středa
3. července 2024
svátek slaví Radomír
Obálka knihy
© Archiv pořadatele



Šumava Litera nadregionální

ŠUMAVA: Pokud se budete chtít něco dozvědět ze zajímavostí Šumavy ještě před prázdninami, nenechte si ujít přednášku „Šumavská legenda Emil Kintzl“ konanou pod záštitou Šumavy Litery v Knihovně města Plzně.

Kdy? Ve čtvrtek 27. června 2024 od 17:00 hodin.

Kde? V Polanově síni Knihovny města Plzně, B. Smetany 13.

27.06.2024
17:00 - 18:00
Autor článku: 
Zuzana Rampichová a Martin Sichinger, Spolek Šumava Litera

Jan Fischer představí vzpomínkovou publikaci, věnovanou osobnosti proslulého šumavského patriota, kterou doplní projekcí z populárního cyklu Zmizelá Šumava, jehož je autorem.

Emil Kintzl na Šumavě strávil celý život a neúnavně sbíral příběhy míst, která se už ztratila z mapy. Z mapy života už se bohužel díky tragické nehodě před více než dvěma lety ztratil i Emil, ale vzpomínky i historky zůstaly. A kdo jiný by je lépe zaznamenal, než právě autor, režisér a hlavně kamarád „Jeňýček“ Fischer. Kromě osobních historek a postřehů a množství archivních fotografií  doplnil knihu o vzpomínky Emilových blízkých, přátel a osobností jako jsou Zdeněk Svěrák, Ivan Hlas nebo Václav Kopta.

A pokud by vás ještě zajímal pohled na Šumavu zas z úplně jiného konce, můžete navštívit panelovou výstavu „Karel Klostermann a zrod Šumavy“ v Národopisném muzeu Plzeňska (náměstí Republiky 13).

Kromě nově zrekonstruovaných prostor muzea můžete obdivovat i nový pohled, který na „básníka Šumavy“ sto let po jeho úmrtí upřeli Veronika Faktorová z Ústavu české literatury AV ČR a Michal Hořejší z Filozofické fakulty UK. Expozice na základě dosud nezohledněných archivních pramenů vypráví příběh autora, který byl součástí nejen expandujícího knižního trhu konce 19. století, ale také prudkého rozvoje šumavského turismu.

Prostě pohled na Šumavu pokaždé jinak, a to tentokrát přímo v Plzni (a zdarma k tomu ;-). Tak si ho nenechte utéct a nasbírejte ještě rychle inspirace na prázdninová šumavská dobrodružství.

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Ochotnické divadlo je nově zapsané v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje. Tento zápis je podmínkou pro případnou nominaci na zařazení do seznamu celostátního.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Památky
Co se děje
03.07.2024

CHLUM: Královéhradecký kraj vybral zhotovitele stavby nové stálé expozice prusko-rakouské války v roce 1866. Otevření plánuje kraj a Muzeum východních Čech v Hradci Králové na 160. výročí bitvy u Hradce Králové za dva roky.

Královéhradecký kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
03.07.2024

ČR: Ve třetím čtení poslanecká sněmovna před prázdninami vyslovila souhlas s návrhem zákona o veřejné kulturní instituci. Koncem července by měl být projednán horní komorou parlamentu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
02.07.2024

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Zaujmout malé děti není vůbec hračka. A vymyslet, kam s nimi zajet na výlet, to už se blíží téměř nevyřešitelnému hlavolamu. Středočeská centrála cestovního ruchu představuje tipy z regionu, které nadchnou celou rodinu.

Středočeský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
03.07.2024