čtvrtek
16. května 2024
svátek slaví Přemysl
Vizuál konference
© Zdroj: https://www.facebook.com/colabs.zona



Brněnské kulturní centrum otevírá dialog o institucionální stigmatizaci rodičovství v kultuře a kreativním průmyslu

BRNO: Ve dnech 17.-18. dubna kulturní centrum CO.LABS organizuje 2. ročník konference w♀men in art věnované podpoře žen v kulturním a kreativním sektoru, tentokrát v kreativním hubu KUMST. Konference je pro CO.LABS jednou z klíčových událostí roku 2024, která navazuje na předešlý rok, zaměřený na podporu žen v oblasti umění. CO.LABS chce prostřednictvím konference tematizovat problematiku mateřství / rodičovství v oblasti kulturního a kreativního sektoru, otevřít otázku inkluze kulturních institucí, potřeb matek / rodičů působících v oblasti KKS a otevřenost kulturních organizací směrem k individuálním potřebám rodičů v kontextu pracovních možností a podmínek.

od 17.04.2024 do 18.04.2024
Autor článku: 
Barbora Feniková

Kulturní centrum CO.LABS navazuje na minulý ročník konference w♀men in art, která se přirozeně rozrostla o kreativní sektor. Letošní ročník vzniká ve spolupráci s několika dalšími významnými partnery – KUMST – kreativní hub Brno, Institut umění – Divadelní ústav, Vize tance a Divadlo BARKA. Rozmanitý program se tentokrát rozdělí do dvou dnů 17. a 18. dubna. Z důvodů rekonstrukce současného sídla CO.LABSu bude hlavní program probíhat v kreativním hubu KUMST.

Konference navazuje na poslání zóny nezávislého umění, která reflektuje současné potřeby umělecké a kreativní sféry. Společným posláním všech spoluorganizátorů zůstává i nadále propojení českých a zahraničních umělkyň*ců, kreativek*ců s odbornicemi*níky či kulturními organizacemi / institucemi. Nabídne svým hostkám*tům prostor pro prezentaci své tvorby, ale také pro sdílení zkušeností a potřeb. Konference je určena jak pro odbornou, tak širokou veřejnost, podmínkou účasti je registrace prostřednictvím registračního formuláře z důvodů omezené kapacity prostoru.

Téma druhého konferenčního ročníku se tentokrát zaměří na mateřství / rodičovství v kulturním a kreativním sektoru. Jednotlivé části programu konference budou pracovat s tématy jako jsou např. inkluze kulturních institucí, přístupnost kultury, mateřství / rodičovství a výkon povolání, věnovat se v rámci vzdělávacích aktivit bude také právnímu poradenství, pay gapu, slaďování práce a péče o rodinu či well-beingu. Tato a jim příbuzná témata budou v hlavní konferenční části představena prostřednictvím dvou panelů – českého a zahraničního. Přičemž každý panel bude tvořen čtyřmi panelovými příspěvky. V rámci českého panelu je to například – slovenská režisérka Marika Smreková, která představí svůj umělecký výzkum s názvem Parent Friendly Culture, realizovaný pod záštitou Studia Alta a projektu ON MOBILISATION, zaměřený na téma inkluze kulturních institucí a přístupnosti kultury. Dalším zúčastněným bude umělecký kolektiv Holektiv, který se zaměří na téma mateřství / rodičovství z pohledu výkonných umělkyň v performing arts ve specifické oblasti nového cirkusu, tance a pohybového divadla. Taktéž otevřou téma inkluze ve vztahu k rodičům ze strany vysokých uměleckých škol. V rámci zahraničního panelu se představí například britská asociace hájící zájmy rodičů a pečujících osob v oblasti performativního umění PiPA - Parents and Carers in Performing Arts.

Součástí programu bude i networková platforma OPEN MIC, prostřednictvím které odprezentuje svoji tvorbu několik rodičů z KKS, či konkrétní instituce / organizace, či kolektivy stojící ve vedení těchto institucí, nebo konkrétních projektů z Česka i zahraničí. Do OPEN MICu se bude také možné přihlásit skrze registrační formulář
konference
nebo skrze otevřenou výzvu uveřejněnou na stránkách Culturenetu.

V rámci off-programu bude probíhat live nahrávání nového dílu podcastu PAY GAP, který připraví duo odborová právnička Šárka Homfray a kariérní poradkyně Lucie
Václavková
. Nový díl podcastu bude věnovaný ženám v umění a dotkne se mimo jiné i tématu mateřství v KKS, po nahrávání se uskuteční diskuse s autorkami podcastu.

Důležitou částí programu jsou vzdělávací aktivity, například seminář advokátek Hany Krajčíkové a Pavly Nečasové z organizace Law4art na téma praktických právních a daňových aspektů práce při mateřské a rodičovské v kulturním a kreativním sektoru, nebo workshop organizace Aperio - Společnost pro zdravé rodičovství vedený lektorkou a ředitelkou organizace Eliškou Kodyšovou, zaměřený na téma slaďování práce a péče o rodinu, time management a plánování.

Divačky*áci se mohou dále v rámci konference těšit na inscenaci pražského A studia Rubín Jen matky vědí, o čem ten život je – divadelní dokument na pomezí grotesky a tragédie, vycházející z téměř tří let časosběrných rozhovorů s matkami, po kterém bude následovat diskuze s tvůrkyněmi inscenace.

Harmonogram konference:

17. 4. 2024

9:30
registrace / KUMST/

10:00 - 13:00
Parenthood in Culture and Creative Sector / Institutions /KUMST/
moderovaný konferenční panel zakončení diskusí s českými hostkami*ty

14:30 - 17:00
Parenthood in Culture and Creative Sector / Institutions /KUMST/
moderovaný konferenční panel zakončení diskusí se zahraničními hostkami*ty

19:00
PAY GAP /KUMST/
live nahrávání nového dílu podcastu Šárky Homfray a Lucie Václavkové

 

18. 4. 2024

10:00 - 12:00
Law4rt - Práce na rodičovské: Daně a pojištění v praxi /KUMST/
seminář právních a daňových aspektů práce při mateřské a rodičovské v KKS

10:30 - 13:30
Aperio – Společnost pro zdravé rodičovství - Zvládnout práci a rodinu je umění /KUMST/
workshop zaměřený na slaďování práce, osobního života a péče o rodinu; time management

16:00
Open Mic /KUMST/
prezentační platforma

19:00
A studio Rubín: Jenom matky vědí, o čem ten život je /Divadlo BARKA/
inscenace pražského A studia Rubín v režii Báry Herz

21:00
Diskuse s tvůrkyněmi inscenace Jenom matky vědí, o čem ten život je /Divadlo BARKA/

CO.LABS – zóna nezávislého umění
Jsme COllaboration, COproduction, COwork
Jsme art LABoratory
Jsme Zóna nezávislého umění
CO.LABS je otevřená, kreativní a nezávislá platforma, jež aktivně zabezpečuje podporu, rozvíjení a růst uměleckého sektoru s důrazem na angažovanost, posouvání úrovně kvality a hranic uměleckých druhů a žánrů. Vznikla v říjnu 2021 jako reakce na uzavřenost systému zřizovaných repertoárových divadel v Brně.

Neváhejte se na nás obrátit s žádostí o další informace.

www.colabs.cz
https://www.facebook.com/colabs.zona
https://www.instagram.com/colabs_zona/
#colabs_zona


#podporyženvuměnínenínikdydost

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024