středa
7. srpna 2024
svátek slaví Lada
Banner festivalu
© Zdroj: https://www.facebook.com/ostravakameraoko



Chystá se 16. ročník mezinárodního filmového festivalu Ostrava Kamera Oko

OSTRAVA: Mezinárodní kameramanský filmový festival Ostrava Kamera Oko (OKO) spustil předprodej akreditací za zvýhodněnou cenu. Šestnáctý ročník festivalu proběhne od 13. do 17. listopadu 2024 v Ostravě. Loni ho navštívily téměř dva tisíce diváků a divaček. Předprodej tzv. early bird akreditací na 16. Ostrava Kamera Oko za zvýhodněnou cenu potrvá do 30. srpna nebo do vyprodání.

Autor článku: 
Alexandra Vysloužilová/ika

„Patnáctý jubilejní ročník byl pro nás zásadní. Rekordní návštěvnost a pozitivní ohlasy nám potvrdily, že jdeme dobrou cestou. Budeme proto v našem snažení pokračovat – opět se zaměříme na kameru v celé její šíři a nevynecháme ani okrajovou tvorbu, která neleží v centru pozornosti světových festivalů. Opět do programu zapojíme také kurátory z řad odborníků a doprovodíme festival výrazným nefilmovým programem, třeba už tradiční audiovizuální nocí,“ přibližuje ředitelka OKO Gabriela Knýblová.

Výraznější změny se však diváci dočkají v souvislosti s místy, kde se festival bude konat. S plánovaným uzavřením budovy bývalého hobbymarketu Bauhaus, která byla od roku 2017 ve správě městské galerie současného umění PLATO, přichází OKO nejen o místo, kam byli diváci zvyklí docházet za programem, ale také o technické a produkční zázemí. Organizátoři OKO proto hledají nové prostory, kde by se mohl 16. ročník festivalu odehrát.

„Bauhaus byl a je speciální a bude nám nejen prakticky, ale hlavně symbolicky chybět. Na druhou stranu se před námi otevírají nové možnosti a prostory, takže se diváci mohou těšit na to, kam všude je letos zavedeme. Ve spolupráci s PLATO budeme pokračovat v jejich hlavním sídle,“ říká Gabriela Knýblová.

O vizuální styl 16. ročníku se – stejně jako loni – postral grafický designér a student pražské UMPRUM Matěj Sumec. Černobílý vizuál pracuje s celosvětově známými zkratkami O.K. a K.O.

Předprodej tzv. early bird akreditací na 16. Ostrava Kamera Oko za zvýhodněnou cenu 750 Kč bude spuštěn 1. června a potrvá do 30. srpna nebo do vyprodání. Od 1. září do 17. listopadu pak bude v prodeji celofestivalová (900 Kč), víkendová (600 Kč) a studentská akreditace (500 Kč).

https://ostravakameraoko.com/

Mohlo by vás také zajímat...

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024

ČR: Znáte kreslené vtipy Miroslava Kemela? Někdy trefně komentují aktuální dění, přičemž nešetří žádné politické veličiny, jindy se zasmějete vcelku nevinným anekdotám se zvířátky. Autor jich nakreslil stovky a tisíce, protože se touhle tvorbou profesionálně zabývá už od 90. let. Potěšením a relaxací je mu muzika, skládání písniček a vystupování s vlastní kapelou, ke které se občas přidává i zpěvák a herec Vladimír Javorský.

Celá ČR
Knihy, literatura, média, Hudba
Články a komentáře
07.08.2024

VARŠAVA: Ministr kultury Martin Baxa se v pátek 2. srpna na českém velvyslanectví ve Varšavě setkal s operní a divadelní režisérkou, pedagožkou Jitkou Stokalskou, která dlouhodobě žije a působí v Polsku. Za její umělecký přínos v oblasti hudebního divadla a za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí jí udělil medaili Ministerstva kultury ČR Artis Bohemiae Amicis.  Jitka Stokalská  patří v Polsku k ikonám operní režie, více než 40 let působila ve Varšavské komorní opeře. Je držitelkou prestižní Ceny Jana Kiepury a ceny polského ministerstva kultury Gloria Artis.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Ostatní
Co se děje
05.08.2024