pondělí
14. října 2024
svátek slaví Agáta
Loutky Jiřího Nachlingera
© Archiv galerie



Galerie loutek Jiřího Nachlingera – Kuks: Do Kuksu na výlet i na mluvící loutky

KUKS: Sarkastický ďáblík, zbožný poustevník, rozdovádění hosté v krčmě i smetánka z hospitalu hraběte Šporka ožívá v kukské interaktivní expozici loutek Theatrum mundi Kuks. Galerie loutek Jiřího Nachlingera zve návštěvníky Kuksu na unikátní audiovizuální zážitek, ve kterém promlouvají figury ze zlatých barokních časů v bývalých lázních. Ten dokresluje zážitek z návštěvy hospitalu a výletu po místní přírodě. Otevřeno je po celý den vždy od pátku do neděle.

Autor článku: 
Ilona Mach

„Když už se někdo vydá do Kuksu, očekává, že na něj dýchne baroko. Zhoupne se údolím Labe, navštíví hospital s bylinkovou zahradou, ale pořád tomu něco chybí – zážitek barokního Kuksu na vlastní kůži. Jen rozehrané loutky a vy. Propadnutí se přímo do doby baroka a společnosti lidí, kteří tu tehdy žili. Čas, který se zastaví a dovolí nám prožít si vlastní barokní příběh. Tohle všechno můžete objevit s Theatrum mundi Kuks, unikátní technologií prostorového zvuku – jediná loutka se nepohne, a přesto vám před očima ožije magický barokní Kuks,“ zve na mimořádný zážitek do Kuksu programová ředitelka Galerie loutek Kateřina Bohadlová. Prostor Comoedien-Hausu, kde galerie sídlí, byl už od roku 1702 divadelní budovou, ve které se odehrávalo množství divadelních představení a dalších zábavných programů.

Autorem loutek kukských usedlíků i návštěv hraběte Šporka, Ježíše, andělů i smrťáka, je umělecký řezbář Jiří Nachlinger. Ten pro expozici tzv. Comoedien-Hausu vytvořil na padesát marionet inspirovaných sochami Matyáše Bernarda Brauna. Jeho sochy Ctností a Neřesti si může prohlédnout každý návštěvník Kuksu. Unikátní soubor trpaslíků, které kdysi odnesla z břehu Labe velká voda, je ale k vidění už jen v rámci Galerie loutek – pro výletníky je tedy návštěva jedinečnou příležitostí doplnit si představu o tom, jak asi trpaslíci vypadali.

 

JEN NAKOUKNOUT NEBO ZAŽÍT PŘÍBĚH KUKSU?

Návštěvníkovi, který hledá v Kuksu chládek a osvěžující porci kulturního zážitku, nabízí Galerie loutek hned dva způsoby, jak strávit příjemný čas. První je prohlídka galerie s loutkami, divadelním vozem a kulisami. Druhá je interaktivní – příběh Kuksu za hraběte Šporka s návštěvou krčmy, procházkou do nedalekého lesa a poustevny, setkání s čerty, anděly i smrťákem, komentuje šibalský ďáblík Fitzli Putzli – vtipálek a glosátor, jež provází návštěvníka po radostech a strastech barokního života. Sugestivní vyprávění s hudbou a hlasy herců divadla Geisslers Hofcomoedianten i hradeckého Draku vtahuje každého, kdo s příběhem ve sluchátkách projde galerii, sklep i různá tajemná zákoutí, až do zákrut vlastní duše. Zážitek je tak kořeněný humorem, ale i příjemným mrazením a balancuje na hraně divoké zábavy a strachu. Hřích na návštěvníka číhá všude a je jen na něm, jestli ho Fitzli Putzli svede z cesty, nebo jestli odolá.

Interaktivní zážitek je vhodný zejména pro skupiny a rodiny. Zažít ho totiž mohou v jednu chvíli jen čtyři osoby. Dětem se však doporučuje až od 10 let. Těm mladším totiž nemůžou tvůrci zaručit klidný spánek.
Rezervace zážitku je možná na: https://www.galerieloutekkuks.cz/interaktivni-zazitek/

Galerie loutek Jiřího Nachlingera na Kuksu v letní sezóně chystá ještě další akce. Na konci srpna se tu ještě odehraje už 23. ročník multižánrového festivalu THEATRUM KUKS, jenž přináší barokní a barokem inspirované umění. Letos tu vystoupí od 21. do 25. srpna divadelní soubory, hudebníci a performeři z celé České republiky, ale také ze zahraničí. Na programu budou i workshopy.

Program a předprodej vstupenek na www.theatrum-kuks.cz

Mohlo by vás také zajímat...

HODICE: Knihovnou roku 2024 je Místní knihovna v Hodicích. Městská knihovna Chodov si odnesla cenu za realizaci odvážného a inovativního konceptu samoobslužné komunitní knihovny a Městskou knihovnou roku 2024 se stala Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk. Ocenění MARK pro mladé knihovníky převzal Bc. Michal Jokeš z Městské knihovny v Praze. Ceny byly slavnostně předány 10. října 2024 v Zrcadlové kapli v Klementinu, sídle Národní knihovny ČR.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Zamek Cieszyn vás zve k účasti na 23. ročníku přehlídky nejlepších diplomových prací v oboru užité grafiky a designu z Polska, České republiky, Slovenska a Maďarska a také studentů z těchto zemí studujících na zahraničních univerzitách. Práce v podobě ilustrací (grafiky, fotografii, náhledů) a krátkého popisu je možné nahrávat do 3. listopadu 2024.

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
14.10.2024

ŠTOLMÍŘ U ČESKÉHO BRODU: Začátkem října se v s kostele sv. Havla ve Štolmíři u Českého Brodu konal výjimečný koncert duchovní hudby. Renomovaný soubor pro historicky poučenou interpretaci Musica Florea zde pod vedením dirigenta Marka Štryncla provedl Kyrie a Gloria in G Jana Křtitele Vaňhala (1739–1813) a v české premiéře pak Requiem d moll Jana Zacha (1713-1773).

Středočeský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.10.2024

ČR-PRAHA: Sokolové si již pošesté připomínali Památný den sokolstva – 8. října – jako významný den České republiky. Po celé republice se konaly pietní akty k uctění památky sokolů, kteří obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost.

Památný den sokolstva uctívá nejen pět tisícovek sokolů a sokolek, kteří položili své životy v protinacistickém odboji, a mezi nimiž bylo i na 150 spolupracovníků výsadku Anthropoid, ale i všechny ty, kteří padli v 1. světové válce v řadách československých legií a v řadách 3. protikomunistického odboje.

"Zakladatelé dali Sokolu do vínku ryze demokratické zásady, na nichž sokolská organizace stojí. Jakákoliv totalitní moc tak byla, a vždy bude, pro naši členskou základnu zcela nepřijatelná. I to je skutečnost, kterou si dnešního dne připomínáme," zdůraznil Martin Chlumský, starosta České obce sokolské

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Senioři, Ostatní
Co se děje
10.10.2024