sobota
27. července 2024
svátek slaví Věroslav
Banner festivalu
© Zdroj: https://www.facebook.com/letnifilmovaskola



Letní filmovou školu zahájí světová premiéra filmu Šimona Holého Hello, Welcome

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: 50. Letní filmovou školu Uherské Hradiště zahájí ve světové premiéře komediální snímek režiséra Šimona Holého Hello, Welcome o třech herečkách, které se společně vydávají na festival do Karlových Varů. Stovky bobrů přiveze do Uherského Hradiště americký tvůrce Ryland Brickson Cole Tews. O místo v české distribuci budou v sekci LFŠ uvádí soutěžit filmy Vzhůru nohama, Mladá srdce a Andrea se chce rozvést. Výroční cenu Asociace českých filmových klubů převezmou filmové kluby. Letní filmová škola se koná od 26. července do 1. srpna, od 3. srpna proběhnou v pražském Aeru její ozvěny.

od 26.07.2024 do 01.08.2024
Autor článku: 
Lenka Horáková

Režisér Šimon Holý natočil snímek Hello, Welcome jako závěrečný díl trilogie o ženách na pokraji změny a do hlavních rolí obsadil Elišku Soukupovou, Alenu Dolákovou a Sáru Venclovskou, se kterými již dříve spolupracoval na snímcích Zrcadla ve tmě a A pak přišla láska... Ve vedlejších rolích se objeví Jana Plodková či Václav Vašák. Film v rámci slavnostního zahájení Letní filmové školy uvede v sobotu večer početná tvůrčí delegace v čele se Šimonem Holým i třemi hlavními herečkami. „Máme se štábem velkou radost, že se Hello, Welcome poprvé uvede na LFŠ, jehož publikum patří po předchozích letech, kdy jsme tu uvedli oba minulé filmy, k našim zcela nejoblíbenějším. Snad si společně s námi užije i projekce této letní komedie, kde se nic nebere vážně, i když se o vážných věcech ve filmu často mluví," zve diváky do hradišťského kina Hvězda Šimon Holý.

 

České a slovenské novinky

„Letos jsme čelili enormnímu zájmu ze strany českých filmařů. Bohužel, program není nafukovací a řadu z nich jsme museli odmítnout. Kritéria výběru byla v zásadě dvě – kvalita a pestrost. Letos máme celkem jedenáct předpremiér, což je rekordní počet, ale za rekordy jsme se nehonili, zajímala nás opravdu jen rovnice kvalita, pestrost a spokojený divák,“ objasňuje dramaturg Jaroslav Sedláček. K titulům, které Letní filmová škola uvede v distribučních předpremiérách, patří Světýlka Beaty Parkanové vyprávějící o dětství, které může skončit nečekaně brzy, celovečerní debut Adama Martince o životě na současné české vesnici Mord, animovaná komedie Kristiny Dufkové o nástrahách puberty i obezity Život k sežrání, hluboce lidský a nadčasový příběh ze 40. let minulého století Ema a smrtihlav režisérky Ivety Grófové, dokumentární portrét fotografky Libuše Jarcovjákové v režii Kláry Tasovské Ještě nejsem, kým chci být, strhující časosběrný dokument Dominika Kalivody o stočlenném amatérském hudebním sdružení Velký finále PSO, hravý portrét kapely Tata Bojs tata_bojs.doc od Marka Najbrta a divadelníků z Vosto5 i vítězný film divácké ceny z Karlových Varů Vlny režiséra Jiřího Mádla, který Letní filmovou školu uzavře. Předpremiéry i již v distribuci v letošním roce uvedené novinky představí v Uherském Hradišti tvůrčí delegace. Těšit se diváci mohou třeba na Lucii Žáčkovou a Jana Hájka (Manželé Stodolovi), Beatu Parkanovou a Veroniku Žilkovou (Světýlka), Jiřího Havelku (Zahradníkův rok), Janu Plodkovou (Němá tajemství), Bohdana Slámu (Sucho), Rudolfa Biermanna a Patrika Rytmuse Vrbovského (Válka policajtů), Milana Caise a Marka Huňáta alias Mardošu (tata_bojs.doc) nebo Dana Svátka (Zápisník alkoholičky).

