čtvrtek
12. září 2024
svátek slaví Marie
Pozvánka
© Archiv pořadatele



Mikulovské výtvarné sympozium “dílna“ věnované tématu IDENTITA vstupuje do své druhé poloviny

MIKULOV: Mikulov se stejně jako v uplynulých 30 letech stal toto léto místem setkávání všech generací se současným výtvarným uměním a uměleckou tvorbou. V době od 14. 7. do 10. 8. 2024 se zde koná tradiční Mikulovské výtvarné sympozium “dílna“. Letos zahájilo čtvrtou dekádu.

od 14.07.2024 do 10.08.2024
Autor článku: 
Marcela Šimánková

V ateliérech zdejšího zámku, i mimo ně, aktuálně působí respektované osobnosti současné scény Daniela & Linda Dostálkovy, Eja Devečková, Libuše Jarcovjáková, Michaela Vrbková, Jan Vytiska a student AVU Jura Piršč. K sedmičce letošních účastnic a účastníků se ve druhé polovině připojil zahraniční host Svätopluk Mikyta. Autorkami vizuální identity 31. ročníku jsou Linda a Daniela Dostálkovy v rámci své nové značky Critical Styling Service. Vizuál je ke stažení ZDE.

 

Co se událo za první dva týdny?

První dva týdny probíhajícího sympozia se nesly ve znamení tvorby. V rámci doprovodných programů vstoupili umělci a umělkyně do interakce s místním obyvatelstvem, a to různými formami. Letos se např. “dílna“ poprvé zapojila formou tzv. umělecké kuchyně do XXV. Festivalu národů Podyjí. Výtěžek z prodeje halušek kurátorky Lenore Jurkyové byl navíc věnován na dobročinnou sbírku. Místní ženy a dívky byly umělkyní Ejou Devečkovou pozvány na workshop hvízdání a zdejší hvízdající ženy účinkují v jejím výsledném videu, které bude také součástí finální výstavy.

Při výběru umělců pro letošní ročník výtvarného sympozia jsem zohlednila především způsob, jakým se v rámci své tvorby vztahují k tématu identity: jedince, společnosti, umění, konkrétního média nebo místa. Jako kurátorka kladu důraz na dialog, který výrazně odlišuje formát sympozia od klasické umělecké rezidence. Mikulovské výtvarné sympozium je známé svou jedinečnou atmosférou a komunitním charakterem, který se prostřednictvím své práce snažím podpořit. Jsem ráda, že mé pozvání přijali umělkyně a umělci, kteří společně vytvářejí nejen skvělý kolektiv, ale také reprezentativní výběr toho nejzajímavějšího ze současné výtvarné scény v České republice a na Slovensku. Právě vznikající díla pokrývají širokou škálu médií a pevně věřím, že obohatí již tak pozoruhodnou městskou sbírku výtvarného uměníuvádí k letošní koncepci kurátorka ročníku Lenore Jurkyová.

 

Co je nového?

Nová dekáda přináší novinky. Jednou z nich je denní komunikace skrze denní zpravodajství formou reels na Instagramu, kterými “dílna“ zprostředkovává atmosféru ze zámku i podzámčí směrem k široké i odborné veřejnosti, a to doslova každý den.

Instagram hraje ve světě současného, nejen vizuálního umění klíčovou roli, i proto jsme se rozhodli jej pro novou dekádu sympozia založit.“ komentuje toto nové virtuální vykročení Marcela Straková, jedna ze dvou odborných garantů sympozia.

Změnou prošla také dosavadní forma doprovodných programů. Workshop pro nejmenší se rozšířil a otevřel pro všechny diváky bez rozdílu věku. Letos proběhl pod vedením tří respektovaných galerijních pedagogů: Andrey Kaňkovské, Lucie Horňákové Černayové a Šimona Kříže. Sympozium doprovází řada partnerských akcí, např. autorské čtení Min a Jeb Open Stage anebo výstava fotografií Jindřicha Štreita v Horní synagoze. Cyklus Mikulovsko vzniknul v rámci prvního ročníku sympozia v roce 1994 a je součástí mikulovské sbírky.

 

Srdečně zveme SAVE THE DATE!

Zakončení letošního ročníku proběhne v sobotu 10. 8. 2024 od 18:00 vernisáží a navazující výstavou v jižním křídle zámku. Výstava, která představí umělecké výstupy letošního sympozia potrvá do 30. 11. 2024.


Více informací o projektu a kompletní uměleckou sbírku najdete zde

Sledujte “dílnu“ na Facebooku a Instagramu.
 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024