středa
7. srpna 2024
svátek slaví Lada
CASLAVSKA TOKYO 1964
© Archiv pořadatele



V Japonsku se odehrála premiéra inscenace CASLAVSKA TOKYO 1964 v koprodukci plzeňského Divadla ALFA a tokijského Divadla PUK.

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Autor článku: 
Daniela Vítová

Plzeňské Divadlo ALFA v Japonsku často hostuje a s tokijským Divadlem PUK spolupracuje už od roku 2018. První nápad na společné představení vznikl v roce 2021, kdy Alfě v Japonsku kvůli covidovým opatřením chyběli herci a soubor museli doplnit japonští loutkáři. „Bylo to velmi inspirující, začali jsme proto rozvíjet nápad společného představení. Trvalo to 3 roky. Nejprve jsme vybírali autorský tým, potom téma, které je pro nás a Japonce přirozené a společné, načerpávali jsme znalosti a zkušenosti, a hlavně se učili společně dorozumět a komunikovat,“ řekl Jakub Hora, ředitel Divadla ALFA.

Inscenaci moderují dva sportovní komentátoři, herci Daniel Horečný a Tomoya Arita. Divákům přibližují atmosféru olympiády a komentují čtyři gymnastické disciplíny, které v loutkovém podání běží na dobových televizních obrazovkách. Celý děj se soustřeďuje na souboj dvou gymnastek, strojové reprezentantky Sovětského svazu Larisy Latyninové a sympaticky uvolněné Věry Čáslavské.

„Po šedesáti letech, symbolicky v době konání letních olympijských her, si díky tomuto česko-japonskému loutkovému představení připomeneme sportovní fenomén - legendární gymnastku Věru Čáslavskou a její úspěchy na olympiádě v Tokiu 1964, kdy svými výkony i osobností uchvátila nejen japonské publikum, ale prostřednictvím televizních přenosů doslova celý svět. Divadla ALFA a PUK naprosto originálně zpracovala sportovní tematiku i dobové reálie včetně osobního života této světové legendy a držitelky japonského Řádu vycházejícího slunce,“ dodala Mgr. Eliška Bartáková, radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče.

Do příběhu vstupuje také šampion japonské gymnastiky Jukio Endo, kterého vázal s Čáslavskou celoživotní přátelský vztah. V inscenaci se objeví i tajemný budhistický mnich, slovenský trenér a řada olympijských výprav z celého světa. Vedle loutkového zpola fiktivního příběhu olympiády se v inscenaci odráží i život Věry Čáslavské a její osudy v době před a po protestu proti sovětské okupaci Československa.

 

„Inscenace ukazuje, že lidskost a přátelství dokážou překonat všechny hranice a že lidé, kteří mluví zcela jinými jazyky, se mohou navzájem dobře chápat. Vidíme to jak v obsahu představení, tak i na samotném procesu zkoušení," řekl Jakub Hora, ředitel Divadla ALFA. „Ani jeden z herců a tvůrců nemluvil jazykem toho druhého, angličtina byla jen malou pomůckou. Přesto máme na světě inscenaci, kde se čeština a japonština plynule propojily a herci, kteří mluví vzájemně cizími jazyky, našli nakonec jazyk společný."

Pro inscenaci je typické pestré střídání loutkářských a divadelních prostředků, od marionet, přes japonské styly kuruma ningyo a bunraku až ke stínovému a objektovému divadlu.

Představení zatím vidělo v Tokiu kolem 1000 diváků. „Reakce jsou velmi dobré a japonští diváci napjatě sledují celý příběh, třebaže polovina textu se odehrává v češtině. Diváci mnohokrát tleskají během představení a na konci je vždy dlouhý aplaus," uvedl Jakub Hora.

Premiéru navštívil také syn japonského, dnes již zesnulého, šampiona Jukia Endo. Podívat se přišli i přímí účastníci LOH v Tokiu 1964 a řada pamětníků.

