neděle
1. září 2024
svátek slaví Linda, Samuel
Logo
© Archiv pořadatele



Koncem července přinese festival Za poklady Broumovska Malého prince i koncert varhanice Daniely Hřebíčkové

BROUMOV: Komorním recitálem Malý princ bude v pátek 26. 7. pokračovat v Broumově festival Za poklady Broumovska. Na vystoupení naváže sobotní koncert varhanice Daniely Hřebíčkové v broumovském kostele sv. Petra a Pavla.

26.07.2024
Autor článku: 
Kateřina Ostradecká

Malý princ  Daniela Hřebíčková

Festival Za poklady Broumovska přinese koncem července svým posluchačům magický a nevšední zážitek ve formě komorního recitálu Malý princ. Herec Jan Cina, obklopen zvukem smyčcového kvarteta a piana, se na celý večer promění v Malého prince a zazpívá společně s Kateřinou Bohatovou původní písně hudebního skladatele a textaře Kryštofa Marka. Cina s Bohatovou také improvizačně propojí hudbu mluveným slovem, a to nejen z nejznámějšího pohádkového příběhu Antoina de Saint-Exupéryho. Recitál se uskuteční v pátek 26. 7. od 18 hodin v zahradě broumovského kláštera a je přístupný pro všechny věkové kategorie, doporučený věk je od 5 let. Doporučujeme vlastní deky s sebou – sezení není číslované a sedí se volně na trávě. Kapacita on-line prodeje je již vyprodaná, vstupenky v ceně 290 korun bude možné zakoupit na místě před koncertem.  

V sobotu pak bude festival pokračovat koncertem v kostele sv. Petra a Pavla v Broumově, kde od 18 hodin vystoupí laureátka Mezinárodní soutěže Leoše Janáčka Brno 2022, koncertní a chrámová varhanice Daniela Hřebíčková, která prověří nedávno rekonstruované varhany díly především světových autorů. Z domácí tvorby a v Roce české hudby zazní díla Petra Ebena a rezidenční skladatelky Sylvie Bodorové. Festival Za poklady Broumovska spolupracuje kromě brněnské soutěže také se soutěží Broumovská klávesa nebo Mezinárodní hudební soutěží Pražské jaro a podporuje tak mladou, nastupující generaci umělců. Vstupné na koncert je dobrovolné, výtěžek putuje na opravu kostelů na Broumovsku.

 

Program koncertu:

Johann Ernst Eberlin: Toccata a fuga g moll

Wolfgang Amadeus Mozart: Adagio a fuga c moll K 546

Franz Schmidt: Preludium a fuga D dur (Halelujah)

Anton Heiller: Partita "Freu dich sehr, o meine Seele"

Johann Sebastian Bach: chorální předehry: Gott, durch deine Güte BWV 600, Vater unser im Himmelreich BWV 636, In dir ist Freude BWV 615

Petr Eben: Touha smrti (z cyklu Job)

Domenico Zipoli: Canzona d moll

Sylvie Bodorová: Musica per organo

 

Ohlédnutí za koncertem Má vlast: Ivo Kahánek, Miroslav Sekera / 20. 7. 2024

Program sobotního koncertu (20. 7. 2024) v raně gotickém kostele Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují přilákal velké množství posluchačů a kapacita kostela byla zcela zaplněná. Dva výjimeční čeští klavíristé Ivo Kahánek a Miroslav Sekera provedli kompletní cyklus symfonických básní Bedřicha Smetany Má Vlast. Dlouhý závěrečný aplaus ve stoje byl důkazem strhujícího výkonu obou špičkových interpretů. Na koncert navázala prohlídka kostela, která je v programu letošního festivalu novinkou. Další prohlídka čeká posluchače v Božanově.

Fotografie Sáry Valáškové najdete v archivu koncertů ZDE.  

19. ročník festivalu Za poklady Broumovska se koná pod záštitou ministra kultury Martina Baxy, kardinála Dominika Duky a hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka. 

 

Festival se v roce 2024 koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Královéhradeckého kraje, Státního fondu kultury ČR a města Broumov. Generálním partnerem je společnost RSJ. Významnými partnery jsou Alukov, Hobra-Školník, Kasper, Wikov, Dobrovolný svazek obcí Broumovsko, Z-Trade a Svíčky.cz. Partnery festivalu jsou královéhradecká diecéze a místní farnosti, Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově, Agentura pro rozvoj Broumovska, Region Broumovsko, velvyslanectví Polska, společnost Petrof a místní živnostníci a podnikatelé, kteří přebírají patronát nad koncerty ve svých obcích. Mediálními partnery 19. ročníku festivalu jsou Český rozhlas Hradec Králové, Classic Praha, KlasikaPlus.cz, Opera+, časopis Harmonie, Naše Broumovsko, PROPAMÁTKY, scéna.cz, Katolický týdeník a Místní kultura.

Festival Za poklady Broumovska je hudební festival s jedinečnou atmosférou. Každé léto otevírá brány unikátní skupiny broumov­ských kostelů, které rozeznívá podvečerními koncerty renomovaných umělců z České republiky i ze zahraničí. Genius loci broumovského regionu, benediktinská his­torie a architektura zasazená do nádherné krajiny, to vše ve spojení s klasickou hudbou vytváří jedinečnou atmosféru festivalu, který se prostřednictvím špičkové hudby dostává do srdcí hudbymilovných posluchačů. Festival udržuje dlouhodobé cíle v podobě podpory mladé nastupující generace umělců, upozorňování na kritický stav kostelů a popularizace klasické hudby ve všech jejích podobách široké veřejnosti. Vstupné na vybrané koncerty je dobrovolné a přispívá k péči na záchranu kostelů broumovské skupiny.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Rekola, česká bikesharingová společnost, představuje nový projekt propojující městskou cyklistiku a umění. Na sto deseti vybraných kolech v Praze se objevují polepy a odkazy na sociální sítě mladých českých talentů. Každé z těchto kol nese jedinečné umělecké dílo nebo odkaz na hudbu, poezii či grafiku. Mezi zapojené umělce a umělkyně patří hudebníci Lil Fault, The Interlude a Pastavbacku, Ay$kr, Devotch666 a Karolina Beranová, básníci Antonín Zhořec, Anna Smetanová, Josef Kináč a Nikola Týčová a vizuální umělci Max Butrón, Matyáš Melíšek a Amélie Počarovská. Ulovit si kolo a zažít inspirativní jízdu s jedním z umělců mohou lidé do konce roku.

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Knihy, literatura, média, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní
Co se děje
30.08.2024

PRAHA: Kulturní produkční platforma ProFitArt se kromě produkce divadelních inscenací zabývá také kreativním vzděláváním. Aktivity mají významný sociální dopad, zaměřují se na psychomotorický vývoj dětí, podporu mentálního zdraví a emoční inteligenci. Součástí tohoto proudu jsou například workshopy pro děti a pro pedagogy Učení cirkusem pod vedením lektorů Cécile Da Costa a Roberta Janče a také nejnovější projekt s názvem Tanec a duševní zdraví (nejen) ve školách, který ProFitArt realizuje ve spolupráci s britským souborem Company Chameleon a Švandovým divadle na Smíchově.

Hl. m. Praha
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
27.08.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Barbory Votavové, brand manažerky Knihobotu, knižního online secondhandu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Články a komentáře
28.08.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024