neděle
6. října 2024
svátek slaví Hanuš
Pozvánka na výstavu
© Zdroj: Muzeum Prahy



Koláž v zahradě: Kočka, pes a želva. Rothmayerova vila vystaví díla z 3. ročníku mezinárodní otevřené výzvy

PRAHA: Muzeum Prahy zahájí výstavu projektu fotografky a kolážistky Jitky Kopejtkové „Koláže v zahradě: Kočka, pes a želva“. Návštěvníci uvidí koláže autorů, kteří se připojili do otevřené mezinárodní výzvy. Při tvorbě svých děl se inspirovali zvířaty a jejich významnou rolí v rodině Rothmayerových. Díla budou vystavena v zahradě Rothmayerovy vily až do 22. září 2024. Vstup do zahrady na výstavu je zdarma.

od 22.08.2024 do 22.09.2024
Autor článku: 
Veronika Nová

Otevřená výzva určená profesionálním výtvarníkům i amatérům oslovila během jarních měsíců přes 70 kolážistů z celého světa. Své zastoupení zde mají mimo ČR také Francie, Kanada, Singapur, Argentina nebo Turecko. Do zahrady Rothmayerovy vily, která je sama o sobě uměleckým dílem a skvostem moderní architektury v Praze, vybere k vystavení díla organizátorka Jitka Kopecká.

Každý z umělců vlastním originálním způsobem interpretuje téma Kočka, pes a želva. Autoři svými díly připomenou důležitou součást rodiny – zvířata, která sehrávají v našem životě podstatnou roli a hrála ji právě také v rodině Rothmayerových. Jejich vřelý vztah k těmto tvorům dokládají dochované fotografie. Výstava přináší jedinečnou možnost, jak mohou psi, kočky a želvy v koláži opět vstoupit do zahrady. 

Pro návštěvníky jsou připravené také komentované prohlídky výstavy a workshopy vedené Jitkou Kopejtkovou.

 

Termíny doprovodného programu

Termíny workshopů koláže s umělkyní Jitkou Kopejtkovou:

So 24. 8. 14.00, So 31. 8. 14.00, Ne 8. 9. 14.00, Ne 22. 9.14.00

Cena workshopu je 100 Kč za osobu, platba je možná na místě kartou i v hotovosti.

Termíny komentovaných prohlídek výstavy (vstup zdarma):

Čt 29. 8. 18.00, Čt 5. 9. 18.00, Út 10. 9. 18.00, Út 17. 9. 18.00 hod

Na workshopy a komentované prohlídky se zájemci mohou hlásit u Jitky Kopejtkové na telefonu 603 505 788 nebo emailem na adresu Jitkakopejtkova@seznam.cz.

 

Jitka Kopejtková se zaměřuje na autentické zachycení stržených pouličních plakátů na různorodých oficiálních i neformálních plakátovacích plochách v různých koutech světa. Skrze přenesení těchto uličních artefaktů na plátno a jejich následnou expozici v galerijním prostředí dochází k okamžité transformaci těchto prchavých exponátů z bezvýznamných komponentů veřejného prostoru na zcela novou formu uměleckého díla. Její tvorba tak zapadá do směru nazývaného „new street art", který se řadí k inovativním proudům moderního umění. Paralelně se věnuje i tradičnímu uměleckému vyjadřování formou koláže. Ve spolupráci s Muzeem Prahy již zorganizovala řadu úspěšných kreativních workshopů a výstav.

 

Adresa:

Rothmayerova vila

U Páté baterie 896/50

162 00 Praha 6 ‒ Břevnov

 

Více informací, otevírací doba:

https://www.muzeumprahy.cz/objekty/rothmayerova-vila-6  

Mohlo by vás také zajímat...

BROUMOV: Říjen bude v broumovském klášteře spojen s měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
03.10.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024