Česká premiéra se pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 uskuteční nejprve 12. září v rámci Mezinárodním festivalu Divadlo Plzeň na jevišti Divadla ALFA, a pak samostatně 16. září rovněž v Divadle ALFA. Po premiéře se inscenace vydá na festivaly do Sofie a Lublaně.

 

CASLAVSKA TOKYO 1964 / Čáslavská – Tokio – 1964

Režie: Jakub Vašíček

Text a dramaturgie: Tomáš Jarkovský

Výprava: Kamil Bělohlávek

Hudba: Daniel Čámský

Překlad a dramaturgie: Yoko Yamaguchi

Spolupráce na překladu: Nanako Ishida a Robin Heřman

Spolupráce na dramaturgii: Petra Kosová

Asistent režie: Yoshihiro Shibasaki

Animace a výroba videa: Alina Sivets, Yoshihiro Shibasaki, Jakub Hora

výroba: Dílny Divadla PUK a Dílny Divadla Alfa

 

Hraji: Tomoya Arita, Haruhi Shoji, Mamika Kawajiri, Kristýna Franková, Martina Hartmannová, Daniel Horečný, Daniel Čámský.

 

V inscenaci jsou použity dobové fotografie z archivu japonských fotografů, z archivu Nadace Věry Čáslavské a filmové záznamy Krátkého filmu Praha, Československé televize a Českého olympijského výboru.

V inscenaci je živě použita skladba Modlitba pro Martu.

Inscenace vznikla za podpory Ministerstva kultury ČR, Národní plán obnovy.

 

Vstupenky je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka.

 

Mohlo by vás také zajímat...

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024

ČR: Znáte kreslené vtipy Miroslava Kemela? Někdy trefně komentují aktuální dění, přičemž nešetří žádné politické veličiny, jindy se zasmějete vcelku nevinným anekdotám se zvířátky. Autor jich nakreslil stovky a tisíce, protože se touhle tvorbou profesionálně zabývá už od 90. let. Potěšením a relaxací je mu muzika, skládání písniček a vystupování s vlastní kapelou, ke které se občas přidává i zpěvák a herec Vladimír Javorský.

Celá ČR
Knihy, literatura, média, Hudba
Články a komentáře
07.08.2024

VARŠAVA: Ministr kultury Martin Baxa se v pátek 2. srpna na českém velvyslanectví ve Varšavě setkal s operní a divadelní režisérkou, pedagožkou Jitkou Stokalskou, která dlouhodobě žije a působí v Polsku. Za její umělecký přínos v oblasti hudebního divadla a za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí jí udělil medaili Ministerstva kultury ČR Artis Bohemiae Amicis.  Jitka Stokalská  patří v Polsku k ikonám operní režie, více než 40 let působila ve Varšavské komorní opeře. Je držitelkou prestižní Ceny Jana Kiepury a ceny polského ministerstva kultury Gloria Artis.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Ostatní
Co se děje
05.08.2024

TŘEBÍČ: V prostorách nádherně rekonstruovaného, staletími dotýkaného židovského města v Třebíči se ve dnech 31. 7. - 4. 8. konal další ročník festivalu Male Chajim.

V celém ghetu vzniklo několik malých komorních scén a na jedné z nich, poeticky nazvané Pod lípou, se opět představili prostějovští loutkáři ze spolku Starost. Přestože celý rok pilně zkoušeli nové příběhy manželů Modcheho a jeho "zgruntu hodné " a vůbec ne hádavé ženy Rézi, našli si čas, aby na tento proslulý festival přijeli s představením Když se tloukla okna, které v Třebíči pod širým nebem dosud nebylo uvedeno.

Přestože těsně před přestavením sprchlo, počasí nakonec loutkám, loutkářům a také divákům přálo a v malebném zákoutí židovského ghetta na nábřeží Jihlavky se všichni - malí i velcí - dobře bavili. Loutkáře přišel pochválit i kolega, který na stejném místě vystoupil následující den.

Patří se uvést, že spolek podporuje Statutární město Prostějov, Olomoucký kraj a Nadace ŽO Praha.

Všem patří  velké poděkování .

Kraj Vysočina
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
05.08.2024