sobota
24. srpna 2024
svátek slaví Bartoloměj
Pozvánka
© Archiv pořadatele



V Žatci se uskuteční komentovaná procházka po sochařství druhé poloviny 20. století

ŽATEC: Spolek A dál? srdečně zve na komentovanou procházku zaměřenou na architekturu a sochařství druhé poloviny 20. století v žateckém Podměstí. Událost se uskuteční v sobotu 20. července 2024, sraz účastníků je ve 14 hodin před hlavním vstupem do ZŠ Petra Bezruče.

20.07.2024
14:00
Autor článku: 
spolek A dál?

Trasa procházky, jež je součástí série Pěškobusem napříč architekturou města, tentokrát povede kolem sochařských realizací, které vznikly při výstavbě nového Podměstí v 60. až 80. letech 20. století. Výklad povedou historička umění Monika Klímová a architektka Eva Sladká.

„V rámci procházky nebudou chybět oblíbené návštěvy běžně nepřístupných míst. Nahlédneme do interiérů 1. ZŠ a Chmelařského institutu. Pokusíme se rozkrýt význam děl a staveb, které často přehlížíme a ukázat dějiny Žatce z trochu jiné perspektivy,“ říká Monika Klímová.

“Tématem se vracíme k počátkům našeho spolku, který zahájil činnost debatou o architektonických kvalitách centra Podměstí v čele s kulturním domem Moskva. Trasa je ale zcela nová, těšíme se na ni i na všechny účastníky,” doplňuje Eva Sladká.

Akce se uskuteční za každého počasí. Na procházku, která se koná za podpory města Žatce, je nutné se předem přihlásit a uhradit stokorunové vstupné prostřednictvím webových stránek spolku A dál? na adrese www.adalprojekt.cz.

Skupiny od deseti osob si mohou domluvit procházku i individuálně, stačí napsat svou poptávku do kontaktního formuláře na webu nebo na kterékoliv platformě sociálních sítí spolku A dál?.

____

O spolku A dál? Spolek A dál? je nezisková organizace, která se zaměřuje na popularizaci umění, architektury a historie města Žatec a jeho okolí. Pořádá přednášky, výstavy, workshopy a procházky, které mají za cíl prohloubit povědomí veřejnosti o kulturním dědictví regionu.

www.adalprojekt.cz/peskobus

adalprojekt@gmail.com

 

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024