čtvrtek
4. července 2024
svátek slaví Prokop
Logo projektu
© Zdroj: www.djkt.eu



Plzeňské divadlo hledá nejlepší dosud neuvedený komorní muzikál

PLZEŇ: Soubor muzikálu Divadla J. K. Tyla pokračuje v úspěšném soutěžním projektu INTRO určeném pro autory nových, původních muzikálů a vyhlašuje 4. ročník INTRO ’24 MINI, který je zaměřen na komorní muzikály pro maximálně pět herců a maximálně pětičlenný orchestr. Přihlášené muzikály posoudí nově sestavená porota z řad renomovaných odborníků a divadelních praktiků z celé republiky. Vítězný titul bude představen divákům i zástupcům odborné veřejnosti v podání členů muzikálového souboru na Malé scéně DJKT 21. a 22. února 2025. Autoři následně dostanou videonahrávku určenou k další propagaci svého díla. Uzávěrka je 31. 8. 2024.

Autor článku: 
Martina Drbušková/ika

„Nová díla, tedy kompletní libreto a záznam hudební složky, je nutné zaslat společně s přihláškou do 31. srpna 2024,“ upozorňuje šéf plzeňského muzikálového souboru a iniciátor soutěže Lumír Olšovský a dodává, že INTRO nabízí opravu výjimečnou příležitost pro začínající autory. „Všechny tři vítězné muzikály z 1. ročníku jsou stále k vidění na streamovací platformě Dramox a další se pro ni připravují,“ podotýká. Bližší informace i formulář k registraci naleznou zájemci na webových stránkách divadla: https://www.djkt.eu/projekty-a-akce/intro.

Členové odborné poroty:

  • Lumír Olšovskýšéf muzikálu Divadla J. K. Tyla Plzeň, režisér, herec
  • Gabriela Petráková, šéfka souboru muzikálu, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava
  • Jan Šotkovský, dramaturg, překladatel, autor, Městské divadlo Brno
  • Alena a Jan Pixovilibretisté, Pixa-pro, Hudební divadla Karlín, Praha
  • Jana Uherová, dramaturgyně, Východočeské divadlo Pardubice
  • Michael Prostějovskýtextař, libretista, publicista, Praha
  • Zora Jandováherečka, zpěvačka, autorka, Praha
  • Vítězslav Sladký, šéfredaktor webu musical-opereta.cz, Plzeň
  • Dalibor Bártaskladatel, dirigent souboru muzikálu Divadla J. K. Tyla, Plzeň
  • Vilém Dubnička, režisér a dramatik, Plzeň
  • Pavel Bár, dramaturg souboru muzikálu Divadla J. K. Tyla, Plzeň

Mohlo by vás také zajímat...

KRAJ VYSOČINA: V letošním roce probíhá již jedenáctý ročník Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro, jejímž cílem je vyzdvihnout zásluhy o záchranu kulturních památek, významné objevy a nálezy, příklady kvalitních oprav či restaurování a úspěšné prezentace kulturního dědictví. Za Kraj Vysočina soutěží dva nominované počiny, které navrhlo územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu v Telči: Restaurování kaple sv. Petra a Pavla v Bílém Kameni (okres Jihlava) a Obnova a zpřístupnění zámku Červená Řečice veřejnosti. Do 30. září bude mít široká veřejnost možnost zvolit si svého favorita v online hlasování Památky děkují.

Celá ČR, Kraj Vysočina
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
04.07.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Ochotnické divadlo je nově zapsané v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje. Tento zápis je podmínkou pro případnou nominaci na zařazení do seznamu celostátního.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Památky
Co se děje
03.07.2024

CHLUM: Královéhradecký kraj vybral zhotovitele stavby nové stálé expozice prusko-rakouské války v roce 1866. Otevření plánuje kraj a Muzeum východních Čech v Hradci Králové na 160. výročí bitvy u Hradce Králové za dva roky.

Královéhradecký kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
03.07.2024

ČR: Ve třetím čtení poslanecká sněmovna před prázdninami vyslovila souhlas s návrhem zákona o veřejné kulturní instituci. Koncem července by měl být projednán horní komorou parlamentu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
02.07.2024