středa
26. června 2024
svátek slaví Adriana
Filharmonie Hradec Králové
© Anna Bartolotii



Filharmonie Hradec Králové zve ke 47. koncertní sezóně

HRADEC KRÁLOVÉ: V pondělí 20. května startuje ve Filharmonii Hradec Králové prodej předplatného na příští, 47. koncertní sezónu 2024/2025. Pestrá nabídka abonentních řad přináší posluchačům jak díla klasického orchestrálního repertoáru, tak hudební projekty na pomezí žánrů. Filharmonie láká nejmladší posluchače, stejně jako hudebníky a příznivce klubové scény a nezapomíná ani na dobročinné koncerty. Především chce ale nabídnout společné hudební zážitky. Vždyť, jak říká motto následující sezóny FHK: Hudba je přátelství na celý život.

20.05.2024
Autor článku: 
Alois Neruda

K návštěvě Filharmonie Hradec Králové, ať už prostřednictvím předplatného, nebo vstupenek na jednotlivé koncerty zve ředitel Vladimír Šrámek a zároveň přibližuje příběh letošního motta: „Myšlenka je jednoduchá. Mluví o hudbě jako o přátelství na celý život. Jako o něčem, co nás provází od narození až do konce. Mnoho přátelství se vytváří prostřednictvím hudby. Hudba je bezpochyby přátelstvím na celý život. Jsme rádi, že v našich sedačkách a na našich koncertech vznikají pevná pouta, která dělají život o tolik krásnějším. Přejeme si, aby tato přátelství kvetla v našem publiku i zákulisí. Společným jmenovatelem a živnou půdou jim bude hudba, kterou Vám přinášíme. Děkujeme za Vaše přátelství a těšíme se, že ho budeme podporovat a živit.“

Těžištěm symfonického repertoáru sezóny je Bílá abonentní řada. V osmi koncertech přináší do sálu královéhradecké Filharmonie na Eliščině nábřeží velká díla klasické hudby psaná pro romantický i moderní orchestr, a to převážně od období romantismu do poloviny dvacátého století. Kromě hudebního zážitku předchází každému z koncertů Bílé řady (mimo prosincový) beseda s Lukášem Hurníkem, kde se posluchači mohou seznámit s podrobnostmi nebo zajímavostmi k následujícímu hudebnímu programu, ale také se setkat s dirigentem, sólistou, nebo jinými  hudebními hosty.

Určitou změnou proti minulým sezónám je nabídka Žluté abonentní řady. Zatímco dosud se svým zaměřením překrývala s řadou Bílou a rozdíl spočíval spíše pouze v nižším počtu čtyř koncertů, v příští sezóně nabídne posun k hudebnímu repertoáru převážně osmnáctého a devatenáctého století pro klasický a zčásti také romantický orchestr. Ve Žluté abonentní řadě přibyl jeden koncert navíc a posluchače tedy v příští sezóně čeká celkem pět hudebních večerů.

V minulých sezónách se již zabydlela Stříbrná abonentní řada, která nese označení podle barvy varhanních píšťal. Ty zazní také v příští sezóně – pozvání přijala například fenomenální slovenská varhanice Zuzana Ferjenčíková působící mimo jiné jako profesorka varhanní hry na univerzitě v Rotterdamu. Stříbrná barva ale také symbolizuje „rodinné stříbro“ salónu republiky, jak se Hradci Králové přezdívá. V tomto ohledu se královéhradecká Filharmonie v rámci Stříbrné abonentní řady představí poněkud netradičně také jako salónní orchestr, a to při dvou koncertech, které se uskuteční ve stylovém prostředí přednáškového sálu Muzea východních Čech v Hradci Králové.

O tom, že si hudbu můžeme představit jako řeku spojující různé proudy vypovídá Modrá abonentní řada – ta představuje čtyři crossoverové koncerty, tedy takové, kdy jednotlivé hudební proudy, respektive žánry, překračují své hranice, aby vzájemně obohatily nejen sebe navzájem, ale především posluchače. Na pódiu tak v hudebním propojení s královéhradeckými filharmoniky vystoupí tělesa moderní populární hudby, konkrétně folku, folkloru, jazzrocku nebo jazzu. Za zmínku stojí koncert věnovaný výročí 800 let města Hradec Králové a zároveň vzpomínce na královéhradeckou rodačku Zuzanu Navarovou, který se koná 16. prosince. Kromě členů uměleckého souboru Klicperova divadla přivítají filharmonici na pódiu opět také kapelu Razam a Ivu Marešovou, čerstvou držitelku ceny Hradecká múza. Iva Marešová ocenění získala za společný koncert se skupinou Razam a Filharmonií Hradec Králové v prosinci minulého roku, který také živě vysílala celostátní televize Noe.

Stálicí mezi abonentními řadami ve Filharmonii Hradec Králové je řada Zelená s podtitulem Opereta-muzikál. Příznivci těchto žánrů si vychutnají svůj „šálek kávy“ v podobě hudební komedie, skutečného příběhu, amerického muzikálu a české operety v podání hostujících souborů českých divadel.

