sobota
24. srpna 2024
svátek slaví Bartoloměj
Titulní strana obálky knihy
© Zdroj: pointa.cz



Román Gwailou: příběh mladé Češky přijíždějící do multikulturní džungle postkoloniálního Hongkongu roku 1997

ČR: V online nakladatelství Pointa vyšla kniha s názvem Gwailou, která je příběhem mladé Češky, která přijíždí do Hongkongu těsně předtím, než je předán Číně. Jak dlouho se jí podaří „přežít“ v této sedmimilionové džungli? Děj zavede čtenáře do roku 1997.

 

Autor článku: 
Ondřej Hampl

Hongkong je již přesycen mobilními telefony, které se u nás teprve začínají zabydlovat. Tempo života je zde násobě rychlejší než to evropské. Na pozadí všech těchto změn a událostí se odvíjí skutečný příběh Marie, která se ocitá sama v mraveništi neznámých lidí, odlišných zvyků a předsudků. Snaha sžít se s multikulturním prostředím přináší spoustu zajímavých a někdy až bizarních situací. Atmosféra postkoloniálního Hongkongu se střídá se vzpomínkami na domov a blízké. Kniha potěší čtenáře, kteří mají rádi dobrodružství, cestování, Asii a také humor, který píše sám život. Text je doplněn černobílými ilustracemi. Román je prvotinou autorky Ludmily Šimkové, jejíž zápisky zážitků odpočívaly 25 let v šuplíku. S jejími cestopisnými reportážemi se ale čtenáři již mohli setkat v časopisech Lidé a země a Reflex. Knihu Gwailou i spoustu dalších titulů je možné objednat na e-shopu Pointy a ve všech tradičních knihkupectvích nebo na e-shopech.

Gwailou
 

Autorka: Ludmila Šimková

 

Žánr: román

Počet stran: 200

Rozměry: 145 x 205 mm

Vazba: vázaná s laminovaným potahem

ISBN: 978-80-7691-400-1

Datum vydání: 6. 5. 2024

Cena: 349 Kč

Pointa.cz | Gwailou

 

Anotace

Asie, o níž Marie vždy snila, hned neodpovídá jejím představám. Hongkonžané žijí, aby pracovali, ale nepracují, aby žili. Ocitá se sama v mraveništi neznámých lidí, odlišných zvyků a předsudků. Snaha sžít se s multikulturním prostředím přináší spoustu zajímavých a někdy až bizarních situací. Získává nové přátele, ale poznává také život v jeho nejsurovější podobě a sama si klade otázku, jestli jí víc dal, nebo vzal. Atmosféra postkoloniálního Hongkongu se střídá se vzpomínkami na domov a blízké.

 

O čem se v knize píše

Děj zavede čtenáře do roku 1997, kdy do Česka přišly největší povodně v dějinách, zemřela princezna Diana, stály se fronty na Titanic, Kolja dostal Oscara, vznikla první sociální síť na světě – SixDegrees, vyšel Harry Potter a kámen mudrců. Hongkong je přesycen mobilními telefony, které se u nás teprve začínají zabydlovat. Tempo života je zde násobě rychlejší než to evropské. Na pozadí všech těchto změn a událostí se odvíjí skutečný příběh Marie. Život jí pořádně naložil a sama si kladla otázku, jestli jí víc dal, nebo vzal. 

 

Pro koho je kniha určena

Pro ty, kteří si chtějí připomenout dobu, kdy naše životy nevyplňovaly internet a sociální sítě, kdy převládala reálná komunikace a opravdové lidské vztahy. Pro ty, kteří mají rádi dobrodružství, cestování, Asii a také humor, který píše sám život. Text je doplněn černobílými ilustracemi.

 

Proč autorka knihu napsala

Zápisky autorčiných zážitků odpočívaly 25 let v šuplíku, až se jimi nakonec nechala inspirovat a sepsala z nich příběh, který nyní vyšel v knižní podobě.

 

O autorce

Je vystudovaná ekonomka. Vždy pracovala ve firmách, které měly něco společného se zahraničním obchodem s Asií. Odmalička ji fascinovala čínská kultura a měla to štěstí se do Číny i Tibetu několikrát podívat. Kdysi se věnovala taj-či, dnes stíhá pouze sporadicky hodiny jógy nebo tance. Ráda čte, chodí nordic walking, cestuje. Volný čas tráví s rodinou a pokouší se zdokonalovat v čínské tušové malbě. Pořád věří v sílu morálních hodnot, a to i v této „ztřeštěné“ době. Je přesvědčená, že to dobré, uchopitelné a podstatné je v každém z nás. Kniha Gwailou je její prvotina, s jejími cestopisnými reportážemi se ale čtenáři již mohli setkat v časopisech Lidé a země a Reflex.

 

O Pointě:

Pointa je online nakladatelská služba, která autorům pomáhá sestavit knižní tým a zafinancovat vydání knihy s pomocí crowdfundingu. Následně je provede celým procesem, zajistí tisk a distribuci a pomůže s propagací.

             

●    pointa.cz                    

●    facebook.com/Pointa.cz                   

●    instagram.com/pointa.cz                   

●    blog.pointa.cz

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024