středa
3. července 2024
svátek slaví Radomír
Logo
© Archiv KHK



Ochotnické divadlo je v seznamu tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Ochotnické divadlo je nově zapsané v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje. Tento zápis je podmínkou pro případnou nominaci na zařazení do seznamu celostátního.

Autor článku: 
Dan Lechmann

„Ochotnické spolky najdeme ve vesnicích, malých a větších městech i v krajském městě samém, v našem kraji jich působí na šedesát. S tímto počtem divadelních souborů se v rámci republiky řadíme na první místo. Ochotnické hraní tu představuje dvousetletou živou tradici, která dále pokračuje a rozvíjí se. Divadelníci významně pomáhají utvářet kulturní a společenský život místních komunit, jsou jejich aktivní součástí, čerpají z regionálních tradic, inspirují se jimi a se svými inscenacemi hostují ve svém okolí a účastní se různých divadelních přehlídek,“ zdůvodnila zápis na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová 

Amatérské neboli ochotnické hraní divadla je dobrovolnou a pouze volnočasovou kulturní aktivitou. V Královéhradeckém kraji divadelníci působí v různých divadelních oborech, jakými jsou dětské a studentské divadlo, činoherní divadlo dospělých, divadlo dospělých pro dětského diváka i v prosazujícím se alternativním divadle.

Statek je předáván z generace na generaci, jednak přenosem v rodinách, účastí v multigeneračních souborech či divadelní tradici místa. Z tohoto důvodu často dochází k znovuobnovování už zaniklé ochotnické činnosti, soubory si samy organizují přípravu představení, jak po stránce dramaturgické, tak inscenační, interpretační a scénografické. Na různých akcích si předávají zkušenosti i za účasti divadelních profesionálů. 

V repertoáru mají hry české i světové, adaptace literárních děl i hry vlastní a tím i reagující na místní život a události. S ohledem na zájem diváků v inscenacích většinou převažují komedie. Ochotnické spolky najdeme v Královéhradeckém kraji ve vesnicích, malých a větších městech i v krajském městě Hradci Králové.

Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje vznikl v roce 2011. Jeho vedením bylo pověřeno Muzeum východních Čech v Hradci Králové. Hlavním cílem je ochrana, zachování, identifikace, rozvoj a podpora nemateriálního kulturního dědictví na území Královéhradeckého kraje.

Na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje patří:

 

  • Východočeské loutkářství
  • Tradice krajkářství na Vamberecku
  • Betlémářství
  • České vodáctví
  • Výroba forem na modrotisk
  • Ochotnické divadlo

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

CHLUM: Královéhradecký kraj vybral zhotovitele stavby nové stálé expozice prusko-rakouské války v roce 1866. Otevření plánuje kraj a Muzeum východních Čech v Hradci Králové na 160. výročí bitvy u Hradce Králové za dva roky.

Královéhradecký kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
03.07.2024

ČR: Ve třetím čtení poslanecká sněmovna před prázdninami vyslovila souhlas s návrhem zákona o veřejné kulturní instituci. Koncem července by měl být projednán horní komorou parlamentu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
02.07.2024

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Zaujmout malé děti není vůbec hračka. A vymyslet, kam s nimi zajet na výlet, to už se blíží téměř nevyřešitelnému hlavolamu. Středočeská centrála cestovního ruchu představuje tipy z regionu, které nadchnou celou rodinu.

Středočeský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
03.07.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Uherské Hradiště, centrum Slovácka, město vína, folklóru a historických památek, se jednou do roka stává na několik dní i městem filmu. V čem se liší zdejší Letní filmová škola od Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, jaká je její historie, co čeká na návštěvníky v letošním roce a čím je právě tento ročník výjimečný - o tom všem si budeme povídat v podcastu Místní kultury s ředitelkou filmovky Radanou Korenou.

Za dlouhá léta existence této velké kulturní události se podařilo shromáždit mnoho nadšených spolupracovníků, kteří pomáhají s organizací akce i s programem. Filmomilové letos opět uvidí klasiku, novinky, ale také kuriozity, ke kterým by se jinde nedostali.

"Díky podpoře Ministerstva kultury jsme tentokrát mohli připravit vůbec nejdražší sekci všech dob, sekci japonských němých filmů. Bude to velká specialita, která ještě v Česku nebyla, a navíc s japonskou klavíristkou a doprovodným vypravěčem. Návštěvníci tak zažijí na našich projekcích stejnou atmosféru, jako zažívali diváci ve 30. letech minulého století, " upozorňuje Radana Korená na jedno z lákadel Letní filmové školy.

Celá ČR, Zlínský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Články a komentáře
03.07.2024