středa
7. srpna 2024
svátek slaví Lada
Logo
© Zdroj: https://www.amhz.cz/



Prohlídky zámků s jejich majiteli lákají! Blíží se termín letošních Dnů soukromých hradů a zámků

ČR: Ve dnech 24. až 26. května 2024 uvítají majitelé dvaceti památkových objektů, které jsou v držení starých šlechtických rodů anebo nových majitelů, své návštěvníky. Akce, která se koná pod záštitou ministra kultury, má i tentokrát výmluvné motto „Naše historie – Vaše dědictví“. To odkazuje jednak k bohatým dějinám rodů, které vytvářely dějiny naší země, jednak k nevyčíslitelným hodnotám, které se skrývají za zdmi jednotlivých soukromých památek. Na zmíněné dny proto připravili na těchto hradech a zámcích speciální akce a někde budou po sídlech svých rodin návštěvníky osobně provádět majitelé a bude možné se jich zeptat i na to, na co neodpoví ani sebelepší průvodce či kustod. 

od 24.05.2024 do 26.05.2024
Autor článku: 
Zuzana Böhmová/ika

Prohlídky s majiteli budou moci zažít hosté na středověkém hradě Kost v Českém ráji i na barokním zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou a hrabě Francesco Kinský dal Borgo během nich slibuje i rodinné historky. Na Kosti bude provádět v sobotu 25. května 2024 a na zámku Karlova Koruna v neděli 26. května 2024. Hned na dvou rodinných památkových objektech bude provádět i Zuzana Pavlíková Šimonková: V sobotu 25. května 2024 dopoledne na tajemném hradě Houska na Českolipsku a po obědě téhož dne na zámku Stránov na Mladoboleslavsku. V tentýž den mohou zájemci projít i celý areál zámku Hrádek u Sušice. Jeho majitel Ing. arch. Pavel Lejsek je seznámí se svým osobním příběhem spojeným s koupí zámku, s jeho rozsáhlou opravou i s každodenní realitou spojenou s provozováním historické památky v současnosti. Vladimír Lažanský připravil na svém zámku Chyše na Karlovarsku na oba víkendové dny tematickou prohlídku pro milovníky výtvarného umění. Její téma je inspirované nástropní malbou na stropě jednoho ze sálů, a má název Petr Brandl – Chyše a západní Čechy. Po zámku Úholičky a přilehlém parku se zájemci budou moci vydat s jeho majitelem Petrem Svobodou v sobotu 25. května odpoledne a na hradě a zámku Dolní Kounice u Brna v sobotu a v neděli po poledni také hosty uvítá jeho majitel František Zoubek.

Lákadlem pro návštěvníky bude poslední květnový víkend jistě také zámek Colloredo Mansfeldů v Dobříši ve středních Čechách. Letos na jaře tam otevřeli novou prohlídkovou trasu, kterou si návštěvník může projít sám a na které se díky interaktivním prvkům a médiím, třeba dotykovým obrazovkám, může seznámit s historií rodu i zámku. V Dobříši bude možné prohlédnout si i francouzský park, který rovněž v minulých letech prošel náročnou rekonstrukcí, a oranžerii s expozicemi, které potěší hlavně děti. Jedna je věnovaná Krtečkovi Zdeňka Millera, další vodě, a ještě další lesům.

Podrobnosti o Dnech soukromých hradů a zámků najdete na webu Asociace majitelů hradů a zámků www.amhz.cz

 

O Asociaci majitelů hradů a zámků

Asociace majitelů hradů a zámků (AMHZ) je zapsaným spolkem, založeným v roce 1995, sdružujícím majitele hradů, zámků a historicky nebo umělecky hodnotných stavebních objektů a vzácných přírodních útvarů a zahrad v České republice. Zastřešuje téměř padesát historických objektů. Cílem Asociace je přispět k ochraně, uchování a zhodnocování soukromých historických objektů v České republice. Jejími členy jsou majitelé z řad restituentů, ale i noví majitelé, kteří památky milují, koupili si je a pečují o ně. Asociace sjednocuje názory členů a jako právnická osoba je partnerem státu reprezentovaného organizacemi, které pečují o národní kulturní dědictví.

AMHZ je členem European Historic Houses Association (www.europeanhistorichouses.eu) a Europa Nostra (www.europanostra.org), kterou též v České republice zastupuje.  

Mohlo by vás také zajímat...

TOKIO: Loutkové představení CASLAVSKA TOKYO 1964 se japonským divákům představilo během prvního srpnového víkendu. Inscenaci, která je fiktivním přímým přenosem z letních olympijských her v roce 1964, připravil režisér Jakub Vašíček se třemi herci Divadla ALFA, třemi herci Divadla PUK a hudebníkem Danielem Čámským. Česká premiéra pod názvem Čáslavská – Tokio – 1964 proběhne v září na Mezinárodním festivalu DIVADLO Plzeň a v Divadle ALFA.

Celá ČR, Plzeňský kraj, zahraničí
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Senioři, Ostatní
Co se děje
07.08.2024

PARDBUCIE: Největší letní událostí školy je bezpochyby již 15. ročník Sportiády s podtitulem Rozhoupej loď, která vyvrcholila v pátek 2. 8. ve škole v Pardubičkách. Sportiáda je zaměřena na sportovní dovednosti plné soutěží v podobě variace Bocci, agility se psem, dračí lodě apod. Škola se aktivně zúčastní akce Sportovní park v parku Na Špici. Návštěvníci mohou finančně pomoci rozhoupat loďku v Automatických mlýnech a tím tak budovat bezpečný přístav pro žáky školy.

Pardubický kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Ostatní, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
06.08.2024

ČR: Znáte kreslené vtipy Miroslava Kemela? Někdy trefně komentují aktuální dění, přičemž nešetří žádné politické veličiny, jindy se zasmějete vcelku nevinným anekdotám se zvířátky. Autor jich nakreslil stovky a tisíce, protože se touhle tvorbou profesionálně zabývá už od 90. let. Potěšením a relaxací je mu muzika, skládání písniček a vystupování s vlastní kapelou, ke které se občas přidává i zpěvák a herec Vladimír Javorský.

Celá ČR
Knihy, literatura, média, Hudba
Články a komentáře
07.08.2024

VARŠAVA: Ministr kultury Martin Baxa se v pátek 2. srpna na českém velvyslanectví ve Varšavě setkal s operní a divadelní režisérkou, pedagožkou Jitkou Stokalskou, která dlouhodobě žije a působí v Polsku. Za její umělecký přínos v oblasti hudebního divadla a za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí jí udělil medaili Ministerstva kultury ČR Artis Bohemiae Amicis.  Jitka Stokalská  patří v Polsku k ikonám operní režie, více než 40 let působila ve Varšavské komorní opeře. Je držitelkou prestižní Ceny Jana Kiepury a ceny polského ministerstva kultury Gloria Artis.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Ostatní
Co se děje
05.08.2024