sobota
24. srpna 2024
svátek slaví Bartoloměj
Vizuál k výstavě
© Zdroj: https://www.facebook.com/narodni.knihovna



Festival ilustrace a komiksu LUSTR bude opět v Holešovické tržnici, ale už v srpnu zve na výstavu do Klementina

PRAHA: Kdo sleduje festival LUSTR – mezinárodní festival ilustrace a komiksu – delší dobu, postřehl, že organizační a tvůrčí tým se neprezentuje jen samotným zářijovým festivalem. Loni díky LUSTRU a projektu REMIX COMIX vznikl na zdech holešovického Vnitroblocku mural reflektující téma odcházení z dětských domovů v Česku. Ještě než se letos LUSTR ve dnech 20. až 28. září představí návštěvníkům v Holešovické tržnici, otevře výstavu v pražském Klementinu. Ta je věnována bohaté knižní kultuře zobrazující přírodu a krajinu od pozdně středověkých herbářů přes bohatě ilustrované kabinety kuriozit vysoce učených doktorů až k současným ilustrátorům a ilustrátorkám. Vernisáž se uskuteční 15. srpna od 18h v Galerii Klementinum a výstava potrvá až do 29. září.

od 15.08.2024 do 29.09.2024
Autor článku: 
Michaela Sikorová/ika

Jak vypadaly raně novověké herbáře, atlasy a lapidáře, a jak vypadají ty nejhezčí dnes? Výstava, realizována ve spolupráci s Národní knihovnou ČR, provádí bohatou knižní kulturou zobrazující přírodu a krajinu od pozdně středověkých herbářů přes bohatě ilustrované kabinety kuriozit vysoce učených doktorů až k současným ilustrátorům a ilustrátorkám, kteří svou tvorbou vzdávají hold středověkým iluminacím i starým tiskům. Sedm osobností české ilustrace (od etablovaných po studující) pod vedením Aleny Císařové Smítkové, která se specializuje na staré tisky, nahlédlo do archivů Národní knihovny a vylovilo z nich knihy, které je výtvarně oslovily. Ve vizuálních dialozích mezi knihami pozdního středověku či raného novověku a současnou ilustrací se tu potkávají kreslíři a kreslířky s grafiky a grafičkami s podobným okem a vášněmi napříč staletími. Vizuální oslava zahrad pěstěných i zpustlých, od semínka k pásu hor, od středověku po dnes.

 

„Když nám Národní knihovna nabídla možnost uspořádat výstavu v galerii Klementina, měla jsem hned jasno – pojďme se ponořit do archivů, pojďme vzít ilustrátory na exkurzi prohlédnout si knihy, ke kterým se běžná veřejnost nedostane. Každý z vystavujících si v archivu Národní knihovny vybral jednu knihu, která ho zaujala nejvíce, a svoje díla vystavuje současně s reprodukcemi ilustrací nebo iluminací z ní. A těch pojítek mezi pozdně středověkou a současnou tvorbou je víc než dost. Někdy se ilustrátor nebo ilustrátorka inspiruje stylizací těla nebo přírody, jindy si podobně hraje se zploštěním prostoru nebo s ornamentalizací, jakou do zobrazování především rostlin vnášeli nejen středověcí, ale i mnozí raně novověcí kreslíři a grafici. Jindy zase nově vzniklá díla pro výstavu vědomě citují a rozvádí dobová témata a motivy, jako třeba bájná zvířata ze středověkých bestiářů," říká kurátorka výstavy Bára Müllerová, která je zároveň kurátorkou i dramaturgyní LUSTR festivalu.

