pátek
19. července 2024
svátek slaví Čeněk
Banner Pročtené léto 2024
© Zdroj: https://www.facebook.com/mravencichuva



Pročtené léto 2024 obohatí prázdninový čas dětí i dospělých o poznávání sebe sama

ČR: Čtvrtým rokem pořádá projekt Mravenčí chůva se slovenskou partnerskou organizací Krajina čitateľov celoprázdninovou aktivitu Pročtené léto. Každý prázdninový týden v ní doporučují dětem, rodičům, učitelům nebo knihovníkům zajímavé knihy ke čtení a další aktivity k vybraným tématům. Letošní ročník akce má podtitul: “Slova, která si chceme pamatovat.”

 

Autor článku: 
Václav Zeman

Ti, kdo se do Pročteného léta chtějí zapojit, si mohou na webové stránce www.procteneleto.cz bezplatně stáhnout brožuru, která je bude provázet celými prázdninami. V každém z devíti prázdninových týdnů v ní najdou tipy na knihy pro děti i dospělé k tématům daného týdne.  

“Letošní ročník Pročteného léta přináší opět něco nového, co v něm dosud nebylo. Jak napovídá podtitul tohoto ročníku, letošní témata umožní dětem i dospělým při společném prázdninovém čase lépe poznat sami sebe a přitom si navzájem říkat, co si chceme o sobě či o světě kolem nás pamatovat,” popisuje hlavní téma Pročteného léta 2024 Marie Podvalová, jedna ze spoluautorek projektu Mravenčí chůva.

Tak jako v předchozích letech sází tato akce na to, že během prázdnin mají rodiče i děti více možností a času k trávení společného času. Podněty, které získají z přečtených knih i z brožury Pročteného léta, mohou obohatit jejich společný prázdninový čas a mohou jim pomoci sledovat, jak se kdo cítí, co má a nemá rád, co mu pomáhá a dělá nebo nedělá dobře.

Brožura je rozdělena na část pro dospělé a část pro děti. Dospělí v té své najdou texty k zamyšlení, popis aktivit pro prázdninový čas s dětmi, tipy na knihy pro děti i dospělé a krátký komiks k danému tématu pro společné čtení s dětmi. Děti ve své části brožury najdou Dětský pas, do kterého si mohou zapisovat své prázdninové zážitky a lepit speciální nálepky s povzbuzujícími větami a výroky.

 

Zapojí se knihovny, dětská centra, tábory i školky

Do prázdninového projektu Pročtené léto se stejně jako v předchozích letech mohou jako takzvaná Pročtená místa zapojit i knihovny, dětská centra, nízkoprahové kluby a další místa, ve kterých se během léta budou scházet děti a dospělí. Ta mohou k tématům jednotlivých týdnů vystavit dětem doporučené knihy, pracovat na některých aktivitách z brožury společně s dětmi nebo připravit vlastní program k danému tématu.  

“V tuto chvíli se na webové stránce www.procteneleto.cz zaregistrovaly téměř čtyři desítky Pročtených míst a další každým dnem přibývají. Můžete se podívat do interaktivní mapy Pročtených míst a najdete v ní, jaké místo se nachází ve vašem nejbližším okolí a co se v něm bude během prázdnin dít,” popisuje další možnost zapojení do Pročteného léta Julie Dominika Zemanová, spoluautorka projektu Mravenčí chůva.

Hlavním partnerem Pročteného léta 2024 je knihkupectví Martinus, na textech pro dospělé se podílely organizace Krajina čitateľov a Emocionálný kompas. Aktivity a tipy na knihy v české verzi brožury sestavily autorky projektu Mravenčí chůva.

Více informací poskytne:

Marie Podvalová
tel.: 776 765 007
email: marie.podvalova@mravencichuva.cz

 

Ke stažení:
• Zde najdete Mapu Pročtených míst 2024
• Náhledy nálepek do Dětského pasu si můžete prohlédnout zde.


Témata Pročteného léta 2024: (jde o tři hlavní témata akce a v rámci nich 9 témat pro každý z prázdninových týdnů)

1) Slova o mně
- O srdíčku (slova, která mi připomenou, že jsem milován(a)
- O břiše (slova, která mě rozesmějí)
- O nohou (slova, která mi dodají odvahu)

2) Slova o lidech
- O hřištích (slova, která napravují chyby u kamarádů)
- O kuchyni (slova, která nás doma navzájem uklidní)
- O autobusech (slova, kterými poznáváme druhé)

3) Slova o světě
- O nápadech (slova, díky kterým něco změníme)
- O zahradách (slova, která nám všem pomáhají růst)
- O koláčcích (slova, při kterých pookřejeme)


Co chystají Pročtená místa 2024?

Městská knihovna Havířov

Při své třetí účasti v Pročteném létu v havířovské knihovně připravují výstavku knih na vybraná témata. Na svých webových stránkách knihovna zveřejní každý týden tipy na knihy k jednotlivým tématům (https://knihovnahavirov.cz/proctene-leto-2024/ ).


Knihovna Valmez

Knihovna připraví výběr knih k daným tématům, každé prázdninové pondělí bude v knihovně od 15 do 16 hodin společné čtení jedné z nich (https://www.mekvalmez.cz/proctene-leto-2024/ ).

 

Mateřské centrum Sedmikráska v Brně - Novém Lískovci

Připojí se se speciální lekcí Knihohrátek, která se koná 24.července od 10 do 11 hodin. Jedná se o akci pro rodiče s dětmi 1,5-3 roky (nebo i starší sourozence) na motivy knihy Petra Horáčka Nejlepší dárek. Bude se na ní číst, zpívat, cvičit, vyrábět a povídat si na téma kamarádství.


Knihkupectví 2 veverky

Ve výloze svého knihkupectví každý týden najdete doporučené knihy k aktuálnímu tématu Pročteného léta.

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024

ZLÍN: Ve zlínském muzeu, krajské galerii i knihovně je pro děti všech věkových kategorií připraven zajímavý program. Děti se mohou těšit na tvořivé dílny, čtení i výlety za kulturou.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Památky
Co se děje
18.07.2024

PRAHA, ZAHRANIČÍ: Umělecká skupina Pyroterra přiveze odkaz Františka Křižíka a střípky představení Magická fontána z pražského Výstaviště na Letní olympijské hry v Paříži. Pyroterra, kterou vybral Český olympijský výbor, připraví speciální show v Českém domě u příležitosti olympijských her a propojí tak tanec, gymnastiku, akrobacii a nový cirkus s vlastní špičkovou světelnou a audiovizuální technologií. Tu je možné stále vidět také v pravidelných představeních Magická fontána v prostorách Křižíkovy fontány na pražském Výstavišti. Letos v šesti srpnových termínech.

Hl. m. Praha, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění
Co se děje
19.07.2024

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024