sobota
17. srpna 2024
svátek slaví Petra
Vizual
© Archiv pořadatele



Hlavním leitmotivem největší mezinárodní přehlídky hudebních a tanečních pořadů na světě bude záznam slavného Händelova oratoria Mesiáš koprodukovaný ČT

ČR-ZAHRANIČÍ: Největší mezinárodní veletrh hudebních a tanečních pořadů Avant Première bude provázet motiv inscenace Mesiáš od G. F. Händela, který natočila Česká televize v koprodukci se společností Unitel. Grafika, která zachycuje účinkující v inscenaci na scéně před slavným otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, se objeví na všech informačních, reklamních a komunikačních platformách a bude návštěvníky festivalu provázet před každou projekcí v průběhu celého veletrhu.

od 17.02.2024 do 21.02.2024
Autor článku: 
Vendula Krejčová

„Považuji to za obrovskou čest a úspěch. V posledních deseti letech, kdy mám možnost akci zblízka sledovat, se takové pozornosti dostalo pořadům z produkce typu BBC, Arte či ORF. Je to výraz respektu k tvorbě České televize, která se jako rovnocenný partner dokáže zapojovat do mezinárodních koprodukcí, a současně i potvrzení silné mezinárodní pozice ČT a jejího festivalu Zlatá Praha na poli hudebních i tanečních pořadů. “ říká výkonný ředitel ČT art a ředitel festivalu Zlatá Praha Tomáš Motl.

Na největší mezinárodní přehlídce hudebních a tanečních pořadů na světě Avant Première se sejde na šest set zástupců z více než tří set televizních, produkčních, distribučních, hudebních i mediálních společností z bezmála čtyřicítky zemí světa. Veletrh se koná v Berlíně v termínu od 17. do 21. února 2024.

Pořadatelem veletrhu Avant Première je organizace IMZ (International Music and Media Centre), která sdružuje přes 150 členských organizací z hudebního, mediálního a televizního světa. Českou republiku zastupuje Česká filharmonie a Česká televize, výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl zasedá ve výkonné radě IMZ. 

Záznam inscenace slavného Händelova oratoria Mesiáš natáčela v srpnu Česká televize v koprodukci se společností Unitel, která se specializuje na prestižní projekty s uznávanými umělci z celého světa. Scénograficky jde o zachycení dávné tradice barokních slavností z Händelovy doby.

Na obrazovkách České televize se oratorium Mesiáš objeví v průběhu Velikonoc.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: V polovině léta Vás zdravíme ze Zlatého oříšku a chceme se s Vámi podělit o úspěchy a zážitky nadaných dětí, které v Nadačním fondu celoročně podporujeme. Jak se daří několika laureátům po úspěchu v soutěži Zlatý oříšek, kterou jste mohli sledovat na Nový rok v České televizi, a jak jim společné úsilí s našimi partnery ovlivnilo život, jsme zachytili v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=db2Za6P5iCE

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Co se děje
15.08.2024

ČR-PRAHA: V zastoupení Sdružení kritiků a teoretiků s politováním oznamuji, že jsme byli nuceni uzavřít činnost Galerie kritiků v Adrii za velmi nepříznivých podmínek, jež jsou uvedeny ve zprávě na Echo 24-viz odkaz: https://echo24.cz/a/HcbtR/konci-jen-galerie-kritiku-nebo-i-kultura-vubec

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
14.08.2024

ČR: V kultuře pracuje přibližně 221,6 tis. osob a kulturním a kreativním povoláním se věnuje 136 tis. z nich. Podle údajů ze Sčítání 2021 se nejvíce pracovníků vykonávajících vybraná kulturní a kreativní povolání vyskytuje v Hl. městě Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Tradičním a uměleckým řemeslům dominuje Liberecký kraj.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Architektura, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní
Odborné studie a recenze, Nepřehlédněte
16.08.2024

ČR: „Od poloviny srpna do konce září společně projdeme severní a jižní stezku Via Czechia od nejvýchodnější po nejzápadnější bod ČR. Současně bude spuštěna sbírka na Darujme.cz,“ říká ředitelka nadačního fondu Be Charity Pavlína Saudková.

Celá ČR
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Handicap, Ostatní
Co se děje
12.08.2024