čtvrtek
12. září 2024
svátek slaví Marie
Nový fashion concept store a kreativní hub SLÁVA!
© Foto: Alex Pauliuchenka



SLÁVA! módě. V Celetné ulici se otevírá nový prostor pro českou mladou módu, za jehož rekonstrukcí stojí ateliér A8000

PRAHA: Autorská móda, design, prostor pro setkávání i coworkingová dílna. To vše nabídne nový fashion concept store a kreativní hub SLÁVA! v Celetné ulici blízko Staroměstského náměstí. Nový prostor v barokním Paláci Hrzánů z Harasova vzniká podle návrhů architektů A8000 v úzké spolupráci s realizátorem projektu – platformou Skin On The Market. Otevřel se 1. prosince.

Autor článku: 
Nikola Lörinczová/ika

Kdysi tu mívali galanterii rodiče Franzy Kafky, dnes zde najdete centrum nezávislé módy. Základním principem architektonického řešení je variabilita. SLÁVA! totiž bude sloužit módním přehlídkám, obchodním setkáním i samotnému prodeji autorské módy.

Srdcem celého prostoru je centrální meeting a chill-out zóna. Přesně zde se budou střetávat designéři, nakupující i potenciální zákazníci. Využít mohou bar či místo pro klidné schůzky. Další zónou je showroom s chytrým mobilním molem fungujícím pro přehlídky i jako piedestal pro kurátorské vystavování vybraných modelů. Zbytek oděvů je vystaven na sklopném systému. Prostor je plně variabilní, módní přehlídky mohou mít specifické uspořádání šité na míru jedinečným autorským projektům. Třetí funkční složkou je coworkingová dílna zaměřená na textilní design. Tento fashion hub, jehož podobu budou v blízké budoucnosti navrhovat studenti ČVUT podílející se na realizaci celého projektu, bude nabízet moderní technické vybavení, které mohou mladí designéři sdílet.

 „Ateliér A8000 dlouhodobě podporuje Budějovický Majáles. Když se nám ozval kolektiv Skin On The Market, který vychází ze stejného kreativního podhoubí, neváhali jsme a rádi jsme se pustili do spolupráce. Základní inspirací pro architektonické řešení byl samotný prostor a jeho multifunkční využití. Důležitá je proto naprostá variabilita prostoru. Dá se říci, že jsme vytvořili scénu pro vše, co se zde bude v budoucnu odehrávat – výstavy, přehlídky, obchod i příběhy místní komunity. Barevností i materiály jsme navázali na minulost. Využili jsme také historické dřevěné konstrukce zábradlí, které nově slouží mimo jiné jako bar. Je to nejen udržitelné, ale i citlivé řešení,“ vysvětluje architekt Petr Jakšík z ateliéru A8000.

Architektonický návrh reaguje na historii a kontext prostoru, využívá staré materiály i původní zdi, které odhaluje škrábáním na samou dřeň. Vzniká tak neutrální podklad, na kterém vyniknou vystavované objekty. Surovosti oškrábaných zdí kontrastují stávající jemné pastelové barvy – pastelově zelená a pastelová modrá dřevěných konstrukcí, které citlivě doplňuje růžová. Originální interiér umocňují také autorské světelné objekty od designéra Matěje Coufala.

„Mladí návrháři mnohdy nemají kde vystavovat své projekty. SLÁVA! proto bude designérům sloužit jako prodejní místo, prostor pro setkávání, domlouvání schůzek, výdejní místo pro e-shopy, ateliéry i jako sdílená dílna vybavená speciálními stroji,“ dodává designérka Tereza Váchová, zakladatelka projektu Skin On The Market, který organizuje unikátní módní eventy s kulturním přesahem propojující světy umělců a designérů.

Palác Hrzánů z Harasova se nachází nedaleko Staroměstského náměstí. Vrcholně barokní stavba vznikla na základech románského a goticky rozšířeného domu v letech 1702–1723 patrně podle projektu G. B. Alliprandiho. V roce 1911 byla hlavní budova zvýšena a byla nově postavena dvorní křídla. Pamětní deska na paláci dodnes připomíná velkoobchod s galanterním zbožím, který zde v letech 1906–1912 provozovali Hermann a Julie Kafkovi, rodiče Franze Kafky. Nynějším majitelem Paláce Hrzánů z Harasova je Nadační fond Stadler-Trier. Vedle fashion concept storu a kreativního hubu by zde v budoucnu měly vzniknout také rezidenční byty a ateliéry designérů.


Ateliér: A8000

Architekt: Petr Jakšík

Spolupráce: Matěj Coufal (světelné objekty, výstavní vitríny na šperky), studenti ČVUT (Anežka Kapková, Štěpán Doško, Ela Dlugopolská)

Stavba: Jan Pekárek a dobrovolníci

 

Ateliér A8000 pod vedením Martina Krupauera a Pavla Kvintuse patří po více než tři dekády mezi přední česká architektonická studia. Pracuje na nejširším spektru projektů velkého významu, rozsahu i obtížnosti. V roce 2020 byl oceněn titulem Stavba roku za projekt Společenského centra Sedlčany a v roce 2022 získal čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu za rekonstrukci pavilonu Z na Výstavišti České Budějovice. Mezi nejvýraznější realizace studia patří například architektonické řešení multifunkčního sálu Forum Karlín v Praze. 

Osobou Martina Krupauera se významně zapojuje rovněž do veřejné diskuse a rozvoje území. Vedle architektury se Krupauer soustředí také na vize a strategie proměny transformačních oblastí a brownfieldů v České republice i mimo ni. Vedoucí ateliéru byl členem komise hl. města Prahy pro nový metropolitní plán 2017. Nyní vede tým, který připravuje výstavbu Vltavské filharmonie v Praze, první významné pražské kulturní stavby za posledních 100 let.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024