Pakliže byla v úvodu zmínka o nejmladším publiku, tak právě dětem a jejich rodičům je určena Oranžová abonentní řada. Po úspěšné spolupráci Filharmonie Hradec Králové s Klicperovým divadlem v nynější sezóně se i v té následující setkají malí posluchači se zvídavými dětmi Emou, Domčou a Matějem v podání herců Klicperova divadla a jejich tety Míši, kterou představuje energická dirigentka Michaela Rósza Růžičková. A mimo koncerty Oranžové abonentní řady jsou pro děti a jejich rodiče připraveny ještě dva mimořádné a to 1. listopadu koncert nazvaný Halloween aneb ať žijí duchové a potom 7. prosince projekce pohádky Princezna ze mlejna s hudebním doprovodem orchestru Filharmonie Hradec Králové.

Naopak zkušení posluchači a příznivci soudobé hudby již netrpělivě očekávají koncerty festivalu Hudební fórum Hradec Králové, který letos dospěl ke svému jubilejnímu dvacátému ročníku. Tento, v českém prostředí unikátní, festival od jeho začátků pořádá Filharmonie Hradec Králové a každoročně zde zaznívají teprve nedávno zkomponovaná orchestrální díla (většinou v několika minulých letech, nejdéle však od druhé poloviny dvacátého století) a to taková, která si již během krátké doby od svého uvedení stačila získat uznání, či dokonce ocenění na mezinárodní hudební scéně a mnoho z nich má na Hudebním fóru Hradec Králové svou českou premiéru.

Pomyslným předskokanem nové sezóny a také pozvánkou k návštěvě dalších hudebních událostí sezóny bude, stejně jako v minulých letech, Open-air koncert královéhradecké Filharmonie na náplavce. Letos se uskuteční ve středu 28. srpna a posluchačům na Smetanově i protějším Eliščině nábřeží nabídne výběr ze Smetanovy symfonické básně Má vlast. Koncert je zároveň jednou z událostí, kterými se královéhradecká Filharmonie připojuje k letošního Roku české hudby. Zasazený v kulisách večerního Hradce při hladině Labe se již tento Open-air koncert stal pro návštěvníky synonymem příjemných okamžiků ve společnosti přátel a tónů symfonického orchestru Filharmonie Hradec Králové.

Prodej předplatného na 47. sezónu FHK bude probíhat v období od 20. května do 27. června, přičemž stávající předplatitelé mají svá místa rezervována do 6. června a po tomto termínu budou místa nabídnuta dalším zájemcům. Předplatné je možné zakoupit dvojím způsobem, a to buď osobně na pokladně ve Filharmonii Hradec Králové (Eliščino nábřeží 777), která bude otevřena od pondělí do čtvrtka, vždy v čase 9–17 hodin, nebo také elektronicky jako eVstupenku na portálu www.hkpoint.cz. Abonentní vstupenka do Filharmonie Hradec Králové je přenosná, její držitel má garantováno stálé místo v sále a také znatelně výhodnější cenu (až o 30 %) ve srovnání s nákupem jednotlivých vstupenek. Brožura pro příští, čtyřicátou sedmou koncertní sezónu je pro zájemce ke stažení také v elektronické podobě na stránkách Filharmonie Hradec Králové (www.fhk.cz – koncerty – Programová brožura).

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Pavly Evjákové za Městské divadlo Zlín.

Celá ČR, Zlínský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Soutěže a festivaly
Články a komentáře
26.06.2024

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Královéhradecký kraj zahájil největší investici do kultury, a to dlouho očekávanou revitalizaci objektu bývalých Vrbenského kasáren, která se promění na novou muzejní budovu sloužící pro vědecké i kulturní účely. Stavební práce budou stát 341 milionů korun.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní, Památky, Vzdělávání
Co se děje
25.06.2024

ČR: V nejnovějším průzkumu Vnímání veřejné služby hodnotí diváci Českou televizi jako důvěryhodnou, objektivní a vyváženou. Ve všech sledovaných bodech navíc došlo k nárůstu hodnocení. Největší pozitivní změnu, o pět procentních bodů, zaznamenala ČT u dotazu, zda předkládá divákům pravdivý a nezkreslený obraz skutečnosti kolem nás. Úspěch zaznamenala veřejnoprávní televize i na mezinárodním poli, podle výzkumu Digital News Report patří Česká televize společně s Českým rozhlasem mezi nejdůvěryhodnější tuzemská média.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
26.06.2024

ČESKÝ TĚŠÍN: Přijměte pozvání na akci Vivat Prochaska!, která se uskuteční v sobotu 22. června od 10 do 17 h v Historické budově v Českém Těšíně. Akce je připraveno ke 195. výročí narození Karla II. Albina Prochasky, majitele Prochaskovy tiskárny v Těšíně. V bohatém doprovodném programu si jistě najdou své malí i velcí návštěvníci. Mohou si například vyzkoušet psaní brkem a inkoustem, jak se tiskne z výšky i hloubky, výrobu mramorovaného papíru, zúčastnit se besedy se spisovatelem Tomášem Němečkem nebo výtvarné dílny a spoustu dalšího. Nebude chybět ani čerstvě pražená káva. Podrobnější program zde https://www.muzeumct.cz/aktuality/911-vivat-prochaska-22-6-2024.

Moravskoslezský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky
Co se děje
21.06.2024