čtvrtek
12. září 2024
svátek slaví Marie
Vizual
© Archiv pořadatele



Dětský filmový festival Malé oči je v polovině. V posledních třech víkendech navštíví 8 měst

ČR: Jubilejní 10. ročník dětského filmového festivalu mají za sebou už v Praze, Třinci, Zábřehu a Napajedlech. Dalších osm měst náš čeká o následujících víkendech. Hned v ten první víkend, 25.–26. listopadu, se Malé oči podívají do čtyřech kin zároveň. Na filmy Karla Zemana, Hajaa Mijazakiho i na oblíbené disneyovky a pixarovky si budou moci zajít diváci v Uherském Hradišti, Jihlavě, Hodoníně a znovu také v Praze do netradičního prostoru – Komunitní kobka 17 na Smíchovské náplavce.

od 25.11.2023 do 26.11.2023
Autor článku: 
Filip Linhart

Hradišťské kino Hvězda láká diváky hned od pátku 24. listopadu na nový český animák Tonda, Slávka a kouzelné světlo, čerstvě po premiéře také bude mít Chlapec a volavka slavného režiséra Hajaa Mijazakiho, jehož další film, Howlův kráčející hrad, tady mohou diváci vidět v neděli. Chybět nebudou ani oblíbená pixarovka Vzhůru do oblak a Ukradená vzducholoď českého režiséra Karla Zemana. Z doprovodného programu je velkou raritou třeba fotografický ateliér Julese Verna nebo dílna 360° animace, dabingová a ruchová dílna, nebo blešák hlavně pro děti.

Také kino Dukla v Jihlavě začíná už v pátek 24. V programu najdete Ukradenou vzducholoď a Mijazakiho další film Laputa: Nebeský zámek. V sobotu vedle projekcí filmů Howlův kráčející hrad a Vzhůru do oblak proběhne v rámci festivalu tvůrčí dílna pro děti od 8 do 15 let.

Malí (i velcí) návštěvníci kina Svět v Hodoníně se mohou o víkendu těšit na celou trojici filmů japonského režiséra Hajaa Mijazakiho: Howlův kráčející hrad, Laputa: Nebeský zámek a novinka Chlapec a volavka. K dojemnému animovaném filmu Vzhůru do oblak, který prostě nesmí chybět v žádném kině, se přidá ještě snímek studia Disney Planeta pokladů. Skvělým doprovodným programem bude tematická průchozí dílna, kde s pomocí trikové techniky green screen přenesete do světa ilustrací z klasických vydání příběhů Julese Verna. Výslednou fotografii nebo animaci dostanete formou e-mailu.

Festival Malé oči se ale opět vrátí i do Prahy. A to konkrétně na Smíchovskou náplavku do Komunitní kobky 17. V rámci projekce nabídne dětem speciální aktivní program s Aeroškolou. Nejprve proběhne pásmo krátkých filmů pro děti, po kterém následuje doprovodný program s lektory určený pro děti od 4 do 9 let. Těšit se můžete na Cestu na měsíc, o které sní pavouk Temi. Měsíční světlo jej natolik přitahuje, že zkouší různé způsoby, jak svého cíle dosáhnout. Dětem se ale bude líbit i Naše prasátko, které poznává kouzlo obyčejných věcí, které se v jeho představách promění v to, čím jsou v jeho fantazii.

První adventní víkend se festival koná v Chomutově, Hradci Králové a Prostějova. Svou tour zakončí v Univerzitním kině Scala v Brně. Foyer a Studio Scala zaplní kreativní dílničky 360° animace, hraného filmu, klasických filmových triků. Filmy se budou promítat v kavárně kina.

Nadcházející termíny festivalu Malé oči ve městech:

  • UHERSKÉ HRADIŠTĚ, Kino Hvězda: 24.–26. 11.
  • JIHLAVA, Kino Dukla: 24.–25. 11.
  • HODONÍN, Kino Svět: 25.–26. 11.
  • PRAHA, Komunitní kobka 17 na Smíchovské náplavce: 26. 11.
  • CHOMUTOV, Kino Svět: 30. 11.–2. 12.
  • HRADEC KRÁLOVÉ, Bio Central: 2. 12.
  • PROSTĚJOV, Kino Metro 70: 3. 12.
  • BRNO, Univerzitní kino Scala: 9.–10. 12.

Festival Malé oči pořádá Bio Okokino Aero, Aeroškola a distribuční společnost Aerofilms. Veškeré informace o programu v jednotlivých regionech najdete na www.maleoci.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: O výběru kandidáta na Oscara za Českou republiku v kategorii Nejlepší zahraniční film každoročně hlasují členové České filmové a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Do boje o prestižní cenu 97. ročníku americké Akademie filmového umění a věd akademici vybrali film Vlny scenáristy a režiséra Jiřího Mádla. Dobové drama připomíná události osudného roku 1968, kdy Československo začala v rámci „bratrské pomoci“ okupovat vojska Varšavské smlouvy. Film je inspirován skutečným příběhem skupiny novinářů Redakce mezinárodního života Československého rozhlasu a jejich odhodláním přinášet nezávislé zprávy za každou cenu. Ve světové premiéře byl snímek uveden na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do kin oficiálně vstoupil 15. srpna, kde jej prozatím zhlédlo přes 350 tisíc diváků.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Nepřehlédněte
11.09.2024

OSTRAVA: Ve čtvrtek 5. září byla na Slezskoostravském hradě otevřena nová dlouhodobá výstava nacházející se ve sklepních prostorech. Země na obzoru!!! aneb Jak slezskoostravské uhlí dobývalo Arktidu zavede návštěvníky do světa jednoho z nejvýraznějších šlechticů 19. století – Johanna Nepomuka hraběte Wilczka.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Co se děje
11.09.2024

ČR: Pokáč přes letní sezónu nezahálel, byť měl plný koncertní kalendář, založil Pokáčovo nadační fond a ve spolupráci s neziskovou organizací Znesnáze21 odstartoval projekt Hudba je pro všechny, prostřednictvím kterého podporuje rozvoj mladých talentů a hradí jim hudební vzdělání. Nyní už však přichází s novou tvorbou a singlem Solitaire, v němž upozorňuje, že život občas není až tak fér. Videoklip přináší typický osobitý humor a nadhled. Pokáč navazuje na úspěšnou spolupráci s producentem Johnym Rainbow a režisérem Jakubem Mahdalem. Píseň vychází u RedHead Records a od 6. září je k dispozici na všech streamovacích platformách i YouToube.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Hudba
Co se děje
11.09.2024

ČR: Ve čtvrtek, 5. září 2024, zveřejnila na své tiskové konferenci Herecká asociace nominace na divadelní Cenu Thálie 2024.  Herečka Divadla Drak – Edita Dohnálková Valášek – byl vybrána odbornou porotou mezi nominované pro obor Loutkové divadlo za svůj mimořádný herecký výkon v roli Bohdanky v inscenaci Divadla Drak Sedmero krkavců.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
10.09.2024