 

Hostem LFŠ bude spolutvůrce Stovek bobrů

Festival oznámil dalšího hosta, jímž je je všestranný americký tvůrce Ryland Brickson Cole Tews, který je společně s Mikem Cheslikem podepsaný pod originálními taškařicemi Příšera z Michiganského jezera a Stovky bobrů. Tews, který se mimo jiné živí jako číšník v ramen restauraci, uvede na Filmovce oba své divácké hity (Stovky bobrů navíc v příhodném prostředí Parku Rochus).

 

Program Asociace českých filmových klubů

Pořadatel Letní filmové školy Asociace českých filmových klubů na festivalu tradičně oceňuje některého ze svých členů. „V letošním jubilejním roce jsme se s Radou AČFK rozhodli vzdát hold všem lidem, kteří kdy organizovali a vedli či stále vedou Filmové kluby. Ty totiž stály u zrodu nejprve semináře pro lektory filmových klubů a později Letní filmové školy. Cenu vedoucím filmových klubů udělujeme za jejich velkou lásku ke kvalitním filmům, za to, že svůj volný čas neúnavně věnují filmové edukaci a vytváří komunity zapálených klubistů, kteří jsou již více než 50 let základnou Letní filmové školy,“ říká ředitelka LFŠ a předsedkyně Rady AČFK Radana Korená.

AČFK na Letní filmové škole představí i svoji distribuční činnost. V předpremiéře uvede tým kolem programových ředitelů Ivy Hejlíčkové a Jana Jílka Tatami, historicky první film, na kterém se podíleli íránská režisérka (Zar Amir-Ebrahimiová) a izraelský režisér (Guy Nattiv), kteří zastupují dvě znepřátelené kultury, mezi nimiž je dle íránských zákonů zakázaná jakákoliv interakce. Společně vyprávějí příběh Leily, která se má utkat o titul mistryně světa v judu. Cesta na vrchol je přerušena ultimátem íránské vlády – musí zinscenovat prohru, jinak bude považována za zrádkyni země. Film bude mít v českých kinech premiéru 17. října. V sekci AČFK adieu budou mít diváci naposled možnost vidět snímky, kterým končí pod křídly AČFK distribuční práva (25 km/h, Na konci světa, Nico, 1988, Na Chesilské pláži).

Poosmé na Letní filmové škole vyberou diváci v rámci sekce LFŠ uvádí film, který v lednu následujícího roku vstoupí do české distribuce. O diváckou přízeň se budou ucházet španělsko-francouzská anti-romance o oslavě rozchodů Vzhůru nohama, belgicko-nizozemský coming-of-age příběh Mladá srdce a rakouská dramedy Andrea se chce rozvést.

Česká větev mezinárodního vzdělávacího programu filmové výchovy CinEd je dalším projektem pod hlavičkou Asociace českých filmových klubů. Na Letní filmovou školu přiveze CinEd chorvatskou novinku ve své kolekci Srbenka režiséra Nebojši Slijepčeviće otevírající válečná traumata i dva krátké chorvatské filmy, na které bude navazovat tvůrčí workshop pro mládež.

 

Program České televize

„Letošní jubilejní ročník Letní filmové školy náležitě oslaví návštěvníci také ve společnosti České televize. A to rovnou dvacítkou snímků, které na festival vezeme. Diváci se mohou těšit na novinky jako Mord, Zahradníkův rok nebo Ema a smrtihlav. Celou Filmovku pak slavnostně zakončí snímek Vlny, který sklízí mimořádný ohlas. Diváci nejen v kinech, ale i u televizních obrazovek se mohou těšit na Maraton studentských filmů nebo na vysílání festivalových minut. Česká televize přispěla také do doprovodného programu, a to sice desítkou debat s tvůrci a speciálními projekcemi,“ říká generální ředitel České televize Jan Souček.

 

Program Českého rozhlasu

„Český rozhlas přijede na Filmovku již popáté a spolu s festivalem oslaví jeho 50. výročí. Ve stanu Českého rozhlasu ve Smetanových sadech ve dnech 29.–31. července budou po celý den připraveny živé pořady s výjimečnými hosty, oblíbené podcasty a speciální projekty stanic Vltava, Plus, Radio Wave, Radiožurnál, regionální stanice Zlín a také zpravodajského portálu iRozhlas.cz nebo audioportálu mujRozhlas. Z rozhlasového stanu se program Českého rozhlasu každý večer přesune do Literárního stanu, který se na noc promění v hudební DJs párty Radia Wave,“ říká k programu Českého rozhlasu jeho generální ředitel René Zavoral.

