neděle
6. října 2024
svátek slaví Hanuš
Listy důvěrné
© Foto: Serghei Gherciu



Pražský komorní balet míří poprvé ve své historii do Japonska

PRAHA: Pražský komorní balet (PKB) odjíždí na historicky první zájezd do Japonska. V neděli 3. prosince 2023 soubor vystoupí v Nagaoka Sougoukaikan Hall ve městě Izunokuni v prefektuře Shizuoka, kde ve dvou představeních zatančí to nejlepší z aktuálního repertoáru: choreografie Ej lásko, Růže, Listy důvěrné (Petr Zuska), Musica Slovaca (Pavel Šmok) a Černý mraky nepláčou (Jiří Pokorný). Umělecká ředitelka PKB Linda Svidró a baletní mistři Igor Vejsada a Lenka Šustová Hrabovská povedou také v Izunokuni v průběhu týdne několik workshopů pro studenty místní taneční konzervatoře.

03.12.2023
Autor článku: 
Johana Mravcová

„Prezentace souboru v zahraničí je pro nás nesmírně důležitá. Jen v tomto roce jsme byli například na zájezdech v Maďarsku, Turecku a Jižní Koreji,“ vypočítává ředitelka Pražského komorního baletu Ladislava Dunovská Jandová. „Do Země vycházejícího slunce jedeme v téměř šedesátileté historii souboru vůbec poprvé. Ve spolupráci s vedením taneční konzervatoře v Izunokuni se podařilo zorganizovat setkání s odborníky v oblasti profesionálního tanečního umění, realizaci několika workshopů pro studenty taneční konzervatoře s baletními mistry a pedagogy Pražského komorního baletu a dvě veřejná představení pro široké publikum. Velmi se už těšíme na reakce diváků,“ doplňuje ředitelka.

Zájezd do Izunokuni byl podpořen Národním plánem obnovy a Magistrátem hl. města Prahy.

Pražský komorní balet je největší český nezávislý soubor, který vznikl v roce 1964 a v tehdejším Československu patřil k prvním představitelům současných proudů v moderním tanci. Soubor založil a dvě desítky let pak vedl choreograf Pavel Šmok, jeden z tuzemských protagonistů moderního tance. Experimentální studio Balet Praha (později jen Balet Praha) založili v roce 1964 právě Pavel Šmok, Luboš Ogoun a Vladimír Vašut. Na tento projekt v roce 1975 navázal Pražský komorní balet. Za téměř šest dekád existence se soubor stal významným nezávislým a obecně respektovaným reprezentantem českého tanečního umění doma i v zahraničí a získal řadu ocenění.

www.prazskykomornibalet.cz

Mohlo by vás také zajímat...

BROUMOV: Říjen bude v broumovském klášteře spojen s měsíční hudební rezidencí české zvukové umělkyně Lucie Páchové a gruzínského hudebníka Alexandra Mishelashvili. Oba muzikanti zapojí do své tvorby i místní studenty a hudebníky. Veřejnosti se představí během závěrečného vystoupení na konci rezidenčního pobytu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Památky
Co se děje
03.10.2024

UHERSKÉ HRADIŠTĚ: Po bezmála třech letech vývoje byla spuštěna imersivní expozice Za zdí. Vypráví příběh věznice v Uherském Hradišti, místa spojeného především s temným obdobím po komunistickém převratu v roce 1948, s mučením a popravami nevinných. Expozice nedávno získala Zlatý středník.

 

Zlínský kraj
Cestovní ruch, Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Památky, Vzdělávání
Co se děje
02.10.2024

OSTROV: Voyo Originál a druhá série seriálu Sex O'Clock si z 56. ročníku Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana v Ostrově (22.–27. září) odnáší hned dvě ocenění, a to čestné uznání festivalové poroty a cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba.

Celá ČR, Karlovarský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.10.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Komorní příběh o bolavé minulosti a složitých mezilidských vztazích uspěl v jihokorejské metropoli na festivalu Seoul International Drama Awards. Snímek Svatá, který pro Českou televizi natočil režisér Jiří Strach, získal ocenění v kategoriích nejlepší televizní film a nejlepší herečka. Porota tak ocenila mistrovský výkon Jiřiny Bohdalové při ztvárnění psychologicky náročné postavy. Hlavní roli pro legendu nejen stříbrného plátna napsal scenárista Marek Epstein. Svatá měla televizní premiéru letos 19. května, je dostupná v iVysílání ČT.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
01.10.2024