pondělí
22. července 2024
svátek slaví Magdeléna
David Moješčík u sochy LEVITACE, 2010
© zdroj: www.ceskydomov.cz



K PRAMATCE EVĚ

ČELADNÁ: V Rehabilitačním centru v Čeladné byla první květnový den odhalena bronzová plastika EVA sochaře Davida Moješčíka. K jejímu odlití bylo vybráno umělcovo dílo Levitace III, která byla zároveň určena pro prestižní přehlídku uměleckých děl NordArt v Budelsdorfu.

od 20.06.2024 do 22.09.2024
Autor článku: 
Olga Szymanská

CESTA

David Moješčík, narozen 25. července 1974 ve Frýdku-Místku, po oboru kamenickém v Žulové studoval Střední uměleckoprůmyslovou školu sochařskou a kamenickou v Hořicích v Podkrkonoší. Ateliér sochařství u prof. V. Preclíka a M. Gabriela na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně absolvoval 2002, kdy zároveň získal Cenu Josefa Hlávky. Působil jako pedagog na SUPŠ a na soukromé škole AveArt, obé v Ostravě. Od roku 2004 je umělcem na volné noze. 2007 vybrán k tvůrčímu pobytu v Irsku.

Jádrem jeho tvorby se stala figurativní plastika. Využitím jejích předností vytváří díla v postojích a pozicích, k nimž zároveň řeší celou kompozici se vztahem k materiálu a prostoru. Současně i při nejmodernější technologií dokáže udržet klasickou linii plastik, čímž jim dodá tzv. teplou lidskost.

 

INSPIRACE

Z umění Egypta, Antiky, evropského klasicismu, jógy, filozofie, symboliky umění 19. století čerpá pro své uzavřené hladké formy. Zaměřuje se na lidské tělo, zejména ženské linie. Hyperrealistou je zván, realismus mu je však pouze prostředkem k dosažení výslednému výrazu děl, jimiž prostupuje klid. Pro sochy v exteriéru i portréty užívá autor i míru ironie a nadsázky. Řadu děl má v projektech, další tvoří samostatně či ve spolupráci s odborníky a architekty. V Praze je to především úprava Činoherního klubu, pomník Operace Andropoid (atentát na R. Heydricha). V Ostravě Levitace ve Svinově, Karel Kryl před Českým rozhlasem ad. Umělec vystavuje samostatně i skupinově po celé ČR i v zahraničí.

 

KULTURA

Ještě dvě díla autora v Ostravě. První Leoš Janáček s lavičkou (2017) na Jiráskově náměstí, zv. Kuří rynek. Zadáno bez výběrového řízení, tedy roku 2020 jednání o prodeji sochy, případně přemístění do areálu Městské nemocnice, kde skladatel zemřel. Druhá socha Věra Špinarová (2018) v Husově sadu, budící emoce veřejnosti, údajně i „nepodobou“. Terč: soše, stojící se všeobjímajícím gestem, do rozpažených rukou přidána trubka, kabelka, girlanda na šíji apod. A na umělce vyvíjen enormní tlak svolit k její dražbě. Dnes, naštěstí obě sochy stojí na původních místech. – Proč to zmiňuji? Jde jednak o neúctu vůči umělci jako autorovi. Jednak popsané projevy svědčí o pramalé kulturnosti z řad veřejnosti k umění jako celku.

 

VLIV

Tvorbu autora ovlivňují dvě polohy: spiritismus východního budhismu i romantismus západní kultury. Jako dva proudy řeky, v níž se tvary, barvy, plochy slévají v jediný. Již za studií na FaVU v Brně každá sochy umělce obsahovala v sobě více výrazů, slitých do jediného proudu hmoty. Soulad vnějšího s vnitřním. Naléhavá krása nahoty v ženských aktech, působící až chladně, je jeden proud. Druhý proud vychází z jógy (umělci dané, neboť otec-jógín vedl k józe i svého syna), kdy výsledná figura vyrovnává svou gravitaci třemi body: malíčkem nohy, prstem ruky pravé a prstem ruky levé. Přitom obrys linie figury uvnitř jakoby rotuje. – Jakoby uvnitř zastaveným pohybem je silná jedna z posledních soch Ishvara (2019-2020) v náročné jógové pozici působí až mužsky.

