čtvrtek
18. července 2024
svátek slaví Drahomíra
Divadlo Drak
© Milan Hajn



Královéhradecké Divadlo Drak slaví 65 let

HRADEC KRÁLOVÉ: Hradecký Drak prožívá už svou 65. sezónu. Za tu dobu jím prošla řada tvůrců, kteří ovlivnili loutkářskou scénu u nás i ve světě, ale i několik generací dětských diváků. Drak byl založen v Hradci Králové v roce 1958 pod názvem Hradecké (později Východočeské) loutkové divadlo. O deset let později k původnímu názvu přibyl akronym DRAK a my můžeme jen hádat, zda skrývá význam divadlo rozmanitostí, atrakcí a komedie, nebo divadlo radosti, atrakcí a kouzel. Pod tímto novým názvem se pak Drak stal známým nejen v bývalém Československu, ale i v zahraničí. 65 let na divadelní scéně je důvod k oslavě, která proběhne v Divadlo Drak 29. 2. 2024 spolu se slavnostní derniérou oceňované inscenace O bílé lani.

Autor článku: 
Divadlo Drak

„Jsme rádi, že se Drak dožívá tohoto význačného jubilea ve skvělé kondici a můžeme ho oslavit spolu s jeho příznivci, přáteli a pamětníky z řad bývalých spolupracovníků divadla. Oslava tak proběhne téměř v rodinném duchu a začne v 19.00 hodin derniérou inscenace O bílé lani, která je na repertoáru již 8 let. Dlouholetý člen uměleckého souboru Jiří Vyšohlíd získal za hudbu k této inscenaci v roce 2016 Cenu divadelní kritiky a spolu s Tomášem Jarkovským a Jakubem Vašíkem byli za autorství inscenace v témže roce nominování na Cenu divadelních novin v kategorii Loutkové a výtvarné divadlo. Výjimečným zážitkem pro diváky budou i jedinečné hudební výkony celého souboru divadla, který navíc pro příležitost derniéry posílí bývalá členka hradecké filharmonie, houslistka Lenka Brtníková,“ uvedla k oslavám Barbora Kalinová, vedoucí marketingu Divadla Drak.

Po představení si v rámci neformální části večera společně zavzpomínáme na historii Draku promítáním materiálu z dračího archivu. Ten pro hosty připravil Jiří Vyšohlíd, který je zároveň pamětníkem, legendou divadla i stále aktivním členem souboru, “ doplnila Kalinová
 
Hned od počátku se divadlo soustředilo na tvorbu pro děti a mládež. První inscenací Divadla Drak byly Kouzelné pantoflíčky premiérované v únoru 1959. Stálé scény se dočkalo divadlo až v roce 1963 ve zrekonstruované budově bývalého Studentského domova v Hradební ulici 632, kde ho najdeme i po 65 letech.
 
„Během let prošlo Drakem několik generací význačných osobností české loutkové a alternativní scény, kteří dokázali tradici českého loutkového divadla ve své autorské tvorbě inovativně rozvinout i posunout a vytvořit tak inscenace, které byly novátorské, rezonovaly s aktuálními tématy dané doby a dokázaly oslovit široké spektrum publika jak u nás, tak v zahraničí. Jsou to silné kořeny, na které můžeme i my dál svou prací navázat. V současnosti zůstává Drak stále místem nabitým tvůrčí atmosférou, kde se předávají zkušenosti z jedné generace na druhou, ale i hledačem a objevitelem nových cest,“ řekl Tomáš Jarkovský, ředitel Divadla Drak.
 
Současný Drak stále rozšiřuje, a to i díky vzdělávacím aktivitám, svojí programovou nabídku a usiluje o bližší propojení divadla s jeho diváky. Podporuje mladé divadelní tvůrce formou rezidenčních pobytů a ve spolupráci s KALD DAMU i zahraničními divadelními školami je například spoluorganizátorem mezinárodního projektu GAUDEAMUS THEATRUM. Mimo jiné je jedním ze tří spolupořadatelů Mezinárodního divadelního festivalu – REGIONY, který je vrcholem hradecké divadelní sezóny. V roce 2010 se divadlo rozrostlo o budovu Labyrintu, která v sobě ukrývá nejen studiovou scénu, ale i výstavní prostory a hernu a dokáže tak nabízet zajímavý program jak pro rodiny s dětmi, tak pro organizované skupiny. Přes léto se pak stal oblíbeným místem pro trávení volného času plenér před divadlem, který nabízí návštěvníkům expozici herních prvků a dvě zážitkové hry.
 
 „Jednou z neoddiskutovatelných deviz Divadlo Drak, spolu s autorskou tvorbou, je od nepaměti přátelská a rodinná atmosféra, za kterou se k nám návštěvníci a diváci po generace vrací. Pro nás jako tvůrce je to skvělá motivace, ale i závazek do budoucna,“ uzavírá ředitel Draku Tomáš Jarkovský.
 
 
 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.

Ústecký kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Menšiny a cizinci
Články a komentáře
17.07.2024