neděle
1. září 2024
svátek slaví Linda, Samuel
Hejt není názor_ Karel
© Archiv tvůrců



Teplokrajčo, tlustej ošklivej chlapeček, kufry do Osvětimi a hérečka co by se měla pořádně nažrat. Tvůrci Ivety spolu s TV Nova dávají slovo obětem veřejného zájmu

ČR: Tvůrci série Iveta a dokumentární triptychu Málo mě znáš, které oba mapují život Ivety Bartošové novým pohledem, připravili ve spojení s neziskovou organizací Nevypusť duši a TV Nova spotovou kampaň Hejt není názor. Cílem je ukázat, že předmětem veřejného zájmu je dnes potenciálně každý. A že když už někdo je veřejně známý, neznamená to automaticky, že je připraven snášet nenávistné urážky, nebo, že se jej osobně nedotýkají. Za spotem stojí kreativní producent TV Nova Matěj Podzimek a producentka Barletta Productions Maja Hamplová.
Spot si můžete stáhnout na tomto odkazu.

Autor článku: 
Michal Prokeš

„Po třech letech práce na sérii Iveta a dokumentu Málo mě znáš jsme za tím vším chtěli udělat místo tečky vykřičník,“ říká autor spotu a kreativní producent Matěj Podzimek a dodává: „Je jasné, že Ivetě Bartošové už pomoct nemůžeme. Ale můžeme a chceme upozornit alespoň na to, že podobné útoky, kterým kdysi čelila, musí dnes snášet jiní. Inspirovali jsme se proto zahraničním formátem a oslovili ty, o kterých jsme věděli, že se jim něco podobného děje, že jim to vadí a že jsou ochotni o tom mluvit. Byl bych moc rád, kdybychom si všichni uvědomili, že hejt není názor. A že když na někoho plivnu, tak to nevypovídá nic o něm, ale jen a jen o mně.“

 

Ve spotu jsou s nenávistnými a urážlivými hejty na svou osobu konfrontováni představitel Zdeňka Macury ze série Iveta - herec a zpěvák Richard Krajčo, představitel sériového vraha Hojera ze seriálu Metoda Markovič: Hojer Petr Uhlík, herečka a zpěvačka Lucie Vondráčková, herecký debutant Karel Šimek, který v poslední části Ivety ztvárnil Artura Štaidla, herečka Veronika Čermák Macková, zpěvák Radek Banga se ženou Veronikou Banga Konopníkovou, publicista a novinář Filip Titlbach a herec a zpěvák Tom Sean Pšenička.

 

„Chceme dát slovo obětem veřejného zájmu tím, že je necháme, bez dalšího komentáře, veřejně předčítat nahlas to, co oni sami musí číst potichu a o samotě,“ říká k tomu producentka Barletta Productions a autorka spotu Maja Hamplová. „Chceme konfrontovat křiklouny a anonymní hejtry s tím, že adresátem jejich frustrace je živý člověk. Dost možná s podobnými starostmi a závazky, jaké mají oni sami. Věříme, že je důležité dotyčným agresorům ukázat, že s tímto přístupem mohou totožné situaci v dohledné době čelit oni sami nebo jejich děti,“ dodává Hamplová.

Do natáčení spotu se zapojila i nezisková organizace Nevypusť duši, která se zabývá prevencí v péči o psychiku a dlouhodobě usiluje o to, aby se konverzace o duševním zdraví stala součástí běžného života moderní společnosti, ve které se nikdo nestydí říct si o pomoc. Její ředitelka Bára Pšenicová k tomu říká: „Negativní a útočné komentáře na sociálních sítích můžou výrazně ovlivnit naši duševní pohodu. Mnohdy s nimi nemůžeme nic udělat, nijak se jim bránit, ochránit se před nimi. Slova mohou léčit i ubližovat. Neberme si to osobně a řekněme si o pomoc, když na to nechceme být sami.“

 

# hejtneninazor

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Rekola, česká bikesharingová společnost, představuje nový projekt propojující městskou cyklistiku a umění. Na sto deseti vybraných kolech v Praze se objevují polepy a odkazy na sociální sítě mladých českých talentů. Každé z těchto kol nese jedinečné umělecké dílo nebo odkaz na hudbu, poezii či grafiku. Mezi zapojené umělce a umělkyně patří hudebníci Lil Fault, The Interlude a Pastavbacku, Ay$kr, Devotch666 a Karolina Beranová, básníci Antonín Zhořec, Anna Smetanová, Josef Kináč a Nikola Týčová a vizuální umělci Max Butrón, Matyáš Melíšek a Amélie Počarovská. Ulovit si kolo a zažít inspirativní jízdu s jedním z umělců mohou lidé do konce roku.

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Knihy, literatura, média, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní
Co se děje
30.08.2024

PRAHA: Kulturní produkční platforma ProFitArt se kromě produkce divadelních inscenací zabývá také kreativním vzděláváním. Aktivity mají významný sociální dopad, zaměřují se na psychomotorický vývoj dětí, podporu mentálního zdraví a emoční inteligenci. Součástí tohoto proudu jsou například workshopy pro děti a pro pedagogy Učení cirkusem pod vedením lektorů Cécile Da Costa a Roberta Janče a také nejnovější projekt s názvem Tanec a duševní zdraví (nejen) ve školách, který ProFitArt realizuje ve spolupráci s britským souborem Company Chameleon a Švandovým divadle na Smíchově.

Hl. m. Praha
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
27.08.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Barbory Votavové, brand manažerky Knihobotu, knižního online secondhandu.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Články a komentáře
28.08.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Zdeněk Fryml, Jarmila Haldová, Monika Lemberková a Jana Hladíková získali titul Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje, který udílí krajští radní za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury a těm, kteří se významně zasloužili o jejich udržování a rozvoj za předchozí kalendářní rok. Nově je ocenění udělováno také významným osobnostem dlouhodobě působících v oblasti tradiční lidové kultury.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Lidová kultura, Soutěže a festivaly
Co se děje
20.08.2024