středa
17. července 2024
svátek slaví Martina
Balada pro banditu z Divadla Husa na provázku
© Zdroj: archiv Divadla Husa na provázku



Zabili, zabili: Balada pro banditu z Husy je na Dramoxu

ČR: Legendární představení Balada pro banditu z brněnského Provázku je online na Dramoxu. Slavný muzikál ze 70. let se dočkal v roce 2005 nového nastudování v režii Vladimíra Morávka s neodolatelným Janem Zadražilem jako Nikolou a nespoutanou Evou Vrbkovou jako Eržikou.

Autor článku: 
Nela Miloševič/ika

Slavného příběhu o lásce Nikoly a Eržiky se v divadle Husa na provázku v roce 2005 ujal režisér Vladimír Morávek a hudebník Petr Hromádka, který melodie Miloše Štědroně upravil do moderního rockovějšího aranžmá. Představení se díky oblibě u diváků drželo na repertoáru celých 12 let, teď je k vidění pouze na Dramox.cz. „Záznam, který režíroval Vladimír Morávek, vznikal mnoho dnů, a i když to pro herce bylo hodně náročné, z jedinečného představení vznikl ještě jedinečnější záznam,” popisuje ředitel Dramoxu Martin Zavadil. Diváci nešetří pochvalnými reakcemi: Nesmrtelné představení. I ze záznamu sálá neuvěřitelná energie. Mohu vidět stále dokola!

 

Živelné, srdcervoucí a zábavné představení

Balada pro banditu je jedna z největších legend Provázku. Divadelní hra Milana Uhdeho a Miloše Štědroně na motivy knihy Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj loupežník byla poprvé uváděna na brněnské scéně v polovině sedmdesátých let 20. století. V hlavní roli Nikoly účinkoval Miroslav Donutil, v roli jeho milé Eržiky Iva Bittová. V obnovené Morávkově verzi, 30 let od uvedení původního muzikálu, si roli Nikoly Šuhaje užil neodolatelný Jan Zadražil a roli Eržiky Eva Vrbková. „Morávkova Balada má silný erotický nádech. Jan Zadražil, představitel Nikoly, svou postavu nikterak nelyrizuje, ale zachovává jí obrysy drsného loupežníka. Stejně tak Eva Vrbková hraje Eržiku jako vášnivou ženu, něha a zranitelnost je až na druhém místě,” zhodnotil jejich výkony server Aktualne.cz. V muzikálu je doplní další známá jména z brněnské scény jako Robert Mikluš, Jiří Vyorálek, Tomáš Milostný nebo Ivana Hloužková.

Trailer: Balada pro banditu | Divadlo Husa na provázku | Trailer | Dramox.cz

Připomeňte si s nimi dojemný příběh o velké lásce a ještě větší zradě, který proslul zejména díky geniální Štědroňově hudbě. Legendární písně Zabili, zabili, chlapa z Koločavy nebo Ani tak nehoří jsou jistotou, že si budete známé melodie, které zlidověly u táborových ohňů, broukat ještě několik dní. Dotýkat se hvězd je těžké. Nicméně Provázku se i na podruhé podařilo představit jeden z nejdojemnějších příběhů o lásce, jež česká dramatika nabízí.

 

Husa na Dramoxu

Na Dramoxu je k vidění i skvělý záznam divadelní adaptace posledního románu Franze Kafky Amerika. V hlavní roli 16letého chlapce na cestě za americkým snem exceluje Martin Donutil. Další klasiku - tentokrát netradičně - nabídne Mein Švejk. V režii J. A. Pitínského překypuje nápady, komickými scénami i překvapivou hudbou Dire Straits nebo Franka Zappy. Dalibor Buš si za ztvárnění literárního hrdiny odnesl Cenu Thálie pro činoherce do 33 let.

http://www.dramox.cz

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.

Ústecký kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Menšiny a cizinci
Články a komentáře
17.07.2024