pátek
13. září 2024
svátek slaví Lubor
Franz Kafka
© Památník národního písemnictví



Franz Kafka – příběh člověka ve stínu fikce

ČR: Nový dokumentární portrét světoznámého prozaika Franze Kafky, od jehož smrti uplyne letos v červnu 100 let, přináší Česká televize. Snímek Franz Kafka – známý neznámý v režii Pavla Šimáka uvede ČT2 v úterý 4. června 2024 ve 21:25.

04.06.2024
21:25
Autor článku: 
Vendula Krejčová

Pološílený samotář. Geniální podivín. Vizionář diktatur 20. století. To je stereotypní vžitý obraz Franze Kafky, nikoliv reálného člověka. „S předním odborníkem na Kafkův život a dílo, německým badatelem Reinerem Stachem, vyvracíme zažité mýty a spolu s dalšími literárními historiky a odborníky z České republiky a Francie odkrýváme reálný Kafkův obraz,“ uvádí režisér Pavel Šimák.

Dokumentární portrét slavného spisovatele vznikl v brněnském studiu České televize. Přichází s nikdy nepublikovanými fakty a archiváliemi o jeho životě a s novou interpretací vztahu díla a autora. Mapuje také poslední dny Kafkova života. Netvrdíme, že dokumentem objevujeme pravého Kafku. Naší ambicí je říct, že to, jak si Kafku představujeme, je jen mýtus, a ukázat i to, co se do mýtu nehodí,“ zdůrazňuje kreativní producent Dušan Mulíček.

Film mimo jiné ukazuje Kafkův smysl pro humor nebo to, že byl právníkem s velkou důvěrou firmy, ve které pracoval. Důležitým tématem filmu je vliv Kafkovy tvorby na vznik kafkovského mýtu. Snímek hledá skrze spisovatelův poslední a nedokončený román Zámek odpovědi na otázku, jak přetavoval realitu ve fikci svých románů. Při psaní Zámku totiž Kafka udělal nečekanou věc. Poté, co napsal celý úvod, najednou změnil způsob vyprávění. Už nepoužíval já K. ale on K. Proč to udělal? Obával se snad toho, co se nakonec stalo? Toho, že celý svět zaměnil literární postavu K. za něj samého?

 „Ve filmu se poprvé objeví autentické vzpomínky Franze Kafky, kresby, popkulturní a filmové adaptace a jedinečné rozhovory s dobovými pamětníky,“ doplňuje dramaturg Martin Polák. Nechybí svědectví o znovuobjevení Franze Kafky na Liblické konferenci věnované německé literatuře. Právě ta je považována za jeden z počátečních impulsů pražského jara v roce 1968. To vše je podpořenou hudbou současné kapely Kafka Band pod vedením Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99.

Bezmála hodinový snímek vznikl v mezinárodní koprodukci s televizní stanicí ARTE G.E.I.E. Příběhem diváky provází hlas herce Viktora Preisse.

 

Scénář a režie: Pavel Šimák / dramaturg: Martin Polák / odborný poradce: Reiner Stach / kamera: Petr Vejslík / střih: Jiří Kubík / výkonný producent: Pavel Plešák / kreativní producent: Dušan Mulíček

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024