čtvrtek
18. července 2024
svátek slaví Drahomíra
Plakát
© Zdroj: 14|15 Baťův institut, příspěvková organizace



Kam s dětmi o prázdninách? Do 14|15 BAŤOVA INSTITUTU

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Autor článku: 
Alena Babicová

Tvořivé dílny pro děti v muzeu

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo pro děti bohatý program ke všem aktuálním krátkodobým výstavám. Ve Světě hraček Baťa se děti od 6 let ve dnech 4. a 25. července a 8. srpna vypraví za hračkami, s nimiž si hrály děti již před 90 lety. Kromě tvoření se dozvědí, z čeho se vyráběly a jak se dnes renovují. Z dílny si odnesou vlastnoručně vyrobeného černého kocourka – oblíbenou hračku minulých generací. Pro starší děti a dospělé je připravena ve čtvrtek 8. srpna od 16 hodin prohlídka této výstavy přímo s jejím autorem Michalem Widenským z pardubického Muzea technických hraček. Ten jako zapálený sběratel a restaurátor okomentuje jednotlivé exponáty a jejich často zajímavé osudy. Součástí výstavy je také dětský hrací koutek s retro hračkami z Fatry.

K výstavě Klub Underground se 11. července a 21. srpna uskuteční dílny, ve kterých na návštěvníky čeká návrat v čase do prostředí undergroundových klubů, kde se mohou na chvíli stát výtvarníky klubu. Dílna ukáže krásu tehdejšího klubového výtvarného umění a techniku linorytové tvorby bude možné vyzkoušet a zažít na vlastní kůži tvorbu vlastních obrazů, plakátů a razítek. Program je vhodný pro děti od 10 let.

Ve výstavě Zázračné oči a ruce Ludvíka Kadlečka se 18. července, 1. a 15. srpna mohou z návštěvníků stát animátoři, kteří si vyzkoušejí práci na animovaném filmu tak, jak ji prováděl režisér Kadleček. K vidění budou výtvarné návrhy a loutky z Kadlečkových filmů a návštěvníci animací rozpohybují postavičky složené z dětské skládačky. Program je vhodný pro děti od 7 let.

 

Rozmary v krajské galerii

Pro všechny děti s fantazií ve věku 6–12 let připravuje Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně o prázdninách kreativní dílny s názvem Rozmary, ve kterých si budou hrát, tvořit a seznamovat se světem výtvarného umění i divadla. Na procházku za uměním vyrazí děti 29., 31. července a 1. srpna, Kovozoo v Uherském Hradišti si užijí 30. července a do zámku ve Vizovicích se vypraví 2. srpna. Děti se mohou účastnit tvořivého programu po celý týden nebo se přihlásit jen na jednotlivé dny.

Pro mladší děti od 2 do 5 let v doprovodu rodičů je pak připraveno výtvarné hřiště Galeřiště, a to ve středy 17. července a 7. srpna.

 

Výtvarné léto a obrovské dobrodružství v krajské knihovně

V Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně vyrazí děti za dobrodružstvím na výtvarných dílnách každou středu od 10. července do 14. srpna. Jednotlivé dílny zavedou děti do světa indiánů, pirátů, pod hladinu moře či do pravěku.

Ve středu 21. srpna čeká děti Obrovské dobrodružství s knihovnou v Parku Komenského. Zábavné odpoledne nabídne  čtení z knížky OBR DOBR od Roalda Dahla, OBŘí závodní disciplíny i registraci nových čtenářů na mobilní pobočce knihovny.

Prázdninový program nebude chybět ani v Knihovně Jižní Svahy. Do 10. srpna na děti čekají tvořivé dílničky Pirátské prázdniny a tradičně je připravena i soutěž o sbírání razítek za přečtené knihy se skvělými odměnami.

 

Zajímavý program na hradě Malenovice i v Muzeu luhačovického Zálesí

Letos v létě nebudou chybět ani oblíbené noční prohlídky hradu Malenovice v sobotu 20. července a 10. srpna s programem pro celou rodinu.

Na děti se myslelo také v Muzeu luhačovického Zálesí. Ve dnech 10. a 24. července a 7. a 21. srpna se zde uskuteční dětské komentované prohlídky výstavy Auguste Rodin objektivem Brunera-Dvořáka s tvořivou dílnou a malým fotoexperimentem.

Starší děti se zálibou v přírodě zajisté potěší 13. 7. výlet do přírodní rezervace Holý kopec a jejich bučin a doubrav na entomologické exkurzi, kterou povede Dušan Trávníček z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Více informací k jednotlivým akcím  na www.muzeum-zlin.cz, www.galeriezlin.cz, www.kfbz.cz a www.14-15.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.

Ústecký kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Menšiny a cizinci
Články a komentáře
17.07.2024