úterý
14. května 2024
svátek slaví Bonifác
Katka, běh pro TA KAVÁRNU
© Borůvka Praha o.p.s



Běháním půlmaratonu sbírá peníze pro trénink lidí s hendikepem

PRAHA: Talent manažerka a facilitátorka Katka z Prahy chce získat 200 tisíc korun pro lidi s postižením tak, že v dubnu poběží v Praze půlmaraton na jejich počest. Snaží se tak zviditelnit kavárnu, která svým tréninkovým programem pomáhá hendikepovaným zapojit se do běžného života.

06.04.2024
Autor článku: 
Katka Kučerová

Katka do tréninkové TA KAVÁRNY chodí tak dlouho, až se rozhodla do podpory tohoto centra aktivně zapojit. I přesto, že běhání nepatřilo mezi její koníčky, začala trénovat tak, aby byla schopná uběhnout půlmaraton. Charitativním během chce nejen zvýšit povědomí o speciální kavárně na pražském Vyšehradě, ale zároveň vybrat částku, díky které se tréninku budou moct zúčastnit další lidé s postižením. Těm TA KAVÁRNA pomáhá více se osamostatnit a lépe se zapojit do života.

 

Půlmaraton jako výzva

37letá rodačka z Prahy si k narozeninám v loňském roce nadělila závazek uběhnout svůj první půlmaraton. Když začala s tréninkem, zrodila se v ní také touha pomoci tím někomu dalšímu. Když viděla, s jakými překážkami se každý den potýkají hendikepovaní zaměstnanci její oblíbené kavárny, volba byla jasná. „Do Ta Kavárny chodím pravidelně a lepší flat white mi nikde nepřipraví. Je to moje srdcovka a lokální místo setkávání s přáteli, navíc s vyšším smyslem. Na vlastní oči vidím, jak lidé s postižením pod vedením zkušených trenérů rostou,“ vysvětluje Katka.

 

Sbírka na speciální školení

Poté, co Katka zjistila, jak velkou částku je potřeba pro vyškolení jednoho z nich, rozhodla se tyto peníze vybrat vlastním přičiněním. Na portálu Donio založila finanční sbírku s názvem Půlmaraton pro TA KAVÁRNU, kterou zároveň propaguje svou aktivní účastí na známé sportovní události - 6. dubna poběží v Praze Sportissimo půlmaraton. Bude to jejích prvních oficiálně zaběhnutých 21 kilometrů centrem Prahy.

Velkou naději na dosažení cílové částky jí dodala firma projectYOU, se kterou se dohodla na prvním a velmi štědrém příspěvku 20.000 Kč. Stejně jako TA KAVÁRNA pomáhá hendikepovaným se vstupem na běžný pracovní trh, projectYOU pomáhá studentům připravit se na svou vlastní kariéru, a to skrze gamifikované workshopy a zážitkové učení.

 

Kavárna na trénování

TA KAVÁRNA na pražském Vyšehradě je jedním z projektů neziskové organizace Borůvka Praha o.p.s. Už téměř 16 let tu funguje tréninkový program, jehož hlavním cílem je poskytnout lidem s postižením možnost získat základní pracovní návyky a díky tomu se pak lépe uplatnit na běžném trhu práce.

„Na jednoho klienta v tréninkovém programu, do kterého kromě jeho platu spadá také podpora trenérů nebo pracovní konzultantky, která klientovi pomáhá s hledáním následného zaměstnání, kde by se nejlépe uplatnil, je potřeba každý rok částka 200 000 korun. Větší část nákladů se sice Borůvce daří pokrýt díky podpoře magistrátu, úřadu práce a evropských fondů, ale to nestačí na všechno. Zbylé finance závisí na individuální finanční pomoci dárců – ať už jednotlivců nebo firem. Proto jsme za současnou iniciativu Katky opravdu vděční,“ říká Lenka Nádvorníková, ředitelka neziskové organizace Borůvka Praha o.p.s.

Každý rok se tréninkového programu účastní přibližně deset lidí s postižením, se kterým se narodili, nebo ho získali vinou úrazu či vážné nemoci. Minimálně půlka z nich se hned po absolvování tréninku dokáže zapojit do pracovního procesu a stát se tak plnohodnotnými členy společnosti.

Přispět můžete i vy! Váš příspěvek pomůže dalšímu člověku s postižením zapojit se do běžného života.

Více na: https://www.donio.cz/pulmaraton-za-smysluplny-zivot-pro-lidi-s-hendikepem

 

Borůvka Praha o.p.s

www.boruvkapraha.cz

www.facebook.com/boruvkapraha

 

TA KAVÁRNA

www.takavarna.cz

www.facebook.com/takavarna

 

Mohlo by vás také zajímat...

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024