sobota
24. srpna 2024
svátek slaví Bartoloměj
Plakát
© Archiv pořadatele



Od koně k vykřičníku / Od znaku k logu. Ostravské muzeum zve na novou výstavu.

OSTRAVA: Ostravské muzeum otevírá u příležitosti oslav 100 let Velké Ostravy výstavu Od koně k vykřičníku / Od znaku k logu. Výstava, věnovaná heraldice města Ostravy a jeho městských obvodů, představí návštěvníkům minulost i současnost ostravské heraldiky a symboliky, stejně jako současné logo města se třemi vykřičníky. Výstava bude zahájena ve středu 19. června v 17 hodin. V Ostravském muzeu bude k vidění až do 3. listopadu.

od 19.06.2024 do 03.11.2024
17:00
Autor článku: 
Aneta Trojáková

Výstava Ostravského muzea Od koně k vykřičníku / Od znaku k logu provede návštěvníky historií a vývojem ostravské heraldiky v dějinných souvislostech a představí městskou a obecní heraldiku jako stále živý symbolický kód. Ten je prostředkem identifikace příslušnosti k městu nebo městskému obvodu a dodnes nás obklopuje nejen ve veřejném prostoru. Heraldické znaky i novodobá loga představují zásadní způsob vyjádření identity města i sounáležitosti s ním. V jejich užívání se spojuje jak barvitá historie Ostravy, tak i její současnost a samozřejmě budoucnost. „Město Ostrava již od středověku disponuje velmi výraznou, neopakovatelnou a snadno zapamatovatelnou symbolikou koně ve skoku, kterou si stále uchovává. Historie obcí, které se v průběhu 20. století staly součástí dnešní Ostravy, se rovněž odrážela v jejich vlastní obecní symbolice. Dodnes proto ve znacích na vlajkách městských obvodů můžeme spatřit tradiční symboly venkovské minulosti, které doplňuje obraznost jejich průmyslové proměny, nejčastěji hornictví,“ vysvětluje autor výstavy Jiří Brňovják.

Na výstavě budou k vidění dosud neprezentované historické dokumenty, prapory, pečetidla, medaile i obrazy a reprodukce, dokládající vztah mezi městem jako institucí i místem k životu, jeho reprezentací a spolkovým životem měšťanů, kde hrála městská heraldika zásadní identifikační roli. „Vedle unikátních exponátů, jako jsou například alegorické obrazy, medaile z drahých kovů nebo nákrční řetěz primátora, připomíná výstavní expozice každodenní situace, ve kterých se člověk pravidelně setkává se znakem města či obvodu a se současným ostravským logem,“ doplňuje Vítězslav Vilímek, jeden z autorů výstavy. Pro návštěvníky bude jistě zajímavým zpestřením proměnlivá prezentace předmětů v jedné ze speciálních vitrín. „Po několika týdnech se budou střídat vzácné originály archiválií a muzejních předmětů, dokumentující heraldiku také dalších obcí, které se v průběhu času staly součástí Ostravy,“ doplňuje Brňovják.

Součástí výstavy jsou audiovizuální projekce, včetně dronových záběrů na architektonické památky nesoucí symboliku města a jeho obvodů. „Ve spolupráci s distribuční společností Bontonfilm se nám podařilo zajistit část úspěšného seriálu České Televize – Identita, o historii českého grafického designu. Ve výstavě bude promítána sekvence představující logo města Ostravy, jehož autory jsou designeři ze Studia Najbrt,“ komentuje projektová manažerka Martina Juřicová.

Pro školy je připraven edukační program zahrnující základy heraldiky a popis heraldických štítů, komentovanou prohlídku výstavy, workshop na výrobu pečeti a tvůrčí dílnu.

„Tato výstava je pro Ostravské muzeum nová nejen termínem otevření. Tímto projektem jsme chtěli nastavit nové standardy Ostravského muzea, přizvali jsme ke spolupráci řadu externích odborníků, kteří přinesli nové pohledy a dynamiku. Vyzkoušeli jsme si mnoho postupů, které zúročíme při dalších projektech a zároveň máme krásnou a kvalitní výstavu,“ dodává Filip Petlička, ředitel Ostravského muzea. 

Výstava bude v Ostravském muzeu k vidění až do 3. listopadu 2024.

 

Výstava se koná u příležitosti oslav 100 let Velké Ostravy a je spolufinancována z rozpočtu statutárního města Ostrava.

Záštitu nad výstavou převzal primátor statutárního města Ostrava Jan Dohnal.

 

www.ostrmuz.cz

https://www.facebook.com/Ostravskemuzeum

https://www.instagram.com/ostravske_muzeum/

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024