čtvrtek
27. června 2024
svátek slaví Ladislav
Z představení Divadla Drak
© Archiv divadla



Divadlo Drak prezentovalo ve spolupráci s Českým střediskem ASSITEJ Českou republiku na 21. světovém kongresu ASSITEJ a Festivalu scénického umění pro děti a mládež v Havaně

ČR-ZAHRANIČÍ: Divadlo Drak se vrátilo z týdenního zájezdu na Kubu, kam bylo vybráno s inscenací Veroniky Poldauf Riedlbauchové Do hajan! spolu s dalšími 14 zahraničními produkcemi z celkových 542 přihlášených projektů. Inscenaci v Havaně viděly desítky kubánských dětí z pozvaných škol i desítky zahraničních promotérů a odborníků na divadlo pro děti a mládež z celého světa. Divadlo Drak si tak z festivalu přiváží i několik pozvání na další zahraniční festivaly a mnoho cenných kontaktů i zkušeností.

Autor článku: 
Barbora Kalinová
Dále se zde zástupci Divadla Drak ředitel Tomáš Jarkovský a vedoucí produkce Barbora Kalinová, spolu s dalšími členy výboru Českého střediska ASSITEJ, předsedou Luďkem Horkým, Barborou Látalovou, Zuzanou Sikačovou, Karolou Štěpánovou, tajemnicí Veronikou Nádeníčkovou a vedoucí Oddělení mezinárodní spolupráce IDU Martinou Peckovou Černou, zúčastnili zasedání světového kongresu a dalších odborných akcí. Jednotliví zástupci české delegace se zapojili i do specializovaných oborových setkání věnovaných divadlu pro nejmenší, tanci, práci se specifickými skupinami, výzkumu divadla pro děti a mládež (konference ITYARN), setkání se slovanskými zeměmi střední a jižní Evropy ad.
Jedním z bodů oficiálního programu kongresu byla také prezentace českého střediska ASSITEJ a aktivit PerformCzech pro odbornou veřejnost z celého světa.
 
 
„Vracíme se po velmi intenzivním týdnu a plni zážitků. Účast na takto obrovské mezinárodní akci ve specifických podmínkách pro nás byla opravdu výjimečnou zkušeností. Výjezd se neobešel ani bez technických komplikací na celnici, ale vše se podařilo vyřešit díky rychlému zásahu a podpoře Velvyslanectví České republiky v Havaně. Naše speciální poděkování proto patří panu velvyslanci Petru Kavánovi, Martině Kavánové a jejich kolegům. Vše nakonec dobře dopadlo a my už těšíme se na další příležitosti a výzvy, které Draku a českému divadlu pro děti a mládež obecně účast na kubánském festivalu a kongresu přinese.“ uvedl ředitel Divadla Drak Tomáš Jarkovský.
 
 
Inscenace Do hajan! byla mezinárodním publikem i kubánskými dětmi přijata velmi vstřícně, jelikož je dle slov členky ASSITEJ Cuba, která se podílela na dramaturgii festivalu, snadno srozumitelná všem. Vychází totiž z jednoduché a dobře známe situace, kdy už by děti měly jít spát, ale najednou v sobě objeví netušenou zásobu energie
a zjišťují, že se jim ještě ani trochu spát nechce. Inscenace je určená dětem od tří let
a stojí na pomezí poetického fyzického divadla a klaunské grotesky. Všichni tři herci Petra Cicáková, Luděk Smadiš i Dominik Linka v ní prokazují výrazný pohybový talent i smysl pro gag. To vše podtrhuje výtvarně čisté provedení scény Marianny Stránské, light design Michala Kříže a hudba Jana Čtvrtníka.
 
Součástí kongresu byla i volba nového výkonného výboru ASSITEJ International, jehož první výjezdní zasedání v novém složení bude hostit právě naše české středisko
a proběhne 27. 9. – 3. 10. 2024 v Praze ve spolupráci s festivalem pro nejmenší KUK v pražském Vzletu i dalších českých divadlech pro děti a mládež.
 
Výjezd a prezentace Divadla Drak a Českého střediska ASSITEJ na 21. světový kongres ASSITEJ a Festival scénického umění pro děti a mládež v Havaně byly realizovány ve spolupráci s PerformCzech / Oddělením mezinárodní spolupráce Institutu umění – Divadelního ústavu a za podpory Ministerstva kultury a Národního plánu obnovy. 
Děkujeme.
 
 
 
 
 
 
 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Vláda včera schválila novelu zákona o audiovizi. Jejím cílem je vytvořit moderní systém, který bude reagovat na dynamické změny v audiovizuálním průmyslu. Hlavními změnami jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek. Novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie tak právě zahájila cestu legislativním procesem. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
27.06.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Pavly Evjákové za Městské divadlo Zlín.

Celá ČR, Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Články a komentáře
26.06.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Královéhradecký kraj zahájil největší investici do kultury, a to dlouho očekávanou revitalizaci objektu bývalých Vrbenského kasáren, která se promění na novou muzejní budovu sloužící pro vědecké i kulturní účely. Stavební práce budou stát 341 milionů korun.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
25.06.2024

ČR: V nejnovějším průzkumu Vnímání veřejné služby hodnotí diváci Českou televizi jako důvěryhodnou, objektivní a vyváženou. Ve všech sledovaných bodech navíc došlo k nárůstu hodnocení. Největší pozitivní změnu, o pět procentních bodů, zaznamenala ČT u dotazu, zda předkládá divákům pravdivý a nezkreslený obraz skutečnosti kolem nás. Úspěch zaznamenala veřejnoprávní televize i na mezinárodním poli, podle výzkumu Digital News Report patří Česká televize společně s Českým rozhlasem mezi nejdůvěryhodnější tuzemská média.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
26.06.2024