pátek
12. července 2024
svátek slaví Bořek



DIVÁ BÁBA: První letošní SOUSEDÁNÍ se blíží, zapojit se může každý

HRADEC KRÁLOVÉ: Akce SOUSEDÁNÍ na Malém náměstí i letos nabídne čtyři termíny, ve kterých půjde především o příjemně strávený čas a společná setkání. První ze série sousedských akcí proběhne už v neděli 14. dubna od 14 do 18 hodin. Přinese možnost kreativně se vyjádřit, vyměňovat pokojové květiny nebo přebytky semínek, udělat si čas na posezení s knížkou, poslech hudby nebo jen přátelský pokec. Se svým programem se může zapojit každý.

od 14.04.2024 do 13.10.2024
Autor článku: 
Ilona Mach

„Záměrem SOUSEDÁNÍ na Malém náměstí je vnést na toto místo život, ale také navzájem se setkat, poznat se, a strávit společně hezké a zábavné odpoledne. Část programu na místě připravujeme ve spolupráci s místními malými organizátory a spolky. S vlastní iniciativou ale může přijít i kdokoliv další – na místě vítáme příchozí, kteří si donesou třeba deskové hry, karty, pálky na badminton, skicák nebo stojan na malování nebo přinese ochutnat, co doma napekl,“ zvou na SOUSEDÁNÍ členové neformální skupiny Divá bába, která za akcí stojí.

V programu dubnové akce na účastníky tentokrát čeká výtvarná dílna, knižní koutek, výměna květin, kterou si vzali na starosti studenti ze skupiny Sešlost, dále výroba placek nebo hudební vystoupení písničkáře a skladatele známého pod přezdívkou IBBY. Ten si na náměstí zahraje směs vlastních písniček s nádechem folku i popu.

Součástí programu bude taky SOUBĚH – sousedský běh na 5 km. Start bude u kašny na Malém náměstí ve 14:30 hodin. Běžce povede zkušený sportovec Petr Martinovský, který pro zúčastněné vybral 5 km trasu, která z náměstí vede přes historické centrum, po Gočárových schodech, podél Orlice a zpět na náměstí, kde budou mít zúčastnění možnost nejen vydechnout a převléknout se, ale také se občerstvit.

SOUSEDÁNÍ se mohou účastnit také začínající lokální tvůrci nebo prodejci, kteří chtějí prezentovat své výrobky.
Během SOUSEDÁNÍ je část náměstí vyhrazena i pro několik stánků. „Chceme podporovat lokální a regionální tvůrce, kteří chtějí oslovit nové zákazníky. A právě sousedské setkání je pro to vhodnou příležitostí. Je tu čas na to, abyste člověka oslovili, ukázali mu, co děláte, předali mu kontakt atd. Je to mnohem osobnější a věříme, že i trvalejší než v chaotickém prostředí velkých trhů,“ shrnují pořadatelé ze skupiny Divá bába a dodávají, že prostor pro stolek a židli nebo malý stánek si mohou dovolit i začínající tvůrci. Výtěžek z platby za stánky jde na pokrytí nákladů na kulturní program a další výdaje. Zájemci se mohou o místo přihlásit na FB akce.

Letošní SOUSEDÁNÍ se letos odehraje v termínech: 14. dubna, 19. května, 21. září a 13. října – vždy od 14 do 18 hodin na Malém náměstí.
Akce probíhá pod záštitou Statutárního města Hradec Králové a s jeho finančním přispěním.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V Poslanecké sněmovně tento týden v prvním čtení prošla novela zákona č. 496/2012 Sb. o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, zkráceně novela zákona o audiovizi. Vláda ji schválila koncem června. S její účinností se počítá k 1. lednu 2025. Hlavními změnami, které přináší, jsou rozšíření selektivní podpory o televizní a VOD tvorbu, podpora herního průmyslu a vylepšení mechanismu filmových pobídek.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média
Co se děje
12.07.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Česká centra a Kancelář generálního komisaře vyhlašují otevřenou výzvu pro umělce a projekty s cílem podílet se na kulturním programu českého národního pavilonu na světové výstavě EXPO 2025.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Nová interaktivní výstava Praga Magica zprostředkovává svým návštěvníkům jedinečnou procházku Prahou, a to v prostorách nově zrekonstruovaného domu U Červené lišky na Staroměstském náměstí. Dominanty Prahy i známá pražská místa spatří z naprosto nevšedních perspektiv a navštíví magická zákoutí, ve kterých mohou hrát i svůj interaktivní příběh. Poznejte Prahu, jak jste ji nikdy neviděli!

Hl. m. Praha
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
11.07.2024

PRAHA: Dne 22. června 2024 se ve Vnitroblocku na Praze 7 uskutečnila slavnostní ceremonie předávání cen a certifikátů národního kola Mezinárodní výtvarné mírové soutěže, kterou pořádá Mezinárodní mírová skupina žen (IWPG). Tato událost přilákala přes 60 hostů z celé České republiky, včetně účastníků české i ukrajinské národnosti. Samotné soutěže se účastnilo 179 dětí ve věku od 7 do 18 let, které byly rozděleny do čtyř věkových kategorií, přičemž vítězové z každé kategorie postupují do Mezinárodního kola v Soulu.

Celá ČR, Hl. m. Praha, zahraničí
Děti a mládež, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
09.07.2024