čtvrtek
11. července 2024
svátek slaví Olga
Plakát ke koncertu
© Zdroj: www.klasterky.cz



Klášterky zahájí autentická Má vlast za účasti první dámy

ŠUMPERK: Již ve čtvrtek 13. června zahájí v Šumperku 18. ročník festivalu Klášterní hudební slavnosti Smetanova Má vlast. Autentický zvuk cyklu symfonických básní si v hledišti vyslechne také první dáma České republiky, paní Eva Pavlová, která má na Šumpersku hluboké kořeny.

 

od 13.06.2024 do 30.09.2024
Autor článku: 
Štěpánka Šoupalová

Orchestr Musica Florea na zahajovacím koncertu v klášterním kostele zahraje Mou vlast v podobě, která odpovídá časům Bedřicha Smetany. „Naším cílem je navrátit jeho hudbě takový výraz a muzikalitu, která byla během 20. století pod tlakem technokratického přístupu značně omezena,“ vysvětluje dirigent a umělecký vedoucí souboru Marek Štryncl.

Bedřich Smetana a jeho nejhranější skladba naplňuje letošní motto festivalu „Z českých luhů a hájů“ v maximální míře. V roce České hudby připomíná nejen mnohá výročí našich významných skladatelů, ale také obrací pozornost ke kráse krajiny, jíž festival od června do září postupně prochází. Na 15 pozoruhodných míst v Jeseníkách a okolí představí ve 22 koncertních večerech na 200 účinkujících z České republiky i ze zahraničí.

 

MÁ VLAST ORIGINÁLNĚ

Mou vlast si budou moci diváci poslechnout během festivalu ještě třikrát, pokaždé v jiné podobě. V Jeseníku ji zahrají na dva klavíry čeští špičkoví klavíristé Ivo Kahánek a Miroslav Sekera. V Karlově Studánce předvedou části cyklu na dvě harfy Jana Boušková a Minja Stojanović a festival uzavře skladba inspirovaná Mou vlastí „Her Country“ skladatelky Nikol Bókové v podání Baborák Ensemble.

 

UMĚLECKÝ PATRON

Právě světově proslulý hornista Radek Baborák se stal uměleckým patronem letošního ročníku Klášterek: „Patronát je čestná funkce, znamená to, že si s daným partnerem rozumíme a že se posluchači s mým jménem a mými projekty setkají častěji.“ Nejprve se Baborák představí sólově 30. června v mystickém klášteru Na Hedeči u Králík. Na koncertu 15. června v Šumperku se zapojí jako člen Afflatus Quintetu a v režii souboru Baborák Ensemble proběhne závěrečný koncert 30. září.

„Letos chceme uctít české hudební velikány a poukázat na obrovskou škálu české interpretační rozmanitosti,“ vysvětluje ředitel festivalu Roman Janků a dodává: „Právě proto zveme mimořádné interprety, kteří se zasazují o dobré jméno české hudby ve světě a mnohdy posouvají hranice hudebních směrů.“

 

RODÁK VELIKÁNEM

V rámci doprovodného programu již tradičně festival připomíná významné osobnosti kraje. Letos chce výstavami, přednáškami a komentovanými prohlídkami upozornit na barokního malíře severní Moravy a Slezska Jana Kryštofa Handkeho, rodáka z Janovic u Rýmařova. Handke se podílel na výzdobě mnoha církevních, ale i světských staveb na Moravě, v Čechách i v Polsku. Jeho výročí 330 od narození a 250 let od úmrtí bylo impulsem k rozšíření koncertních míst do Kaple v Lipkách u Rýmařova a do baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce. V obou stavbách se Handke významně podílel na výzdobě.

 

PRAKTICKÉ INFORMACE

Přehledný seznam všech koncertů, termínů a míst konání najdete na www.klasterky.cz, na facebookovém a instagramovém profilu nebo si o něj napište na festival@klasternihudebnislavnosti.cz. Vstupenky jsou v prodeji online na www.klasterky.cz, www.goout.cz, nebo osobně v běžných předprodejích měst, kde se konají koncerty.

Na vybrané koncerty v regionu bude zajištěna autobusová doprava ze Šumperka a zpět.

Festival Klášterní hudební slavnosti se od roku 2007 koná na mnoha pozoruhodných místech Jeseníků. Často jsou to církevní stavby nebo stavby s církví majetkově provázané v Olomouckém a částech Moravskoslezského a Pardubického kraje. Je největší a jediný svého druhu, který se v dané lokalitě v období letních měsíců koná.

Výrazem uznání a podpory projektu je opakovaná záštita ministra kultury a také dlouhodobá záštita hejtmana Olomouckého kraje.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024

ČR: 14 finalistů postoupilo do druhého kola soutěže MÁME VYBRÁNO. Přesně 14 veřejných sbírek na památky teď potřebuje právě váš hlas. Do konce srpna můžete rozhodnout, mezi které projekty rozdělí Institut pro památky a kulturu částku minimálně 150 tisíc korun.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.07.2024