 

Svá díla představí současní čeští ilustrátoři a ilustrátorky Eva Horská, Jakub Hrdlička, Julie Kyryljuk, Lucie Lučanská, Barbora Satranská, Jozef Virányi a také kurátorka projektu Barbora Müllerová. Tito tvůrci se  dlouhodobě věnují jak tematice přírody a krajiny, tak také do jisté míry tvoří pod vlivem historických inspirací. Eva Horská vystudovala textilní tvorbu a sochařství, ve své praxi se věnuje především ilustraci, umělecké grafice a knihtisku. V roce 2019 byla nominována na cenu Czech Grand Design v kategorii ilustrátor roku. Jakub Hrdlička je absolventem grafického designu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, ve své výtvarné tvorbě dlouhodobě vychází z inspirací středověkou vizuální kulturou, kreslí např. pro kulturní čtrnáctideník A2 a pro řadu black metalových kapel z Čech i zahraničí. Julie Kyryljuk a Jozef Virányi patří k nejmladší generaci ilustrátorů, oba v současné chvíli studují v Ateliéru ilustrace a grafiky na pražské UMPRUM pod vedením Juraje Horvátha a Michaely Kukovičové. Vlivy středověké knižní kultury lze snadno vyčíst také z ilustrací a maleb Lucie Lučanské, absolventky ateliéru ilustrace a grafiky na UMPRUM v Praze. Lučanská se často inspiruje démonologiemi a alchymistickými spisy, ke krajině a zahradám se vztahují především její velkoformátové akvarelové malby. Barbora Satranská, čerstvá absolventka ateliéru ilustrace a grafiky UMPRUM ve své tvorbě využívá přírodní, konkrétně především florální motivy. Barbora Müllerová je nejen kurátorkou této výstavy, ale představí na ní i své ilustrace. K tématice má velmi blízko už od dob svých studií. Je autorkou knihy Atlas opravdovských příšer – bestiář evoluce živočichů, která byla nominována na ceny Zlatá stuha a Nejkrásnější kniha roku 2019 a v rámci Sympozia ilustrace 2023 vytvořila ilustrovaný kalendář Herbarium čili Kräuterbuch inspirovaný prvním českým vydáním Mathioliho Herbáře z roku 1596 a ranými tištěnými knihami klášterní knihovny v Broumově.

 

Výstava s názvem Zahrady rajské, štěpné a zpustlé a podtitulem Příroda a krajina v historické i současné ilustraci předznamenává blížící se 11. ročník LUSTR festivalu, mezinárodního festivalu ilustrace a komiksu. Ten se po loňské premiéře v Holešovické tržnici vrátí na totéž místo a proběhne ve dnech 20. až 28. září. Návštěvníci se mohou těšit na komiksovou výstavu Mimo proud: Deset neobvyklých žánrů, kde zazáří i velké mezinárodní hvězdy jako Anna Haifisch, Mikael Ross, Zhenya Oliinyk, Ivo Puiupo a Ana Margarida Matos. Newyorský salonek nabídne to nejlepší z místní scény díky výběru amerického ilustrátora Davida Huanga. Návštěvníci tak například uvidí tvorbu populární Karlotty Freier známé taky pod přesdívkou Karllikesotto. Svou práci představí i mladí ukrajinští ilustrátoři, kteří tematizují budoucnost pod taktovkou ilustrátorky a kurátorky Anny Sarviry. Kromě toho bude jako každý rok k vidění pestrá přehlídka Showcase, do které vybírá porota autory, autorky a kolektivy z přihlášek doručovaných z celého světa. Chybět nebude ani doprovodný program pro děti i dospělé, laiky či profesionály. Vstupenky na festival jsou již v prodeji, a to na platformě GoOut.

 

11 LUSTR festival

LUSTR festival je největší přehlídka ilustrace a komiksu u nás a jedinečná příležitost vidět to nejlepší a nejčerstvější ze současné ilustrační tvorby na jednom místě v Praze. Letos proběhne již 11. ročník, a to od 20. do 28. září, a opět do vybraných hal Holešovické tržnice. Na festivalu jsou zastoupeni čeští i zahraniční tvůrci a prezentují svá díla formou individuálních instalací, ze kterých vystupují ilustrace do dalších rozměrů. Součástí programu je řada workshopů a přednášek, určených pro profesionály, laiky i rodiny s dětmi.

 

VSTUPENKY| GoOut

Facebook| facebook.com/lustrfestival

Instagram| instagram.com/lustrfestival

Web| www.lustrfestival.cz

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024