 

LFŠ stan a Respekt stan

Další stan ve Smetanových sadech poskytne pod hlavičkou LFŠ a Respektu prostor odbornému programu. Proběhne zde série debat sekce HOT TV, diskuzní panel o Zdeňku Liškovi, debata o virtuální realitě ve filmu, diskuze o historii Letní filmové školy, beseda s legendou české dokumentární fotografie Jindřichem Štreitem či lekce filmu podle Jiřího Suchého a hosta virtuální reality Thierryho Loy.

 

Ozvěny 50. Letní filmové školy

Od 3. srpna proběhnou v pražském kině Aero Ozvěny Letní filmové školy. V programu nebude chybět klasika Federica Felliniho Sladký život, zástupce Půlnočních delikates oslavující buranství a šusťákové bundy New Kids Turbo, novinka Tatami o boji íránské judistky o titul mistryně světa i za osobní svobodu a nejoceňovanější film Davida Lynche Mulholland Drive.

 

Kompletní filmový i doprovodný program je zveřejněn na stránkách lfs.cz. Akreditace, mecenášské balíčky, balíčky vstupů i vstupenky na doprovodný program jsou v prodeji tamtéž.

Mohlo by vás také zajímat...

ČESKÝ TĚŠÍN: Vyšla nová publikaci našeho kolegy historika Mgr. Martina Krůla, Ph.D., s názvem PORTA SILESIAE. JABLUNKOVSKÉ ŠANCE – RANĚ NOVOVĚKÝ FORTIFIKAČNÍ SYSTÉM NA POMEZÍ SLEZSKA, UHER A POLSKA.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
23.07.2024

ČR: V zásadních chvílích pro Československo a Česko jsme se vždy shromažďovali na Václavském náměstí pod monumentální sochou sv. Václava, obklopeného patrony české země. Svátek 1. máje symbolizuje zase pro Pražany socha Karla Hynka Máchy na Petříně. Obě sochy jsou dílem Josefa Václava Myslbeka (1848–1922), a ještě mnoho dalších – například mohutná sousoší na Vyšehradě inspirovaná postavami z naší nejstarší historie. Co víme o jejich autorovi? Nejvíce si cenil druhého místa na pařížském Salonu za dílo Krucifix, které se nedávno stalo středem pozornosti nejen na pražské AVU, kde už přes 100 let visí jeho další odlitek, a kterou Myslbek spoluzakládal.

Milada Myslbeková, pravnučka zakladatele moderního českého sochařství, se už loni rozhodla připomenout svého slavného předka velkou výstavou. Proběhla v Praze v Obecním domě a byl to docela husarský kousek, protože jinak se podobnou činností nikdy nezabývala. Ale podařilo se a energické dámě se splnil sen, o kterém si teď vyprávíme, a který by měl mít i pokračování. Vždyť Josef Václav Myslbek je zakladatelem českého moderního sochařství a jako takový by měl mít pevné místo v naší národní paměti. Je to ale tak?

 

 

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Články a komentáře
24.07.2024

PRAHA: Galerie kritiků musí po prázdninách skončit v prostorách pražského paláce Adria, kde sídlí přes 20 let. Nynější provozovatel galerie, Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, prohrál soutěž, kterou vypsal správce budovy Trade Centre Praha (TCP) po problémech s placením nájemného. ČTK to sdělil zástupce správce Ondřej Šrámek. Předsedkyně sdružení Vlasta Čiháková Noshiro uvedla, že se obrátila na radu hlavního města a primátora, aby zhodnotili regulérnost soutěže. Soutěž vyhrála s nabídkou společnost Art of All, která provozuje on-line galerii Original Gallery. Jednatel Art of All Marcel Sítník uvedl, že v paláci Adria bude její kamenná pobočka. Budova patří magistrátu, pro který ji spravuje TCP.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři
Co se děje
22.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024