sobota
18. května 2024
svátek slaví Nataša
Plakát akce
© Zdroj: www.dameknihu.cz



Dáme knihu dětem: Světový den knihy oslaví žáci ZŠ Broumov a Meziměstí divadlem a knížkami

BROUMOV, MEZIMĚSTÍ: 23. duben vyhlásila světová organizace UNESCO Světovým dnem knihy a autorských práv. Od roku 1995 již to není pouze den, kdy zemřel světoznámý dramatik William Shakespeare či Miguel de Cervantes y Saavedra. Nápad slavit právě toto datum má svůj původ ve španělské Katalánii, kde se v této době oslavuje svatý Jiří a každý, kdo si koupí knihu, dostane jako dárek růži. 23. dubna konají po celém světě akce s cílem zdůraznit magickou sílu knihy, která je i v době internetu schopna vytvářet most mezi generacemi i napříč kulturami a regiony. Při této příležitosti čeká na děti ze základních škol v Broumově a v Meziměstí kulturní program s názvem Dáme knihu dětem, který organizuje Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Účastníci akce se mohou těšit na divadelní představení Neskutečná dobrodružství Florentina Flowerse hrané divadlem Čučka a na knižní seminář s překvapením.

23.04.2024
Autor článku: 
Vladana Brouková

„Podle výzkumu HarperCollins Publishers je jednoznačně potvrzeno, že „čtení pro radost je největším ukazatelem budoucího úspěchu dítěte“. Dámeknihu.cz je původně projekt webové platformy umožňující vytváření dárkových poukázek na knihy, za kterým stojí profesní sdružení knihkupců a nakladatelů, tedy Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Jedním z naších hlavních dlouhodobých cílů je podpora dětského čtenářství. Do Broumova a Meziměstí jedeme za dětmi slavit Světový den knihy a autorských práv i proto, že v těchto velkých městech bohužel nejsou knihkupectví. Naštěstí učitelky na těchto základních školách důležitost knih a dětského čtení nepodceňují. Vezeme tedy knížky z Prahy za nimi a doufáme, že udělají radost,“ uvedla ředitelka SČKN Marcela Turečková.

Divadlo Čučka nebylo zvoleno náhodou. Tvoří ho tvůrčí dvojice složená z knihovnice Edity Vaníčkové Makosové a spisovatele Marka Tomana. „Spojuje nás zkušenost se stovkami knižních dílen, autorských čtení, literárních diskusí a vycházek, veletrhů i malotrhů a knižních křtů. A především to, že máme rádi knihy a bereme je vážně, čtenáře jakbysmet. Další oblíbená téma: podpora četby,“ uvádějí. Jejich divadélko vychází z dramatizací knih pro děti Marka Tomana.

Program akcí Dáme knihu dětem

Meziměstí

8:00 představení Neskutečná dobrodružství Florentina Flowerse, poctivého piráta ve službách madam L. (divadlo Čučka)

9:00 Knižní seminář: Rozbalování dárků a překvapení

Broumov

10:30 představení Neskutečná dobrodružství Florentina Flowerse, poctivého piráta ve službách madam L. (divadlo Čučka)

11:30 Knižní seminář: Rozbalování dárků a překvapení

 

Více o inscenaci Neskutečná dobrodružství Florentina Flowerse

Hoch z dobré rodiny se dostane na loď pirátského kapitána, který ho nutí plnit zapeklité úkoly. Jinak mu půjde o život. Pomůže mu někdo? Hra o vzájemné solidaritě i významu vzdělání. Navzdory tématu hra pro kluky i holky.

Pro děti od 9 let, 45 minut

Podle stejnojmenné knihy, vydalo nakl. Baobab s ilustracemi Magdaleny Rutové (2019), oceněno Zlatou stuhou 2020

O projektu Dámeknihu.cz

Projektem dárkové knižní poukázky Dámeknihu.cz Svaz českých knihkupců a nakladatelů připomíná, že čtení je atraktivní způsob trávení volného času a knihy jsou dárkem, který vždycky potěší. Pestrý výběr hotových poukázek na knihy s volitelnou hodnotou je na www.dameknihu.cz rozšířen o možnost kreativní tvorby poukázky s vlastním textem i obrázkem. Dárkovou knižní poukázku je možné zakoupit a věnovat v elektronické verzi nebo ji lze v papírovém provedení a třeba i v dárkovém balení nechat obdarovanému doručit až domů. Poukázku je možné uplatnit v partnerských knihkupectvích po celé České republice 12 měsíců od zakoupení.

O Svazu českých knihkupců a nakladatelů

Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) je profesní organizace knihkupců a nakladatelů, jejímž cílem je hájit společné zájmy nakladatelů, distributorů knih a knihkupců. SČKN vydává čtrnáctideník Knižní novinky
s bibliografickou přílohou, která je nejúplnějším a nejrozsáhlejším soupisem tohoto druhu v ČR. Svaz je také pořadatelem mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy a uděluje literární Cenu Jiřího Ortena. Každý rok také publikuje Zprávu o českém knižním trhu a vydává katalog Nejlepší knihy dětem.

Oficiální web: www.dameknihu.cz

Facebook: www.facebook.com/dameknihucz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024