středa
3. července 2024
svátek slaví Radomír
Ilustrační snímek
© Patrick Marek



Fantazie královéhradecké Filharmonie pod širým nebem

HRADEC KRÁLOVÉ: K závěru 46. koncertní sezóny připravila Filharmonie Hradec Králové pro své návštěvníky i širokou veřejnost další z oblíbených Open Air koncertů. Hudební událost nazvaná Fantazie pod širým nebem se koná ve čtvrtek 20. června od 20:30 hodin na Malém náměstí v Hradci Králové a společně se symfoniky vystoupí dva výjimeční hosté, jimiž jsou klavírista a skladatel Tomáš Kačo a mladý talentovaný houslista Richard Kollert. Dirigentem večera bude Robert Kružík.

20.06.2024
Autor článku: 
Alois Neruda

„Koncertem pod širým nebem chceme poděkovat našim návštěvníkům, zřizovatelům i partnerům za přízeň a společně strávené chvíle v uplynulé sezóně a také představit symfonickou hudbu a náš orchestr všem Hradečákům. Dalším smyslem události je také přispět do pestré kulturní mozaiky našeho města. Jsme rádi, že sem do Hradce Králové patříme a jsme na to hrdí,“ zve Vladimír Šrámek, ředitel Filharmonie Hradec Králové.

V úvodu koncertu zahrají filharmonici pod vedením dirigenta Roberta Kružíka Polovecké tance z pera skladatele Alexandra Porfireviče Borodina, rodáka z Petrohradu, který  žil a tvořil v devatenáctém století v období romantismu. Zajímavostí je, že kromě komponování byl Borodin také významným vědcem a profesorem chemie. Opera Kníže Igor, ve které zazní právě Polovecké tance, je Borodinovým životním dílem, na jehož kompozici pracoval osmnáct let, avšak zemřel dříve, než jej stačil dokončit. Dohotovení díla a jeho instrumentace se ujali Borodinovi souputníci Nikolaj Andrejevič Rimskij-Korsakov a Alexandr Glazunov.

Další skladbu koncertu s anglickým názvem For Ludwig, Yours Elise již představí první ze zmíněných hostů večera, Tomáš Kačo, který je zároveň jejím autorem. Tento skladatel a klavírista romského původu se přes skromné začátky v tehdejší lidové škole umění vypracoval nejprve ke studiu na Janáčkově konzervatoři a poté dokonce na prestižní škole Berklee College of Music. Již několik let se coby skladatel a interpret pohybuje na mezinárodní scéně (vystupoval mimo jiné i v newyorské Carnegie Hall) a spolupracuje s mnohými umělci a hudebními institucemi u nás i v zahraničí.

Druhým hostem královéhradecké Filharmonie je nadaný mladý houslista Richard Kollert. Narodil se v roce 2008, o housle se aktivně zajímal od svých tří let a v pěti letech již hrál Vivaldiho a vystupoval na festivalech v Česku, Švýcarsku, Belgii, Německu a Japonsku. Od té doby s úspěchem vystupoval na několika soutěžích a mnoha koncertech či festivalech na našich i světových pódiích. Hradeckému publiku přednese díla dvou význačných skladatelů houslového repertoáru. Prvním číslem budou Cikánské melodie pro housle a orchestr op. 20 od španělského skladatele a houslového virtuóza Pabla de Sarasate, druhou skladbou potom Rumunská rapsodie č. 1 A dur op. 11 od rumunského skladatele, dirigenta a houslisty George Enescu.

Finále koncertu bude patřit opět Tomášovi Kačovi. Ten, společně s filharmoniky, představí publiku svou kompozici pro klavír a orchestr Fantasy Open Air. Ve čtvrthodinové skladbě, která propůjčila název celému večeru, se ujme sólového klavírního partu. Nejen hradecké patrioty jistě potěší, že klavírista zahraje na koncertní křídlo, zapůjčené speciálně pro tento koncert společností Petrof, která letos také slaví výročí 160 let od svého založení.

Návštěvníci koncertu se kromě hudebního zážitku mohou těšit také na stánky s občerstvením a nabídku  dobrého vína, které k příjemným chvílím s hudbou pod širým nebem patří. Vstup na koncert je volný.

„Již nyní zveme všechny příznivce také na příští Open Air koncert na náplavce Eliščina nábřeží, který chystáme na 28. srpna. Pro posluchače připravujeme při příležitosti letošního Roku české hudby výběr Smetanova cyklu symfonických básní Má vlast,“ zve Vladimír Šrámek. Zájemci o předplatné na příští sezónu mají možnost si jej pořídit do 27. června, a to buď osobně na pokladně Filharmonie Hradec Králové (otevřeno od pondělí do čtvrtka v čase 9–17 hod.), či Infocentra na Eliščině nábřeží, nebo elektronicky na portálu HKpoint.cz. Od 22. července budou potom v prodeji vstupenky na jednotlivé koncerty příští sezóny.

 

Open Air koncert pro Hradec – Fantazie pod širým nebem

Tomáš Kačo a Richard Kollert s Filharmonií Hradec Králové

čtvrtek 20. června, 20:30 hod.
Hradec Králové, Malé náměstí

Program

Alexandr Porfirjevič Borodin
Polovecké tance z opery Kníže Igor
(dokončení a instrumentace N. Rimskij-Korsakov a A. Glazunov)

Tomáš Kačo
For Ludwig, Yours Elise

Pablo de Sarasate
Cikánské melodie pro housle a orchestr op. 20

George Enescu
Rumunská rapsodie č. 1 A dur op. 11

Tomáš Kačo
Fantasy Open Air

Vystoupí

Tomáš Kačo klavír
Richard Kollert housle
Filharmonie Hradec Králové
Robert Kružík dirigent

Koncert se koná pod záštitou Úřadu vlády České republiky
při příležitosti výročí 20 let České republiky v Evropské unii.

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Ochotnické divadlo je nově zapsané v Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje. Tento zápis je podmínkou pro případnou nominaci na zařazení do seznamu celostátního.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Památky
Co se děje
03.07.2024

CHLUM: Královéhradecký kraj vybral zhotovitele stavby nové stálé expozice prusko-rakouské války v roce 1866. Otevření plánuje kraj a Muzeum východních Čech v Hradci Králové na 160. výročí bitvy u Hradce Králové za dva roky.

Královéhradecký kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
03.07.2024

ČR: Ve třetím čtení poslanecká sněmovna před prázdninami vyslovila souhlas s návrhem zákona o veřejné kulturní instituci. Koncem července by měl být projednán horní komorou parlamentu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
02.07.2024

STŘEDOČESKÝ KRAJ: Zaujmout malé děti není vůbec hračka. A vymyslet, kam s nimi zajet na výlet, to už se blíží téměř nevyřešitelnému hlavolamu. Středočeská centrála cestovního ruchu představuje tipy z regionu, které nadchnou celou rodinu.

Středočeský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
03.07.2024