 

EVA

Po setkání vedení Rehabilitačního centra v Čeladné s umělcem byl sochař osloven k realizaci sochy pro prostor lázní. Při jejím slavnostním odhalení řekl MUDr. Milan Bajgar, ředitel Rehabilitačního centra: „Abychom mohli úspěšně, dobře a rychle léčit naše pacienty, potřebujeme tři věci: dobrou medicínu, krásnou přírodu, dobré umění. Umění je důležité a spoustě lidem pomáhá, aby se uzdravili... Socha Evy má roztažené ruce a mně to připomíná…, kdy Panenka Marie bdí nad dětmi… A proč Eva? Chtěli jsme mít v parku ženský prvek. Eva má roztažené paže, což symbolizuje něco mezi ochranou a objetím… naše praprapramáti, která má starost, jak to s námi bude.“ Poté umělec poděkoval odborníkům z Horní Kalné, kteří mu sochu pomohli odlít. Mnozí zájemci vyslechli i autorovu prezentaci o tvorbě a vzniku plastiky, kde pochopili, že umělec je významným představitelem současného českého sochařství a že jeho sochy krášlí mnohé prostory.

 

Krásná díla Davida Moješčíka budou tedy krášlit prostory Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku na jeho výstavě / od 20. června–22. září 2024.

více na www.muzeumbeskyd.com

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Galerie kritiků musí po prázdninách skončit v prostorách pražského paláce Adria, kde sídlí přes 20 let. Nynější provozovatel galerie, Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, prohrál soutěž, kterou vypsal správce budovy Trade Centre Praha (TCP) po problémech s placením nájemného. ČTK to sdělil zástupce správce Ondřej Šrámek. Předsedkyně sdružení Vlasta Čiháková Noshiro uvedla, že se obrátila na radu hlavního města a primátora, aby zhodnotili regulérnost soutěže. Soutěž vyhrála s nabídkou společnost Art of All, která provozuje on-line galerii Original Gallery. Jednatel Art of All Marcel Sítník uvedl, že v paláci Adria bude její kamenná pobočka. Budova patří magistrátu, pro který ji spravuje TCP.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři
Co se děje
22.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Platforma Terén se vydává na téměř měsíční (22. 7. – 19. 8. 2024) zahraniční touring s loutkovou inscenací Návštěva. Kromě hlavního města Soulu ji uvede i v dalších menších městech jako Gwangju nebo Jeonju. Autoři Návštěvy, Robert Smolík a Veronika Vlková, představí tamějšímu publiku a odborné veřejnosti české loutkové divadlo i výtvarné umění. Hostování bude doplněno o doprovodné programy v podobě workshopů, přednášek a diskusí. Program probíhá v rámci projektu PerformCzech, který s podporou Národního plánu obnovy organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

zahraničí
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
19.07.2024

ČR: Nové Mexiko, podivný zapadákov plných prazvláštních individuí, kde vládnou drogy, zločin, ale i vypracované svaly. Režisérka Rose Glass si pro svůj druhý snímek, adrenalinem napumpovaný thriller Zatracená krvavá láska, vybrala téma ženské síly, pomsty a žhnoucí vášně. Britská autorka do své pocty retro žánrovým snímkům obsadila hvězdná jména jako Kristen Stewart, Ed Harris nebo Dave Franco. Snímek měl svou slavnostní premiéru na filmovém festivalu Sundance, kde se setkal s nadšenými ohlasy kritiků i diváků. Magazín Harper’s Bazaar o filmu tvrdí, že „jeho nespoutaná energie vás definitivně rozpálí,“ server Screen Rant říká, že se jedná o „vzrušující podívanou od první vteřiny až do úplného konce“. Očekávanou novinku z produkce A24 uvedl do kin distribuční společnost Aerofilms 18. července.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
19.07.2024

PRAHA: S velkým zármutkem jsme se dozvěděli, že nás 18. července opustila Marcela Martiníková, vynikající tanečnice, múza Pavla Šmoka a nejvýraznější tvář souboru Balet Praha.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
19.07.2024