středa
7. srpna 2024
svátek slaví Lada
Logo
© https://www.faceZdroj: book.com/photo/?fbid=122104737146325702&set=a.122104737176325702



POPRVÉ SPOLEČNĚ…

POSTOLOPRTY-ŽATEC: Třetí ročník Studentského připomínkového pochodu Postoloprty-Žatec a Pietní shromáždění v Žatci k uctění památky obětí poválečného násilí se uskuteční 3. června 2024.

03.06.2024
10:00
Autor článku: 
Simona Martínková

Studenti středních škol z Loun a Prahy pořádají již 3. ročník připomínkového pochodu z Postoloprt přes zámek Stekník do Žatce jako vzpomínku za všechny zbytečně umučené a týrané oběti Postoloprtského masakru na přelomu května a června 1945. Sejdou se v 10 hodin u vstupu do zámeckého parku vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie v Postoloprtech. Pochodu se může zúčastnit kdokoliv z veřejnosti. Pořadatelé vyzývají všechny účastníky pochodu, aby si s sebou tradičně přinesli kolíček na prádlo a kus kartonu, na který napíší jedno ze jmen obětí, pod kterým budou cestu absolvovat. Po krátké zastávce na místě bývalých kasáren a u Kříže v levonické bažantnici pochod vyrazí přes zámek Stekník do Žatce, kam by měl dorazit kolem 15. hodiny.

Žatecký okrašlovací kolektiv, z.s. pořádá návazně ve stejný den v pondělí 3. června v 17.30 hodin na náměstí Svobody v Žatci pietní shromáždění k uctění památky obětí poválečného násilí, kterému byli vystaveni spoluobčané německé národnosti. Společné setkání uctí a vzpomene vyhnané sousedy, kteří v Žatci, Postoloprtech a v jejich okolí po konci 2. světové války ztratili nejen své domovy, ale mnozí i své životy. Modlitbu za smíření mezi národy v českém i v německém jazyce povede duchovní správce Liběšické farnosti P. Mgr. Vilém M. Štěpán, O.Praem.

MOTTO: „Lidé přestávají vnímat historii a totálně blbnou.“

(Ondřej Kohout v rozhovoru pro Paměť národa)

Před 79 lety, 3. června 1945, bylo v Žatci vyhlášeno soustředění všech mužů německé národnosti ve věku od 13 do 65 let. Kdo se nedostavil, měl být zastřelen. Na náměstí se dostavilo 4 000 až 5 000 osob, které byly kontrolovány a tříděny příslušníky místních správních orgánů, příslušníky Revolučních gard, ale hlavně vojáky z Žatce a Postoloprt. Toto třídění bylo provázeno fyzickým a psychickým násilím. Poté byli muži ve skupinách odváděni do Postoloprt nebo do čtyř táborů v Žatci. Mezi zadrženými byli katoličtí kněží a premonstráti, a to i českého původu. Během této vojenské operace, při níž bylo město zcela obklíčeno, byl nasazen i pancéřový vlak Uhříněves a zabiti dva muži. Těla dalších tří byla nalezena po několika dnech. Několik mužů zemřelo během cesty do Postoloprt. Většina zastřelených byla pochována u jižní zdi městského hřbitova.

Postoloprty se v květnu a v červnu 1945 staly dějištěm genocidy na německy mluvícím obyvatelstvu. V Postoloprtských kasárnách byli muži ze Žatecka vystaveni krutému zacházení Ze strany vojáků čs. armády, které vyvrcholilo zavražděním nejméně 763 lidí. Toto číslo s největší pravděpodobností neudává konečný počet obětí, udává počet exhumovaných ostatků během vyšetřování masakru v roce 1947. Své muže následovaly do shromažďovacích táborů ženy a děti. Němečtí a čeští historici dnes evidují více než 1 600 obětí. Šlo tedy o největší poválečnou vraždu civilistů na jednom místě v Československu.

Žatecká pietní akce navazuje na pochod středoškolské mládeže po trase z Postoloport do Žatce. Tento pochod má symbolizovat návrat vyhnaných, zavražděných a zmizelých obyvatel zpět do obou měst.

„Společně se chceme postavit proti uplatňování kolektivní viny, lži, nenávisti a zášti proti těm, kteří mluví jiným jazykem nebo jinak vypadají. Společně se chceme postavit bílým místům v naší historii. Chceme nazývat věci a události pravými jmény,“ dodávají pořadatelé pochodu.

Na nejbližším zasedání Zastupitelstva města Žatce hodláme předložit petici za zřízení pamětní desky obětem vyhnání, kterou k dnešnímu dni podepsalo na 400 obyvatel a návštěvníků města Žatce. Rádi bychom, aby tato pamětní deska byla odhalena v příštím roce, k 80. výročí těchto událostí. Pravdou a přátelstvím ke smíření."

                                                                                          

ŽOK – Žatecký okrašlovací kolektiv, z.s.  a Studentský pochod

Martin Kos  Petr Zemánek

 

Facebook Pochod Postoloprty Žatec - https://www.facebook.com/profile.php?id=61559771081380

 

Instagram Pochod Postoloprty Žatec - https://www.instagram.com/pochodpostoloprtyzatec/

_________________________________________________________________________________

Mohlo by vás také zajímat...

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024

VARŠAVA: Ministr kultury Martin Baxa se v pátek 2. srpna na českém velvyslanectví ve Varšavě setkal s operní a divadelní režisérkou, pedagožkou Jitkou Stokalskou, která dlouhodobě žije a působí v Polsku. Za její umělecký přínos v oblasti hudebního divadla a za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí jí udělil medaili Ministerstva kultury ČR Artis Bohemiae Amicis.  Jitka Stokalská  patří v Polsku k ikonám operní režie, více než 40 let působila ve Varšavské komorní opeře. Je držitelkou prestižní Ceny Jana Kiepury a ceny polského ministerstva kultury Gloria Artis.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Ostatní
Co se děje
05.08.2024

TŘEBÍČ: V prostorách nádherně rekonstruovaného, staletími dotýkaného židovského města v Třebíči se ve dnech 31. 7. - 4. 8. konal další ročník festivalu Male Chajim.

V celém ghetu vzniklo několik malých komorních scén a na jedné z nich, poeticky nazvané Pod lípou, se opět představili prostějovští loutkáři ze spolku Starost. Přestože celý rok pilně zkoušeli nové příběhy manželů Modcheho a jeho "zgruntu hodné " a vůbec ne hádavé ženy Rézi, našli si čas, aby na tento proslulý festival přijeli s představením Když se tloukla okna, které v Třebíči pod širým nebem dosud nebylo uvedeno.

Přestože těsně před přestavením sprchlo, počasí nakonec loutkám, loutkářům a také divákům přálo a v malebném zákoutí židovského ghetta na nábřeží Jihlavky se všichni - malí i velcí - dobře bavili. Loutkáře přišel pochválit i kolega, který na stejném místě vystoupil následující den.

Patří se uvést, že spolek podporuje Statutární město Prostějov, Olomoucký kraj a Nadace ŽO Praha.

Všem patří  velké poděkování .

Kraj Vysočina
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
05.08.2024

VARŠAVA: Třídenní pracovní návštěvu Polské republiky zahájil ministr Baxa ve středu 31. července ve Varšavě, kde se setkal s polskou ministryní kultury a národního dědictví Hannou Wróblewskou. Společně projednali nejen bohaté bilaterální kulturní vztahy, ale i aktivity směřující k záchraně kulturního dědictví na Ukrajině.

zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
01.08.2024