čtvrtek
18. července 2024
svátek slaví Drahomíra
Rodinné album, Left Bank Theatre
© Zdroj: Dramox



Divadlo online od Užhorodu po Charkov. Dramox už dva roky pomáhá ukrajinské kultuře

ZAHRANIČÍ: Přes 120 představení z 60 ukrajinských divadel nabízí online divadelní služba Dramox. Kultuře v zemi sužované válkou pomáhá už dva roky, diváci svým sledováním přímo podporují ukrajinské tvůrce a divadla.

Autor článku: 
Nela Miloševič

„Když začala válka, cílem Dramoxu na Ukrajině se stalo ukázat, že Ukrajina není jen horor, ale i úžasná kultura. Za poslední rok se nám podařilo upevnit spolupráci s divadly a zároveň přidat nové scény. V nabídce nám tak přibylo 50 nových představení z Chersonu, Kyjeva a desítek dalších měst,“ hodnotí uplynulý rok ředitel Dramoxu Martin Zavadil. „Zároveň  je drtivá většina dostupná pro veřejné promítání, čehož využívají města i organizace.” doplňuje další možnosti Zavadil.

 

2 roky spolupráce, 120 představení, 60 divadel

V současné době je na streamovací platformě možné zhlédnout více než 120 ukrajinských představení z 60 divadel, každý měsíc přibývají další. Pokud byste chtěli podpořit ukrajinskou kulturu, stačí si předplatit Dramox a pustit si některé z nich. Řada z nich je opatřená českými titulky. Podle Martina Zavadila by si diváci neměli nechat ujít zejména opery: „Ukrajinské opery nabízejí úžasný zážitek, určitě doporučuji cokoliv z Lvovské opery, třeba současné zpracování Don Giovanniho nebo zvířecí operu pro děti i dospělé Lišák Mikita, nebo z Shevčenkova Národního divadla v Kyjevě." Netradiční spojení baletu a motorek nabízí divoká taneční show Giselle z Kyjevského moderního baletu nebo tamní fascinující vizuální a hudební zpracování Malého prince, které doprovázejí folklorní písně i Mozartovy skladby.

Divácký úspěch sklízí i repertoár známého kyjevského divadla Left Bank Theatre, například inscenace Rodinné album (trailer) připomínající 90. léta na Ukrajině nebo oceňované představení Na špatné cestě o hrůzách války. Kdo má rád moderní divadlo, neměl by si nechat ujít ani originální satirickou inscenaci o ukrajinské společnosti a vládě Othello/Ukraine/Facebook (trailer) z divadla Golden Gate Theatre nebo vizuální projekty Divadla 360 stupňů Kamenný pán domu (trailer) a Plášť (trailer zde).

 

Odkaz na trailer představení Rodinné album:

Family Album/Album di Famiglia | The Left Bank Theater | Trailer | Dramox

Odkaz na trailer představení Othello:

Othello/Ukraine/Facebook | Golden Gate Theater | Trailer | Dramox

Odkaz na trailer představení Kamenný pán domu:

The Stone Host | Theater 360 Degrees | Trailer | Dramox

 

Kontakty s ukrajinskou scénou

Součástí týmu komunikace Dramoxu jsou i Oliya Shylo a Iryna Yatsiuk, které jsou v každodenním kontaktu s ukrajinskými divadly. „Zatímco v prvním roce jsme my oslovovaly divadla, teď nás oslovují sama s nabídkou svých představení, náš katalog jsme tak mohly rozšířit o nové žánry a formáty,” říká Oliya Shylo. Její kolegyně Iryna zase propojuje divadla skrze sociální sítě a navazuje kontakty s univerzitami, které mohou Dramox bezplatně zapojit do výuky. Během druhého roku konfliktu na Ukrajině se podle ní divadla už situaci více přizpůsobila, aktivně propagují svá představení. „Je to známka toho, že ukrajinská scéna chce být zachována a chce se ukázat světu.”

A jaká představení se jim osobně nejvíce loni líbila? Divákům doporučují hlavně inscenace zmiňovaného Left Bank Theatre, například VIŇO běloruského experimentálního režiséra Evžena Korniaga o alkoholu a osamění. Hře může porozumět každý - ve vizuální inscenaci herec vypráví své osudy řečí těla, rytmem a hudbou. Oliya Shylo vyzdvihuje i moderní uvedení Händelovy opery Acis a Galatea z Open Opera, které vyniká módními kostýmy a scénografií a může tak oslovit i mladou generaci.

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Poslanecká sněmovna schválila v prvním čtení tzv. velkou mediální novelu – novelu zákona o České televizi, Českém rozhlase a televizních a rozhlasových poplatcích.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
17.07.2024

ČR: Návštěvnost kulturních zařízení vzrostla podle předběžných údajů Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu (NIPOS) v roce 2023 o více než deset procent oproti roku 2022 ve všech sledovaných oblastech kultury. Stále však zaostává za hodnotami roku 2019. Nejvíce se hodnotám roku 2019 blíží oblast památek, kde se návštěvnost pohybovala okolo 92 % předcovidových hodnot a meziročně vzrostla z 12,1 na 13,7 mil. návštěvníků.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Ostatní, Památky
Nepřehlédněte
17.07.2024

ČR, ZAHRANIČÍ: Spolek Moje česká škola vyhlašuje letní soutěž v tvůrčím psaní pro vícejazyčné děti: „Urob si sám aneb Jak se žilo kutilům”. V soutěži mají děti za úkol připravit rozhovor s prarodiči, příbuznými nebo sousedy právě na téma kutilství, které je významným českým národním a kulturním fenoménem. Příspěvek může mít formu textu, komiksu, videa či animace. Zapojit se mohou jednotlivci i žákovské kolektivy. Všichni výherci získají knižní ceny. Konečný termín pro přijímání soutěžních příspěvků je 1. října 2024. Realizace soutěže je podpořena v rámci dotační výzvy MZV ČR: “Projekty zaměřené na spolupráci s krajanskými komunitami v zahraničí pro rok 2024”.

 

Celá ČR, zahraničí
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání, Menšiny a cizinci
Co se děje
16.07.2024

ŘEHLOVICE: Kulturní centrum Řehlovice je významným místem setkávání umělců a komunity z Česka i Německa. Zaměřuje se na propojení umění a kultury prostřednictvím různých projektů, včetně divadelních produkcí, výtvarného sympozia Proudění – Strömungen a dalších kulturních akcí. Důležitým prvkem je také podpora česko-německého dialogu, který reflektuje geografické i historické souvislosti místa. S úctou k historii a snahou o zachování autentické architektury se Kulturní centrum Řehlovice, nedaleko Ústí nad Labem, stalo nejen místem inspirace, ale i tvůrčího rozvoje pro širokou veřejnost. Lenka Holíková, zakladatelka a ředitelka centra, mě provedla všemi jeho objekty v letošním nejdelším dni roku, 20. června. Po prohlídce jsme v centru vedly rozhovor nejen o tom, jak Lenka s neúnavnou energií a podporou svých spolupracovníků a dobrovolníků již 25 let proměňuje téměř zchátralý statek v oázu kreativity a kulturního dění.

Ústecký kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Památky, Menšiny a cizinci
Články a komentáře
17.07.2024