středa
7. srpna 2024
svátek slaví Lada
Plakát k akci
© Zdroj: www.botanicka.cz



V srpnu si návštěvníci botanické zahrady užijí letní promítání filmových trháků

PRAHA: Botanická zahrada hl. m. Prahy připravuje pro své návštěvníky nevšední zážitek. Každý pátek a sobotu po celý srpen si mohou filmoví fanoušci užít letní kino v kulisách rozkvetlé zahrady. Čeká je přehlídka české i zahraniční, nové i starší produkce. Na programu budou filmy jako Sladký život, Ostrov, Hrabě Monte Christo, Top Gun: Maverick nebo Pomáda. Ke každému titulu bude připojena projekce krátkometrážního snímku z mezinárodního festivalu filmů o životním prostředí Ekofilm. Promítání začíná vždy ve 20 hodin a je možné přijít se standardní vstupenkou do botanické zahrady. Až do konce srpna si návštěvníci také ještě mohou prohlédnout panelovou výstavu k 20. výročí otevření skleníku Fata Morgana.

od 02.08.2024 do 31.08.2024
20:00
Autor článku: 
Darina Miklovičová

Botanická zahrada letos nabídne návštěvníkům jedinečný zážitek v podobě letního kina. Promítání bude probíhat každý pátek a sobotu po celý srpen, začíná se vždy ve 20 hodin. Připravena je přehlídka české i zahraniční, nové i starší produkce. Ke každému titulu se chystá projekce krátkometrážního předfilmu z mezinárodního festivalu snímků o životním prostředí Ekofilm. Letní kino bude umístěno v centrální části zahrady – v expozici Stráň, která se nachází v blízkosti Ornamentální zahrady. Přijít je možné se standardní vstupenkou do botanické zahrady využitou během běžné otevírací doby od 9.00 do 19.00 hodin, na film lze prostě v areálu zůstat. Po 19. hodině platí snížené vstupné 150 Kč/dospělí, 100 Kč/děti do 15 let a senioři. Po 19. hodině je možné využít pouze dva vstupy – ze sídliště Bohnice a komplexem výstavního objektu z ulice Nádvorní, kde je běžně v provozu jenom východ. Občerstvení je zajištěno v Café Ornament a u stánku pivovaru Budvar. Filmy bude možné sledovat z lehátek či lavic nebo si lze přinést vlastní piknikovou deku.

 

Program letního kina:

  • pátek 2. 8. – Jurský svět: Nadvláda – akční / dobrodružný / sci-fi, USA, 2022
  • sobota 3. 8. – Ostrov – komedie / dobrodružný / romantický, Česko, 2023
  • pátek 9. 8. – Mamma Mia! Here We Go Again – muzikál / romantický / komedie USA / Velká Británie / Japonsko, 2018
  • sobota 10. 8. – Top Gun: Maverick – akční / drama, USA, 2022
  • pátek 16. 8. – Sladký život – komedie, Česko, 2024
  • sobota 17. 8. – Po čem muži touží 2 – komedie, Česko, 2022
  • pátek 23. 8. – Vstupenka do ráje – komedie / romantický, USA, 2022
  • sobota 24. 8. – Pomáda – muzikál / romantický / komedie, USA, 1978
  • pátek 30. 8. – Hrabě Monte Christo – dobrodružný / akční / historický, Francie, 2024
  • sobota 31. 8. – Gump – jsme dvojka – rodinný / dobrodružný, Česko, 2024

 

Výstava 20 let Faty Morgany a letní akce pro milovníky vína

V botanické zahradě až do 31. srpna pokračuje panelová výstavu, která přibližuje vznik, otevření a celou historii Faty Morgany. Expozice připomíná, jak se sen o tropické oáze v Praze stal realitou, přibližuje cenné sbírky i cesty botaniků za rostlinným bohatstvím. Panely s pestrým obrazovým materiálem doplňuje bohatá kolekce vystavených přírodnin a předmětů z rostlinných materiálů dovezených našimi pracovníky z tropických zemí. Výstava se koná ve výstavním sále v blízkosti Ornamentální zahrady. Léto opět přináší i oblíbené vinařské akce na Vinici sv. Kláry. Její patronka sv. Klára slaví svátek 12. srpna. A sluší se jí připít právě vínem z místní produkce. To si zájemci mohou užít už od víkendu 10. a 11. srpna v rámci pikniku v zahradě. V srpnu se na Vinici sv. Kláry bude slavit ještě Den Rulandského modrého. Historie této odrůdy na tomto vinohradu sahá až do dob Karla IV. Dá se říci, že pěstování Rulandského modrého na pražských vinicích je stejně staré jako Univerzita Karlova. Den Rulandského modrého připadá na 18. srpna. Zájemci budou moci odhalit, jaký rozsah chutí a podob umí nabídnout jedna odrůda na jedné vinici. Vrcholem vinařské sezóny bude tradiční vinobraní, které se uskuteční o víkendu 14. a 15. září.

