středa
15. května 2024
svátek slaví Žofie
Vizuál soutěže
© Zdroj: http://www.cz-museums.cz



22. ročník Národní soutěže muzeí Gloria musaealis – Přehled přihlášených projektů

ČR: Od 1. ledna 2023 do 28. února 2024 probíhal 22. ročník Národní soutěže muzeí Gloria musaealis, který společně vyhlásily Ministerstvo kultury, Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s., a Český výbor ICOM, z. s. Soutěž má za cíl upozornit širokou veřejnost na špičkové výkony muzejních institucí i jednotlivých pracovníků v oboru muzejnictví při tvorbě výstav a nových stálých expozic, prezentování sbírek v odborných publikacích či při záchraně a zpřístupňování objektů nebo lokalit našeho kulturního a přírodního dědictví.

14.05.2024
Autor článku: 
TZ AMG/ika

Do 22. ročníku přihlásilo 60 muzeí a galerií z celé České republiky celkem 93 projektů. Nejpočetnější kategorií se stala Muzejní výstava roku 2023 (45 projektů), následovaná kategoriemi Muzejní publikace roku 2023 (33 projektů) a Muzejní počin roku 2023 (15 projektů). Podrobné informace o všech projektech, vč. doprovodné dokumentace jsou k dispozici na webových stránkách soutěže na adrese http://www.gloriamusaealis.cz.

Slavnostní předávání Cen Gloria musaealis za rok 2023 se uskuteční v úterý 14. května 2024 od 14.00 hodin ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Oceněné projekty ve 22. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis budou prezentovány i na Národním zahájení Festivalu muzejních nocí, jehož 20. ročník bude odstartován v pátek 17. května 2024 od 14.00 hodin v Pardubicích. Obě akce se konají u příležitosti Mezinárodního dne muzeí (18. května).   

http://www.cz-museums.cz

Mohlo by vás také zajímat...

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024