duševního zdraví a well-beingu dětí prostřednictvím pohybu a tance. Tento projekt s názvem Tanec a duševní zdraví (nejen) ve školách, který probíhá ve spolupráci s britským souborem Company Chameleon a Švandovým divadlem, se zaměřuje na propojení tělesné aktivity s duševním rozvojem a během posledního srpnového a prvního zářijového týdne nabízí širokou škálu akcí a aktivit pro různé cílové skupiny.

 

Pohybový příměstský tábor s Chameleony

Od 26. do 30. srpna 2024 proběhne v Tvůrčím domě Elišky Peškové na Smíchově pohybový příměstský tábor pro děti ve věku 10-14 let. Tento týdenní tábor nabídne dětem zábavné a kreativní zkoumání pohybu, sebevyjádření a duševní pohody pod vedením zkušených lektorů z Company Chameleon. Děti budou mít možnost rozvíjet svou kreativitu, posilovat tělo a prozkoumat svou jedinečnost prostřednictvím řízených improvizací a tvůrčích úkolů. Tábor vyvrcholí společným představením pro rodiče a vystoupením britských tanečníků.

 

Den inspirace – praktický seminář (nejen) pro pedagogy

Dne 31. srpna 2024 se uskuteční Den inspirace pro učitele a další pomáhající profese. Tento celodenní seminář poskytne účastníkům teoretické a praktické znalosti o pozitivním vlivu tance na duševní zdraví dětí a mladých lidí. Vedoucí lektoři, včetně uměleckého šéfa Company Chameleon Anthonyho Missena, lektora projektu Učení cirkusem Roberta Janče a Laury Henderson a Glynis Hull-Rochelle ze Společnosti pro kreativitu ve vzdělávání, představí inovativní přístupy k propojení těla a pohybu s duševním zdravím. Účastníci získají inspiraci a nové nástroje, které mohou uplatnit ve své pedagogické praxi.

 

Sdílení zkušeností s profesionálními tanečníky

Na 2. a 3. září 2024 je plánováno sdílení zkušeností s profesionálními tanečníky a lektory z Company Chameleon. Toto dvoudenní setkání je určeno pro profesionální tanečníky, taneční terapeuty a pedagogy, kteří se zajímají o spojení tance s duševním zdravím. Účastníci se zapojí do diskusí a praktických lekcí, které zahrnují inovativní pedagogické a terapeutické postupy.

Celý projekt přinese také jedinečnou příležitost vidět dvě uvedení strhující site-specific inscenace UMBRA v podání tanečníků Company Chameleon, a to v pátek 30. a v sobotu 31. srpna vždy v 17:30.

Projekt Tanec a duševní zdraví (nejen) ve školách je unikátním příspěvkem k podpoře duševní pohody dětí a mládeže v českém prostředí, který spojuje umění, pohyb a terapeutické přístupy. Tento projekt je realizován ve spolupráci s Company Chameleon, britským souborem, který se od roku 2017 věnuje využívání tance jako nástroje pro posílení duševního zdraví a well-beingu. Spolupořadatelem je také Švandovo divadlo na Smíchově.

Projekt podpořila Evropská unie (Národní plán obnovy).

Více informací o projektu a jednotlivých akcích: https://www.profitart.cz/tanec-a-dusevni-zdravi-ve-skolach/

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ZLÍN: Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně právě vydala ročenku Knihovny Zlínského kraje. Ta přináší přehled o činnosti veřejných knihoven, které působily v roce 2023 v našem kraji. Ohlédnutí za uplynulým rokem je pro knihovny velmi lichotivé, ukazuje opětovný nárůst zájmu o jejich služby, rostoucí počty čtenářů, návštěvníků, výpůjček i významné úspěchy na celorepublikové úrovni.

Zlínský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
26.08.2024