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook, Instagram a YouTube).
Novinky a další informace najdete také na www.botanicka.cz

 

Program Botanické zahrady hl. m. Prahy v roce 2024

 

28. 3. – 12. 9.

Kurátorská provázení

Kurátoři Botanické zahrady Praha zvou na prohlídky jednotlivých expozic. V rámci těchto procházek nahlédnou návštěvníci v doprovodu těch nejpovolanějších pod pokličku pěstování rostlin z celého světa. Blíže poznají například trvalky či tropické letničky, pozornost bude věnována zajímavému tématu pokojovek. Komentované prohlídky probíhají ve vybrané čtvrtky až do září vždy od 17.00 hodin. Účast na nich je v ceně standardního vstupného.   

  • 18. 7.          Trvalky amerických prérií (Petr Hanzelka)
  • 15. 8.          Letničky z tropických oblastí (Alena Nováková)
  • 12. 9.          Pokojové rostliny ve své domovině (Romana Rybková)

 

17. 5. – 31. 8.

20 let Faty Morgany – panelová výstava

Skleník Fata Morgana slaví 20 let od zpřístupnění veřejnosti. Vznik, otevření a celou historii skleníku přibližuje panelová výstava, která se až do konce prázdnin koná ve výstavním sále botanické zahrady. Expozice vzpomíná na realizaci snu o tropickém chrámu a seznamuje se vzácnými sbírkami i cestami botaniků za rostlinným bohatstvím. Přijďte se projít v „botanických botách“ skleníkem i výstavou.

 

1. – 31. 8.

Letní kino v botanické

Každý pátek a sobotu během celého srpna si návštěvníci botanické zahrady mohou vychutnat filmové večery pod širým nebem. Promítání začíná vždy ve 20.00 hodin. Využijte prodloužené otevírací doby a relaxujte u oblíbených filmových hitů z Česka i zahraničí. Jako bonus bude před každým hlavním filmem promítnut krátký film vybraný z programu mezinárodního festivalu snímků o životním prostředí Ekofilm.

 

10. – 12. 8.

Klára má svátek

Patronka trojské vinice sv. Klára slaví svátek 12. srpna. A na to se sluší připít vínem z místní produkce. Slavit můžete už o víkendu 10. a 11. 8. Pro návštěvníky budou připraveny piknikové balíčky, obsluha vinotéky doporučí vhodné víno ke spárování s pochutinami v balíčku, zapůjčí skleničky i piknikovou deku.

 

18. 8.

Den Rulandského modrého

V tento den se pozornost zaměří na jednu konkrétní odrůdu, a sice starobylé Rulandské modré. Jeho historie tu sahá až do dob Karla IV. Víno z této odrůdy může mít mnoho podob, ochutnejte.

Mohlo by vás také zajímat...

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024

ČR: Znáte kreslené vtipy Miroslava Kemela? Někdy trefně komentují aktuální dění, přičemž nešetří žádné politické veličiny, jindy se zasmějete vcelku nevinným anekdotám se zvířátky. Autor jich nakreslil stovky a tisíce, protože se touhle tvorbou profesionálně zabývá už od 90. let. Potěšením a relaxací je mu muzika, skládání písniček a vystupování s vlastní kapelou, ke které se občas přidává i zpěvák a herec Vladimír Javorský.

Celá ČR
Knihy, literatura, média, Hudba
Články a komentáře
07.08.2024

VARŠAVA: Ministr kultury Martin Baxa se v pátek 2. srpna na českém velvyslanectví ve Varšavě setkal s operní a divadelní režisérkou, pedagožkou Jitkou Stokalskou, která dlouhodobě žije a působí v Polsku. Za její umělecký přínos v oblasti hudebního divadla a za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí jí udělil medaili Ministerstva kultury ČR Artis Bohemiae Amicis.  Jitka Stokalská  patří v Polsku k ikonám operní režie, více než 40 let působila ve Varšavské komorní opeře. Je držitelkou prestižní Ceny Jana Kiepury a ceny polského ministerstva kultury Gloria Artis.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Ostatní
Co se děje
05.08.2024